Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Χρήση pocket mask για πρόληψη μολυσματικών νόσων

Ένας ναυαγοσώστης πρέπει να τήρει τους κανόνες πρόληψης και υγιεινής, για να μη μολυνθεί ο ίδιος απο κάποια νόσο αλλά και για να μη μεταδόσει ασθένειες μέσω του ΚΑΡΠΑ.

AIDS

Αν και ο ιός υπάρχει στο σάλιο δεν έχει βρεθεί περίπτωση που να έχει προσβληθεί ναυαγοσώστης εφαρμόζοντας τεχνητή αναπνοή. Παρόλα αυτά η χρήση μάσκας τσέπης προσφέρει προστασία και ασφάλεια.
Επίσης χρησιμοποιούμε γάντια σε κάθε περίπτωση πιθανής επαφής με αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά. Πλένουμε καλά τα χέρια μας μετά απο την αφαίρεση των γαντιών.
Αν ο εξοπλισμός έρθει σε επαφή με αίμα τον καθαρίζουμε και τον αποστειρώνουμε προσεκτικά.

Ηπατίτιδα

Αν υπάρχει αμυχή ή έρθουμε σε επαφή με το σάλιο ή το αίμα ένος μολυσμένου πάσχοντα μπορεί να μεταδοθεί Ηπατίτιδα Γ. Επίσης αν μας δαγκώσει ή μας κάνει εκδορές κάποιο διανοητικά καθυστερημένο παιδί μπορεί να μεταδοθεί Ηπατίτιδα Β για όσους δουλεύουν με τέτοιες ομάδες παιδιών.

Φυματίωση

Υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί απο φυματίωση ένας ναυαγοσώστης όταν προσφέρει αναπνευστική αναζωογόνηση χωρίς προφυλάξεις.

Γι΄αυτό πάντοτε πρέπει να έχουμε μαζί μας μια μάσκα τσέπης ώστε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας απο μολυσματικές ασθένειες. Κάνουμε το σωστό αλλά δρούμε με υπευθυνότητα και γνώση, η οποία γίνεται εμπειρία. Η pocket mask και τα γάντια είναι ένα σχέδιο ελέγχου που πρέπει να εφαρμόζεται για την δική μας ασφάλεια αλλά και των συνανθρώπων μας.