Νομοθεσία


Νομοθεσία Ναυαγοσωστικής κάλυψης κολυμβητικών δεξαμενών
Υπουργική Απόφαση 87/Αρ.Γ1)443-24/01/73

ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ Η ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
Ορίζεται κάθε τεχνητή στο σύνολο ή εν μέρη δεξαμενή, η οποία τροφοδοτείται με νερό ελεγμένο σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και χρησιμοποιείται για διείσδυση και κολύμβηση όλου του σώματος του κολυμβητή, είτε για ομαδική κολύμβηση, είτε για αναψυχή. (Υ.Α.Αρ.Φύλ.87.Αρ.Γ1)443-24/01/73 Άρθρο 1§1)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΩΡΟΥ
Κάθε κολυμβητική δεξαμενή πρέπει να λειτουργεί και να τηρεί τις προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία διατάξεις για να εξασφαλίζεται η ποιοτική και άριστη χρήση του χώρου από τους κολυμβητές.Παρακάτω αναγράφονται κινήσεις και ενέργειες που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κολυμβητική δεξαμενή.
Οι κολυμβητικές δεξαμενές χωρίζονται σε : Εσωτερικές, Υπαίθριες, Δημόσιες, Αθλητικές, και Ιδιωτικές. (Αρ.1)
Επίσης ανάλογα της επιφάνειας που καταλαμβάνουν διακρίνονται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες. (Αρ.4§4)
ΜΙΚΡΕΣ: επιφάνεια μέχρι 350 m2.
ΜΕΣΑΙΕΣ: επιφάνεια από 350 m2 μέχρι 1250 m2.
ΜΕΓΑΛΕΣ: επιφάνεια μεγαλύτερη από 1250 m2.
Έτσι σε κάθε κολυμβητική δεξαμενή πρέπει :
Να αναγράφεται ανά τακτά διαστήματα στις πλευρές και στις άκρες της πισίνας, το συγκεκριμένο βάθος του σημείου της κολυμβητικής δεξαμενής, ώστε να είναι ευανάγνωστο από το κοινό. Σημειώνουμε ότι τα βάθη τα μετράμε σε μέτρα. (Αρ. 4§2)
Τα δίκτυα (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, κλπ) πρέπει να βρίσκονται σε χώρους όπου να μπορεί εύκολα να τα επισκεφθεί και να τα επιθεωρήσει κάποιος αρμόδιος. (Αρ.3§3)
Σε κάθε κολυμβητή αναλογούν 500 λίτρα νερό. Ανάλογα το εμβαδόν υπολογίζεται η χωρητικότητα σε λίτρα και διαιρώντας ορίζεται ο μέγιστος αριθμός επιτρεπομένων κολυμβητών. (Αρ.5§2α)
Στο βαθύτερο σημείο της κολυμβητικής δεξαμενής πρέπει να υπάρχει στόμιο εκροής του νερού. Πάνω σε αυτό πρέπει να υπάρχει σχάρα η οποία να μη μπορεί να μετακινηθεί από τους κολυμβητές. (Αρ.6§7)
Δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά αιχμηρή άκρη και όλα τα τμήματα που σχηματίζουν γωνία πρέπει να είναι στρογγυλοποιημένα. (Αρ.4§8)
Πρέπει να υπάρχουν σκάλες εισόδου & εξόδου (βαθμίδες) από τη κολυμβητική δεξαμενή με αντιολισθητικό υλικό στα πατήματα, για αποφυγή ατυχημάτων και χειρολαβές και στις δύο πλευρές. (Αρ.8),
Απαγορεύεται στην κολυμβητική δεξαμενή να υπάρχουν τρύπες (οπές) πάνω στον τοίχο και να χρησιμοποιούνται για σκάλες εξόδου από το νερό. (Αρ.8),
Να τηρείται καθ΄όλη τη λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής όλες οι διαδικασίες καθαριότητας της δεξαμενής αλλά και των εξωτερικών χώρων που ανήκουν σε αυτή. (Αρ.20),
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Πριν την αρχή λειτουργίας κάθε κολυμβητική δεξαμενή πρέπει να ορίζεται συγκεκριμένο πρόσωπο ως Υπεύθυνος Λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου. (Αρ.19). Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλεια και την τήρηση των σχετικών υγειονομικών διατάξεων.
Ιδιαίτερα μεριμνά για τα παρακάτω καθήκοντα:
Να έχει ορίσει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για την καλή λειτουργία και συντήρηση της κολυμβητικής δεξαμενής. (Αρ.19§1α)
Καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής πρέπει να υπάρχει προσωπικό εποπτείας των κολυμβητών δηλαδή Ναυαγοσώστες. (Αρ.19& 21)
Οι Ναυαγοσώστες πρέπει να είναι πτυχιούχοι με Δίπλωμα Επαγγελματία Ναυαγοσώστη, έχοντας εκπαιδευτεί στη Ναυαγοσωστική τεχνική να γνωρίζουν την τεχνική των Πρώτων Βοηθειών, τη χρήση της τεχνητής αναπνοής και να έχουν όλες τις γνώσεις που απαιτούνται, για την προστασία των κολυμβητών. (Αρ.21§3)
Αν η κολυμβητική δεξαμενή είναι μικρή, τοποθετείται ένας Ναυαγοσώστης. Αν είναι μεσαία ή μεγάλη πρέπει να υπάρχει ένας Ναυαγοσώστης ανά 300 κολυμβητές. (Αρ.21§2α)
Αν η κολυμβητική δεξαμενή είναι μεσαία (Αρ.4§4) πρέπει να υπάρχει (1) ένας υπάλληλος εκτός από τους Ναυαγοσώστες, εκπαιδευμένος στην παροχή Πρώτων Βοηθειών από το Διοικητικό Προσωπικό και αν η κολυμβητική δεξαμενή είναι μεγάλη (Αρ.4§4) πρέπει να υπάρχουν 2 (δύο). (Αρ.21§2γ)
Τα ονόματα των Ναυαγοσωστών πρέπει να γνωστοποιούνται, πριν την αρχή λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής, στην αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία που υπάγεται ο χώρος. Η Υγειονομική Υπηρεσία αν κρίνει την ακαταλληλότητα αυτών ή τη μη καλή διαγωγή μπορεί να ζητήσει, εντός καθορισμένης προθεσμίας, την αντικατάσταση των Ναυαγοσωστών. (Αρ.19§1β)
Να επιτρέπει την είσοδο μόνο στον προβλεπόμενο με τον όγκο της κολυμβητικής δεξαμενής αριθμό κολυμβητών.
Να επιθεωρεί την κανονική ανανέωση και το σωστό καθαρισμό του νερού.
Να ελέγχει τα βήματα απολύμανσης του χώρου, τη μέτρηση του χλωρίου και την τιμή του PH .
Να προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες χημικές και μικροβιολογικές εξετάσεις της κολυμβητικής δεξαμενής.
Να συλλέγει και να καταγράφει σε καθημερινή βάση λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής λεπτομερή στοιχεία που αφορούν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, την ποσότητα χημικών ουσιών που προσέθεσε για τον καθαρισμό και την απολύμανση του νερού. (Αρ.19§1δ)
Να μετρά ανά τακτές ώρες το υπόλειμμα χλωρίου που υπάρχει μέσα στο νερό, τις τιμές του PH και της αλκαλικότητας του νερού, κλπ. (Αρ.19§1δ)
Για όλα τα παραπάνω, ο Υπεύθυνος Ασφαλείας πρέπει να τηρεί σχετικό βιβλίο, έχοντας καταχωρημένες όλες τις παραπάνω πληροφορίες και να το παραδίδει προς ενημέρωση στους υπαλλήλους που διενεργούν τον υγειονομικό έλεγχο της κολυμβητικής δεξαμενής.
Τέλος πρέπει να αναρτά σε εμφανές σημείο την Άδεια Λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής. (Αρ.19§1ε)
ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Για την ασφαλή κολύμβηση και τη σωστή χρήση μιας κολυμβητικής δεξαμενής πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή τα παρακάτω μέτρα Ασφαλείας. (Αρ.23)
Ο Ναυαγοσώστης Πισίνας - Επόπτης Ασφαλείας, σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Ασφαλείας εφαρμόζει τον κανονισμό της κολυμβητικής δεξαμενής προσέχοντας τα εξής:
Τοποθετεί σε εμφανή σημεία Πινακίδες με τα παρακάτω θέματα :
Κανονισμό για την ορθή χρήση της κολυμβητικής δεξαμενής και τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας (Αρ.23§1)
Την ακριβή ώρα λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής
Επιθεωρεί όλη την εγκατάσταση αν πληρεί τους κανόνες ασφαλείας για ελάττωση του κινδύνου για πνιγμό ή τραυματισμό των κολυμβητών.
Εφοδιάζεται με τα παρακάτω Μέσα Διάσωσης, τα οποία αυξάνουν, ανάλογα με το μέγεθος της κολυμβητικής δεξαμενής
Μία ή περισσότερες λαβίδες διάσωσης (ράβδο) από ανθεκτικό υλικό με μήκος μεγαλύτερο από το μισό πλάτος της κολυμβητικής δεξαμενής και στην άκρη να υπάρχει τοποθετημένη χούφτα (μη αιχμηρό άγκιστρο) με άνοιγμα τουλάχιστον 0,50μ. (Αρ.23§3α)
Ένα ή περισσότερα κυκλικά σωσίβια, τοποθετημένα σε εμφανή και καίρια σημεία στο χώρο της κολυμβητικής δεξαμενής. Η εσωτερική διάμετρο πρέπει να είναι 0,40μ και να υπάρχει επάνω δεμένο ισχυρό σχοινί, μήκους ίσο με το πλάτος της κολυμβητικής δεξαμενής Ο αριθμός των σωσιβίων καθορίζεται ώστε να υπάρχει ένα ανά 60μ ή κλάσμα της περιμέτρου της δεξαμενής. (Αρ.19§3β)
Βάθρο ή υπερυψωμένη καρέκλα (έδρα) για τον Ναυαγοσώστη κοντά στο πιο βαθύ σημείο της κολυμβητικής δεξαμενής με άριστη θέα όλου του χώρου. (Αρ.23§3γ)
Κουτί Πρώτων Βοηθειών εφοδιασμένο με το κατάλληλο υλικό. Τουλάχιστον πρέπει να υπάρχουν μέσα σε αυτό: Βάμμα ιωδίου, αποστειρωμένες γάζες, βαμβάκι, λευκοπλάστη, επιδέσμους διαφόρων μεγεθών, αιμοστατικούς επιδέσμους, αποστειρωμένες λαβίδες και οπωσδήποτε καρδιοτονωτικά και αναλγητικά φάρμακα. (Αρ.23§3ε)
Καταγράφει και δημιουργεί ειδικό κατάλογο τηλεφώνων, τον οποίο τοποθετεί στο τηλέφωνο του χώρου με τα νούμερα των πλησιέστερων ιατρών, του Σταθμού Α΄Βοηθειών, του πλησιέστερου νοσοκομείου - αστυνομικού τμήματος - πυροσβεστικής υπηρεσίας. (Αρ.23§3ζ)
Απαγορεύεται η νυχτερινή κολύμβηση, εκτός και αν υπάρχει σχετική άδεια (Αρ.27§2ζ) και ο χώρος έχει επαρκή φωτισμό και όλο το απαραίτητο προσωπικό για τη χρήση της κολυμβητικής δεξαμενής. (Αρ.23§3η)

Νομοθεσία Ναυαγοσωστικής κάλυψης ακτών
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 23/Φ.Ε.Κ. 18Α/07-02-2000

Αρθρο 1
Ορισμοί
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος, οι όροι που χρησιμοποιούνται έχουν την ακόλουθη έννοια:
1. ΛΟΥΤΡΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΑΣΗ:
Ο κατάλληλα οργανωμένος χώρος του αιγιαλού ή και της παραλίας ή ζώνης λιμένα στον οποίο είσέρχονται με την καταβολή εισιτηρίου (αντιτίμου) άτομα για λήψη λουτρού στην έμπροσθεν αυτού θαλάσσια περιοχή.
Με την επιφύλαξη της ισχύος των αναφερόμενων στην επόμενη υποπαράγραφο ως λουτρική εγκατάσταση νοείται και ο χώρος του αιγιαλού ή και της παραλίας ή ζώνης λιμένα ο οποίος παραχωρείται ή εκμισθώνεται από το Δημόσιο ή τους Οργανισμούς Λιμένα ή τα Λιμενικά Ταμεία σε διάφορους φορείς ή επιχειρήσεις (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξενοδοχειακές μονάδες, οργανωμένες κατασκηνώσεις κ.λπ.) για χρήση εκμισθούμενων θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τοποθέτηση καθισμάτων ή ανακλίντρων ή μέσων προφύλαξης, από το ήλιο, των λουομένων ανεξάρτητα αν τα άτομα που εισέρχονται για λήψη λουτρού στην έμπροσθεν αυτού θαλάσσια περιοχή καταβάλλουν ή όχι εισιτήριο.
Δεν θεωρείται λουτρική εγκατάσταση ο χώρος του αιγιαλού ή και της παραλίας, ή ζώνης λιμένα για το οποίο (χώρο) συντρέχουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης υποπαραγράφου αλλά δεν είναι πολυσύχναστος.
Για το χαρακτηρισμό των χώρων ως πολυσύχναστων ο Προϊστάμενος της Λιμενικής Αρχής συγκροτεί κατά το πρώτο δίμηνο κάθε χρόνου Επιτροπή αποτελούμενη από:
τον ίδιο, ως πρόεδρο. Προκειμένου περί Κεντρικού Λιμεναρχείου ή Λιμεναρχείου αντί του Προϊσταμένου μπορεί να ορίζεται από τον ίδιο για να συμμετέχει στην Επιτροπή, ως πρόεδρος, άλλος Αξιωματικός Λ.Σ.
έναν (1) εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος εκλέγεται μεζί με τον αναπληρωτή του, μεταξύ των μελών του, από το οικείο Νομαρχιακό Συμβούλιο και
έναν (1) εκπρόσωπο του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) ή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) ή του Λιμενικού Οργανισμού ή του Λιμενικού Ταμείου, κατά περίπτωση, που ορίζονται, με τους αναπληρωτές τους, από τους Οργανισμούς αυτούς.
Η εν λόγο επιτροπή αποφαίνεται σχετικά, λαμβάνοντας ενδεικτικά υπόψη τη μέση ημερήσια προσέλευση πεντακοσίων (500) λουομένων κατά τις περιόδους αιχμής για μήκος ακτογραμμής ενός (1) χιλιομέτρου, τυχόν επισυμβάντα κατά το παρελθόν ατύχηματα κ.λπ. Οι επιτροπές αυτές αποφασίζουν κατά πλειοψηφία εντός του μηνός Φεβρουαρίου κάθε χρόνου.
2. ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ:
Ο απόφοιτος σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, εφοδιασμένος με άδεια της Λιμενικής Αρχής σε ισχύ, ο οποίος εκτελεί κατ΄επάγγελμα την υπηρεσία που προσδιορίζεται στο άρθρο 9 του παρόντος.
3. ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:
Η σχολή που είναι εφοδιασμένη με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας σε ισχύ από την οικεία Λιμενική Αρχή και έχει σαν κύριο και αποκλειστικό σκοπό τη διδασκαλία (θεωρητική- πρακτική) όσων επιθυμούν να λάβουν άδεια ναυαγοσώστη.
4. ΥΕΝ: το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
5. ΔΟΥ: η αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία.
Άρθρο 5
Άδειες Ναυαγοσωστών
1. Οι απόφοιτοι των σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης δύνανται να εργαστούν ως ναυαγοσώστεςαφού προηγουμένως εφοδιαστούν με άδεια ναυαγοσώστη από τη Λιμενική Αρχή.
2. Η άδεια ναυαγοσώστη χωρηγείται σε όσους:
Υποβάλλουν στη Λιμενική Αρχή το πιστοποιητικό σπουδών της παραγράφου 5 του άρθρου 3 καθώς και τα δικαιολογητικά των υποπαραγράφων 1α, 1β, 1ε, 1στ, 1θ του άρθρου 2 και τρεις(3) φωτογραφίες.
Κριθούν από την επιτροπή του άρθρου 6 ως επιτυχόντες στις θεωρητικές εξετάσεις στα ακόλουθα αντικείμενα:
περιεχόμενο του παρόντος Διατάγματος
εφόδια λουτρικής εγκατάστασης και ναυαγοσώστη
χρησιμοποίηση ναυαγοσωστικού εξοπλισμού και γενικά διαφόρων σωστικών μέσων.
τρόποι προσέγγισης θύματος
λαβές αποφυγής
τρόποι έλξης (ρυμούλκησης) κινδυνεύοντος
απαλλαγή από τα ρούχα εντός του νερού
αντίδραση σε περίπτωση πανικού του κινδυνεύοντος
έρευνα βυθού, εκτίμηση ρευμάτων και ανέμων
επικίκύνδινα ψάρια
βασικές γνώσεις μετεωρολογίας
τρόποι διάσωσης θύματος και ειδικά σε περίπτωση ατόμου με ειδικές ανάγκες
σύνταξη αναφοράς συμβάντος
εξέταση θύματος (σφυγμός αναπνοή)
φυσιολογία πνιγμού
υποθερμία, κράμπα, εξάντληση κολυμβητή - εγκαύματα από το ήλιο
χρησιμοποίηση φαρμακευτικού υλικού
επίδεση τραυμάτων - χρησιμοποίηση επιδεσμικού υλικού
συμπτώματα ηλίαση και αντιμετώπιση αυτής
ορολογία αντικειμένου στην αγγλική γλώσσα.
Κριθούν από την επιτροπή του άρθρου 6 ως ικανοί, εφόσον επιτύχουν τις εξής ελάχιστες αθλητικές επιδόσεις χωρίς εξοπλισμό κολυμβητή.
κολύμβηση εκατό (100) μ. Ελεύθερο, πρόσθιο, ύπτιο και πλάγιο
κολύμβηση εκατό (100) μ. Με οπτική επαφή του κινδυνεύοντος σε χρόνο μικρότερο των δύο πρώτων λεπτών (2΄)
κολύμβηση τετρακοσίων (400) μ. Σε χρόνο μικρότερο των δέκα πρώτων λεπτών (10΄)
ανέλκυση αντικειμένου βάρους τουλάχιστον τριών (3) χιλιογράμμων από βάθος έξι (6) μ.
υποβρύχια κολύμβηση τουλάχιστων εικοσι πέντε (25) μ.
έλξη (ρυμούλκηση) κινδυνεύοντος σε απόσταση τουλάχιστον πενήντα (50)μέτρων
κωπηλασία
Έχουν εφοδιαστεί με άδεια χειριστή ταχυπλόου σκάφους ή θαλάσσιου μοτοποδηλάτου
3. Οι εξετάσεις διενεργούνται από κοινού για όλους τους υποψηφίους. Η θεωρητική εξέταση γίνεταιπροφορικά στην ελληνική γλώσσα σε αίθουσα που έχει προκαθοριστεί κατά ορισμένες ημερομηνίες και ώρες χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα που δεν έχουν σχέση με τις εξετάσεις. Η αθλητική δοκιμασία δοκιμασία διενεργείται σε τεχνητό κολυμβητήριο (πισίνα) ή θαλάσσιο χώρο που έχουν προκαθοριστεί κατά ορισμένες ημερομηνίες και ώρες.
5. Οι υποψήφιοι που αποτυγχάνουν στο αντικείμενο έστω και μίας από τις θεματικές ενότητες (1 έως και 13, 14 έως και 19 και 20)της υποπαραγράφου 2β του παρόντος άρθρου, ή έστω και σε μία αθλητική δοκιμασία της υποπαραγράφου 2γ αυτού, θεωρούνται αποτυχόντες και επανεξετάζονται εξ΄αρχής. Οι αποτυχόντες υποψήφιοι δεν μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση για επανεξέταση αν δεν παρέλθει δίμηνο από την ημερομηνίς της αποτυχίας τους στη θεωρητική εξέταση ή την αθλητική δοκιμασία ανάλογα.
6. Τον τελικό βαθμό επιτυχίας του υποψηφίου σε κάθε μάθημα αποτελεί ο μέσος όρος κάθε μέλους της επιτροπής (και του Προέδρου)
7. Μετά το πέρας των εξετάσεων ο Πρόεδρος της επιτροπής συντάσσει συγκεντρωτικό πίνακα βαθμολογίας των υποψηφίων που υπογράφεται από τον πρόεδρο και τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής με την ένδειξη "ΕΠΕΤΥΧΕ" ή "ΑΠΕΤΥΧΕ".
8. Αδεια ναυαγοσώστη χορηγήται επίσης, χωρίς εξετάσεις, στους πτυχιούχους των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα ναυαγοσωστικής ή κολύμβησης ήδραστηριοτήτων νερού κλειστού και ανοιχτού χώρου ή πτυχιούχους ισότιμων αλλοδαπών σχολών με την υποβολή στη Λιμενική Αρχή ακριβούς αντιγράφου του τίτλου σπουδών τους, των δικαιολογικών των υποπαραγράφων 1α, 1β, 1ε, 1στ και 1θ του άρθρου 2 του παρόντος και τριών (3)φωτογραφιών.
9. Οι άδειες αυτές είναι τεταετούς διάρκειας και ανανεώνονται ανά τετραετία εντός του τελευταίου, πριν την λήξη της ισχύος τους, εξαμήνου μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και υποβολή των δικαιολογητικών των υποπαραγράφων 1ε και 1θ του άρθρου 2 του παρόντος και υπό την προϋπόθεση ότι δεν εξέλιπε κανείς από τους αναφερόμενους στο Διάταγμα αυτό λόγους. Η προϋπόθεση αυτή αποδεικνύεται με την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 εκ μέρους του αιτούντος.
10. Επιγενόμενη στέρηση των προϋποθέσεων έκδοσης των αδειών συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παύση της ισχύος τους.
11. Η Λιμενική Αρχή έχει δικαίομα, κατά τη διαδικασία της ανανέωσης των αδειών, να ζητήσει την υποβολή, εκ μέρους του ενδιαφερόμενου - αιτούντος την υποβολή και οποιαδήποτε άλλου δικαιολογητικού από τα προβλεπόμενα στο παρόν Διάταγμα αυτό ήθελε κρίνει σκόπιμο.
12. Δικαίωμα απασχόλησης ως ναυαγοσώστη έχουν όσοι διαθέτουν την ανωτέρω άδεια σε ισχύ και είναι ηλικίας από δεκαοκτώ (18) μέχρι και σαρανταπέντε (45) ετών και έχουν το πιστοποιητικό υγείας της υποπαραγράφου 1θ του άρθρου 2 σε ισχύ
Άρθρο 7
Υποχρεώσεις Εκμεταλλευόμενων Λουτρικές Εγκαταστάσεις
Οι εκμεταλλευόμενοι τις λουτρικές εγκαταστάσεις. Όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 1 του παρόντος (Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξενοδοχειακές μονάδες, οργανωμένες κατασκηνώσεις κ.λπ.) υποχρεούνται όπως:
Κατα τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και από ώρας 10:30- 17:30 προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών.Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου.
Κατασκευάζουν βάθρο (παρατηρητήριο) για κάθε ναυαγοσώστη κατα το ειδικότερον στο επόμενο άρθρο οριζόμενα.
Εφοδιάζουν κάθε πύργο με τον ακόλουθο εξοπλισμό:
μηχανοκίνητο μικρό σκάφος χρώματος, εξωτερικά, πορτοκαλί εφοδιασμένο με φορητό πυροσβεστήρα, κουπιά, δύο κυκλικά σωσίβια και σφυρίχτρα. Ο εξοπλισμός του μικρού σκάφους είναι εγκεκριμένου, από την αρμόδια Δ/νση του ΥΕΝ, τύπου, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης της ισχύος για όσα εφόδια προβλέπεται. Στο μέσον των πλευρών της λέσβου, δεξιά και αριστερά είναι γραμμένη η ένδειξη ΣΩΣΤΙΚΗ ΛΕΜΒΟΣ και κατέρωθεν αυτής η ένδειξη RESCUE BOAT, μπλέ απόχρωσης. Η έλικα της λέμβου είναι προφυλαγμένη με πλέγμα για την αποτροπή ατυχήματος.
αδιάβροχο φακό
κυάλια
ναυαγοσωστικό σωσίβιο, ο τύπος του οποίου απεικονίζεται στο Παράρτημα "Γ"
σανίδα διάσωσης, ο τύπος της οποίας απεικονίζεται στο Παραρτημα "Δ".
σωστικό σωλήνα, ο τύπος του οποίου απεικονίζεται στο Παράρτημα "Ε" (Ο εφοδιασμός με σωστικό σωλήνα είναι προαιρετικός).
φορητό φαρμακείο, το περιεχόμενο του οποίου περιλαμβάνεται στο Παράρτημα "Β"
πτυσσόμενο φορείο εγκεκριμένου τύπου, από την αρμόδια Δ/νση του ΥΕΝ
δύο σημαντήρες χρώματος πορτοκαλί με σχοινί μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων
ένδυμα κολύμβησης χρώματος πορτοκαλί
καπέλλο στην εμπρόσθια όψη του οποίου αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και κάτωθεν αυτής η ένδειξη LIFEGUARD
γυαλιά ηλίου
πινακίδα χρώματος πορτοκαλί με την ένδειξη ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ και κάτωθεν αυτής την ένδειξη FIRST AID, μπλέ απόχρωσης
κουβέρτες
καταδυτικό μαχαίρι
μάσκα βυθού
βατραχοπέδιλα
σημαία Ναυαγοσώστη χρώματος πορτοκαλί διαστάσεων 40 x 80 εκ. Με την ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και κάτωθεν την ένδειξη LIFEGUARD, μπλέ απόχρωσης
σημαία χρώματος ερυθρού, ίσων διαστάσεων με την προηγούμενη, με την ένδειξη ΧΩΡΙΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ και κάτωθεν την ένδειξη NO LIFEGUARD, λευκής απόχρωσης
κινητό τηλέφωνο, ο αριθμός του οποίου δημοσιοποιείται με μέριμνα του εκμεταλλευόμενου τη λουτρική εγκατάσταση με κάθε πρόσφορο μέσο, αναγράφεται εγγράφως στην τοπική Λιμενική Αρχή.
Φορητή μεγαφωνική συσκευή (τηλεβόα)
Κοινή σφυρίχτρα
Τοποθετούν σε εμφανή σημεία πρόσβασης στο χώρο των λουτρικών εγκαταστάσεων ειδικές καλαίσθητες πινακίδες διπλής όψεως στις ο΄ποίες αναγράφονται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα η σημασία των σημαιών και ενδείξεων, το ωράριο υπηρεσίας του ναυαγοσώστη, οι τυχόν υπάρχοντες περιορισμοί ή απαγορεύσεις και οι αριθμοί τηλεφώνων των τοπικών κέντρων παροχής πρώτων βοηθειών και της Λιμενικής Αρχής.
Άρθρο 8
Βάθρο Ναυαγοσώστη
1. Η κατασκευή του βάθρου δεν είναι μόνιμη, γίνεται από κατάλληλα υλικά κατάτρόποώστε να αντέχει σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και φλερει απαραίτητα κλίμακα ανόδου, κάθισμα, ιστό σημαίας και σκέπαστρο προφύλαξης από τον ήλιο. Το ύψος του βάθρου από την επιφάνεια της θάλασσας υπερβαίνει τα τρία (3) μέτρα.
2. Η θέση του βάθρου είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος και η τέλεια κατόπτευση με στόχοτην άμεση παροχήβοήθειαςσε κινδυνεύοντες.
3. Κατά το χρόνουπηρεσίας του ναυαγοσώστη αναρτάται σε περίοπτη θέση του βάθρου η πινακίδα με την ένδειξη των πρώτων βοηθειών και επαίρεται στο ιστό η σημαία ναυαγοσώστη.
4. Εφόσον για οποιενδήποτε λόγο απουσιάζει ο ναυαγοσώστης από τη λουτρική εγκατάσταση, αφαιρείται η πινακίδα με την ένδειξη των πρώτων βοηθειών και επαίρεται επί του ιστού η σημαία που δεικνύει την απουσία ναυαγοσώστη.
Άρθρο 9
Υποχρεώσεις Ναυαγοσώστη
1. Ο ναυαγοσώστης βρίσκεται σε ετοιμότητα με ένδυμα κολύμβησης καθόλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του και μπορεί να περιπολεί με σωστική λέμβο κωπηλατώντας κοντά στο χώρο των λουόμενων ή να κάθεται επί του υπάρχοντος βάθρου ναυαγοσώστη.
2. Ο ναυαγοσώστης κατά την εκτέλεση της υπησεσίας του παρακολουθεί τους λουόμενους, είναι σε άμεση ετοιμότητα παροχής βοήθειας και δεν εκτελεί παράλληλα άλλη εργασία.
Άρθρο 13
Παράλειψη βοήθειας σε κινδυνεύοντα πρόσωπα
Η άδεια ναυαγοσώστη μπορεί να αφαιρείται με αιτιολογημένη απόφαση της Λιμενικής Αρχής σε περίπτωση καταδίκης του κατόχου της αδείας για το αδίκημα της παράλειψης λύτρωσης από οποιονδήποτε κίνδυνο ζωής (αρθρο 307 Π.Κ.)
Άρθρο 14
Κυρώσεις
Οι παραβάτες του παρόντος, του οποίου η εκτέλεση ανατίθεται στα Λιμενικά Οργανα, ανεξάρτητα από τις συντρέχουσες αστικές και ποινικές ευθύνες κατά την ίσχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται, σύμφωνα με την παράγραφο 11 του άρθρο 15 του Ν. 2743/99 (Α΄211), στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ. 187/73 (Α΄261), το πρώτοεδάφιο της παραγράφου 1 του οποίου τροποποιήθηκε μεταγενέστερα σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 381/95 (Α΄214).
Άρθρο 15
Επισυναπτόμενα Παραρτήματα
Προσαρτώνταικαι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Διατάγματος τα εξής Παραρτήματα:
Α) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "Α": "Φαρμακευτικό - υγειομικό υλικό και όργανα σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης"
Β) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "Β": "Περιεχόμενο φορητού φαρμακείου ναυαγοσώστη".
Γ) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "Γ": "Τύπος ναυαγοσωστικού σωσιβίου (RESCUE CAN)".
Δ) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "Δ": "Τύπος ναυαγοσωστικής σανίδας (RESCUE BOARD)".
Ε) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "Ε": "Τύπος σωστικού σωλήνα (RESCUE TUBE)".
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "Β"
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΦΟΡΗΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ
Καρδιοκυκλοφοριακά - αναληπτικά (1)
Αναλγητικά (1)
Ενέσιμο κορτικοειδές (1)
Σύριγγες 5cc (2)
Σκεύασμα κατά εγκαυμάτων (2)
Φορητή φιάλη και συσκευή χορήγησης οξυγόνου (1)
Φορητή συσκευή ανάνηψης στόμα με στόμα
τύπου BROOK (1)
Φορητή συσκευή ανάνηψης τύπου GUEDEL (1)
Συσκευή ανάνηψης δια χειρός AMPU (1)
Κοινοί επίδεσμοι (5)
Γάζες αποστειρωμένες πακέτα (2)
Ελαστικός επίδεσμος (1)
Αποστειρωμένο τούλι εμβαπτισμένο σε νερό Και φυτικά έλαια για έγκαυμα (2)
Μercurochrom (50cc)
Οξυζενε (50cc)
Οινόπνευμα (50cc)
Λευκοπλάστης (1)
Ψαλίδι κοινό (1)


                                             Κώδικας θαλάσσιας κυκλοφορίας


Τι ορίζει ο νόμος σε κάθε περίπτωση ενός θαλασσινού σπορ όπως πχ σκι , τσετ σκι , Γουίνσερφ κλπ


ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ
Κώδικας θαλάσσιας κυκλοφορίας
81,101,953,961,1161

Σκι
· Το ταχύπλοo που έλκει τον ασκούμενο πρέπει να επανδρώνεται από 2 άτομα,
· Το μήκος του σχοινιού έλξης πρέπει να μην υπερβαίνει τα 23 μέτρα,
· Τα πέδιλα πρέπει να επιπλέουν και να είναι ασφαλή, όσον αφορά το υλικό και την κατασκευή τους,
· Ο ασκούμενος πρέπει απαραίτητα να ξέρει κολύμπι και να είναι τουλάχιστον 16 ετών,
· Το θαλάσσιο σκι απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από λουόμενους.
Θαλάσσιο έλκηθρο (μπανάνα)
· Το ταχύπλοο που έλκει τον ασκούμενο πρέπει να επανδρώνεται από 2 άτομα,
· Οι επιβαίνοντες πρέπει απαραίτητα να ξέρουν κολύμπι και να είναι τουλάχιστον 16 ετών,
· Ο αριθμός των επιβαινόντων να είναι ίσος με τα ζεύγη των χειρολαβών,
· Η ταχύτητα έλξης να μην υπερβαίνει τους 25 κόμβους,
· Απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από λουόμενους. 
Γουίνσερφ
· Ο ασκούμενος πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 ετών,
· Η κίνησή του επιτρέπεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων από τους λουόμενους,
· Ποδήλατα θαλάσσης, 
· Απαγορεύεται η εκμίσθωση τους σε άτομα κάτω των 14 ετών,
· Η κίνησή τους επιτρέπεται σε απόσταση μέχρι 500 μέτρα από την ακτή. 81,101,953,961,1161

Οxoon (οξουν), είδος υδροτζέτ
· Απαραίτητη άδεια χειριστή ταχυπλόου αν η ιπποδύναμη υπερβαίνει τους 15 ίππους,
· Απαγορεύεται η εκμίσθωση σε άτομα μικρότερα των 18 ετών,
· Οι θέσεις των επιβαινόντων δεν πρέπει να ξεπερνούν τις τρεις,
· Απαγορεύονται παιδιά μικρότερα των 12 ετών,
· Η κίνησή τους επιτρέπεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από τις σημαδούρες της παραλίας.
Κανό\καγιάκ
· Απαγορεύεται η εκμίσθωση τους σε άτομα κάτω των 14 ετών,
· Η κίνησή τους επιτρέπεται σε απόσταση μέχρι 500 μέτρα από την ακτή. 81,101,953,961,1161

Θαλάσσιο αλεξίπτωτο
· Τα ταχύπλοα που έλκουν το αλεξίπτωτο πρέπει να επανδρώνονται από 2 άτομα, 
· Το μήκος τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μέτρα και να έχουν ιπποδύναμη κατά μέσο όρο 150 ίππων,
· Το μήκος του σχοινιού έλξης πρέπει να μην υπερβαίνει τα 80 μέτρα και να έχει πάχος τουλάχιστον 12 χιλιοστά, 
· Οι επιβαίνοντες στο αλεξίπτωτο να είναι πάνω από 18 ετών,
· Το αλεξίπτωτο μπορεί να έχει μέχρι 2 θέσεις,
· Απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από λουόμενους.
Τζετ-σκι
· Απαραίτητη η άδεια χειριστή ταχυπλόου,
· Θα πρέπει να κινούνται από πλωτή εξέδρα ή από ειδικό ρεμέτζο,
· Απαγορεύεται η κυκλοφορία τους όταν φέρουν εξωτερικούς έλικες,
· Οι εκμισθωτές θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα από απόσταση,
· Η κίνησή τους επιτρέπεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων από λουόμενους,
· Από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο απαγορεύεται η κίνησή τους μεταξύ 13:00 και 17:00.