Διαχείριση Κρίσεων












ΚΑΡΠΑ - ΤΑ 8 ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ

1. ΠΛΗΣΙΑΣΤΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

2.ΕΛΕΓΞΤΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

3.ΦΩΝΑΞΤΕ ΤΟΠΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

4.ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΑΕΡΑΓΩΓΟ

5. ΕΛΕΓΞΤΕ ΓΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗ (10 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ)

6.ΚΑΛΕΣΤΕ 112 (166-199)

7. 30 ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ(Τοποθετούμε το κάτω μέρος της παλάμης μας στο θώρακα στο ύψος των θηλών).

8. 2 ΑΝΑΠΝΟΕΣ






                                                 ΟΤΑΝ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΑΧΙΝΟ


Στις περισσότερες περιπτώσεις το πάτημα του αχινού δεν αποτελεί αιτία σοβαρής ανησυχίας, απλώς θέλει υπομονή και συγκεκριμένες ενέργειες. Όταν ο αχινός αφήσει για ενθύμιο στην πατούσα σου τα μαύρα, εύθραυστα αγκάθια του, το πρώτο πράγμα που σίγουρα δεν πρέπει να κάνεις είναι να πατήσεις το πόδι στο έδαφος και να περπατήσεις, γιατί θα σπρώξεις τα αγκάθια ακόμα πιο βαθιά. Στη συνέχεια λάβε τα μέτρα σου:
1. Θα πρέπει να ζητήσεις να σου φέρουν ελαιόλαδο για να αλείψεις το σημείο, ώστε να μαλακώσει. Πρακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε λάδι. Απλώς το ελαιόλαδο είναι το καταλληλότερο, γιατί διαθέτει και αντισηπτικές ιδιότητες. Αν δεν υπάρχει λάδι, βούτηξε το πόδι σου σε μια λεκάνη με ζεστό νερό (πρόσθεσε, αν θέλεις, και λίγο λευκό ξίδι), για να μαλακώσει το δέρμα και να ανακουφιστείς από τον πόνο.
2. Μόλις περάσει λίγος χρόνος και μαλακώσει το δέρμα, δοκίμασε να πιέσεις με τα δάχτυλά σου ταυτόχρονα δεξιά και αριστερά από κάθε αγκάθι. Αν με την πίεση το αγκάθι ξεμυτίσει, τότε επιχείρησε να το τραβήξεις με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο θα έχεις βρέξει προηγουμένως με οινόπνευμα ή οξυζενέ ή θα έχεις κάψεις τις άκρες του με αναπτήρα.
3. Αν το αγκάθι δεν βγαίνει, υπάρχει η λύση της αποστειρωμένης βελόνας ή καρφίτσας: Αφού πρώτα κάψεις με έναν αναπτήρα τη μύτη της, προσπάθησε να σπρώξεις με αυτή το αγκάθι, για να εμφανιστεί και το τραβήξεις με το τσιμπιδάκι. Η λύση αυτή απαιτεί επιδεξιότητα, καλό φωτισμό και δυνατή όραση (ακόμα και μεγεθυντικό φακό, αν υπάρχει). Διότι αν δεν γίνει σωστά, το αγκάθι μπορεί να μπει ακόμα πιο βαθιά ή να σπάσει, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να τραυματιστεί το σημείο. Αν δεν μπορείς εσύ να κάνεις αυτή τη μικροεπέμβαση στο πόδι σου, καλύτερα να δοκιμάσει κάποιος άλλος, με πολλή προσοχή.
4. Όταν βγουν τα αγκάθια, πλύνε το σημείο με νερό και πράσινο σαπούνι για απολύμανση ή ρίξε άφθονο οξυζενέ. Απόφυγε να πατήσεις το πόδι όσο μπορείς και κάλυψε την περιοχή με αυτοκόλλητο επίδεσμο.
Αν πονάς πολύ
Στην περίπτωση που τα αγκάθια είναι πολλά, έχουν εισχωρήσει σε μεγάλο βάθος και πονάς πολύ, καλύτερα μετά την επάλειψη με λάδι να απευθυνθείς στο πλησιέστερο ιατρείο, για να σε περιποιηθούν και να προλάβεις τυχόν μόλυνση.
Ο οργανισμός μπορεί να τα αποβάλει
Το δέρμα μας έχει τον δικό του αμυντικό μηχανισμό. Όταν ένα ξένο σώμα (π.χ. αγκάθι) τρυπήσει το δέρμα και κατορθώσει να το διαπεράσει σε πολύ μικρό βάθος, ο οργανισμός έχει την ικανότητα να το αποβάλει μετά από μερικές ημέρες, το πολύ μέσα σε έναν μήνα. Στο μεταξύ καλό είναι να πατάς το πόδι όσο λιγότερο μπορείς και να το αλείφεις συχνά με ελαιόλαδο.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και οι χρόνιοι ασθενείς αποτελούν τους ευπαθείς πληθυσμούς που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα στις υψηλές θερμοκρασίες. Η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη διάγνωση της θερμοπληξίας είναι πολύ σημαντική. 
Προσοχή στα πρώτα συμπτώματα: ζεστό και κόκκινο δέρμα, έντονος πονοκέφαλος, ναυτία, ατονία, εξάντληση, τάση για λιποθυμία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, κράμπες. 
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις:
πυρετός, εμετοί, διάρροια, απουσία εφίδρωσης, απώλεια αισθήσεων. Στις περιπτώσεις αυτές διαταράσσεται η ισορροπία υγρών – ηλεκτρολυτών στον οργανισμό, πρόβλημα που για να αποκατασταθεί χρειάζεται η παροχή πρώτων βοηθειών στο σπίτι του ασθενή. Σε περίπτωση βαριάς μορφής αφυδάτωσης η εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη. Μπορεί να επέλθει ακόμη και έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, κωματώδης κατάσταση και θάνατος.


Η διατροφή στο καύσωνα:

  • Πίνετε άφθονο δροσερό νερό και γενικά καταναλώστε πολλά υγρά (χυμούς, τσάι κλπ) – ακόμη και αν δεν διψάτε
  • Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά, που ενισχύουν την αφυδάτωση
  • Προτιμήστε ελαφρά φαγητά (όχι πολλά καρυκεύματα) και μικρά και συχνά γεύματα
  • Καταναλώστε άφθονες σαλάτες και φρούτα. Το σώμα μας έχει ανάγκη τις θερμίδες για να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται για να ιδρώνει και να παραμένει δροσερό. Οπότε φροντίστε μέσα στη μέρα να τρώτε έτσι ώστε να πάρετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία
  • Αποφύγετε φαγητά με πολλές πρωτεΐνες, γιατί ανεβάζουν το μεταβολισμό και τη θερμοκρασία. Προτιμήστε το ψάρι από το κόκκινο κρέας, αποφύγετε τις βαριές σάλτσες, τα ζεστά φαγητά και τα τηγανιτά
  • Προσθέστε λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό σας, για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έντονης εφίδρωσης   
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν το άτομο ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, όπως διουρητικά. Σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό τόσο τις ημέρες του καύσωνα να αλλάζει η δοσολογία, ώστε να μην υπάρχει απώλεια υγρών

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί επεισόδιο θερμοπληξίας :

  • Μεταφέρετε τον θερμόπληκτο, χωρίς χρονοτριβή, σε μέρος δροσερό, ευάερο και σκιερό
  • Αφαιρέστε τα βαριά ρούχα, για να αερίζεται το σώμα
  • Γρήγορα μειώστε τη θερμοκρασία του σώματος: βάλτε τον ασθενή σε μπανιέρα με κρύο νερό, ή βρέξτε το πρόσωπό του, το λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα του με κρύο νερό
  • Τοποθετήστε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και το κεφάλι του
  • Κάνετε εντριβές στα άκρα του με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω
  • Αν μπορεί να πιει, δώστε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού
  • Αν ο ασθενής αρνείται να πιει νερό ή κάνει εμετό ή παρουσιάζει αστάθεια στη διατήρηση των αισθήσεων, μην του δίνετε ούτε φαγητό ούτε υγρά
  • Συμβουλευτείτε ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας