Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση ναυαγίου

Ζούμε σε μια χώρα ναυτική με πολλά νησιά και αμέτρητες παραθαλάσσιες πόλεις. Τα δρομολόγια των πλοίων είναι συχνά αλλά κυκλοφορούν και πολλά ιδιωτικά πλοία ποικίλων μεγεθών γιατί ο Έλληνας είναι απο τη φύση του λάτρης της θάλασσας. Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που έχουν συμβεί ναυτικά ατυχήματα απο διάφορες αιτίες όπως κακοκαιρία, αμέλεια πλοιάρχου ή κακής κατάστασης του πλοίου.
Γι' αυτό εν όψει  καλοκαιριού είτε θα ταξιδέψετε σαν επιβάτες είτε θα κυβερνήσετε το προσωπικό σας κότερο θα πρέπει να γνωρίζετε τι κάνουμε σε περίπτωση ναυαγίου.
Όταν δεν γνωρίζουμε τις βασικές κινήσεις κυριαρχεί ο πανικός και δίχως ψυχραιμία και προετοιμασία είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουμε και πολλές ελπίδες.
Εάν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το πλοίο θα πρέπει να φορέσουμε ζεστά ρούχα διότι το ανθρώπινο σώμα έχει μεγάλες απώλειες θερμοκρασίας.
Κινούμαστε ψύχραιμα χωρίς βία βοηθώντας τους γύρω μας και κυρίως όσους τους έχει κυριέυσει ο πανικός.
Φοράμε το ειδικό σωσίβιο πορτοκαλί χρώματος που υπάρχει συνήθως κάτω απο το κάθισμα και ελέγχουμε αν έχει ενσωματωμένη σφυρίχτρα και φωτάκι.
Κατευθυνόμαστε στα σημεία συγκέντρωσης για επιβίβαση στις σωστικές λέμβους.
Εάν χρειαστεί να πηδήξουμε στη θάλασσα τότε θα πρέπει να βρούμε κάτι που επιπλέει να πάρουμε μαζί μας γιατί θα μας βοηθήσει όταν κουραστούμε. Η πτώση απο το πλοίο θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή εφόσον γίνει πρώτα έλεγχος του τι υπάρχει απο κάτω και του ύψους απο το οποίο θα πέσουμε.
Μεγάλη Προσοχή!!! Μόλις πέσουμε στη θάλασσα, απομακρυνόμαστε αμέσως απο το πλοίο γιατί μπορεί να μας παρασύρει η δύνη στο βυθό.
Μέσα στο νέρο προσπαθούμε να μείνουμε ζεστοί μαζεύοντας τα πόδια μας προς το στήθος και δεν επιλέγουμε να εξαντληθούμε κολυμπώντας σε διάφορες κατευθύνσεις.
Συνήθως περιμένουμε να ειδοποιήθουν οι αρχές για να μας περισυλλέξουν. Αν είμαστε τυχεροί και βρεθούμε πάνω σε βάρκα τότε βοηθάμε κι άλλους ναυαγούς ανεβάζοντας τους με προσοχή στη λέμβο.
Αν υπάρχουν πολλοί ναυαγοί μέσα στη θάλασσα τότε μια λύση είναι να πιαστούμε χέρι-χέρι σφιχτά φτιάχνοντας κυκλικές ομάδες για να διατηρηθούμε ζεστοί μέχρι να έρθει βοήθεια.
Όμως καλό θα είναι όλοι οι άνθρωποι να γνωρίζουν κολύμπι γιατί όλα θα είναι πιο εύκολα αν γνωρίζουμε να κολυμπάμε. Φροντίστε να μάθετε για να μπορείτε να επιβιώσετε σε περίπτωση ναυαγίου.
Όλα τα μεγάλα πλοία έχουν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης και εγκατάληψης πλοίου βάσει νομοθεσίας όμως ο μεγαλύτερος άγραφος κανόνας είναι η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα σε μια τέτοια κατάσταση.
Όταν επιβιβαστείτε σε ένα πλοίο για να ταξιδέψετε να βάζετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας μια περίπτωση στις χίλιες να χρειαστεί να βιώσετε ένα ναυάγιο κι έτσι θα είστε πάντοτε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο συμβάν.
Να είναι καλοτάξιδα όλα τα πλοία μας και μακριά απο ναυάγια!