Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Χρήση Αυτόματου Απινιδωτή

Κάθε 45 δευτερόλεπτα συμβαίνει μια καρδιακή ανακοπή στην Ευρώπη. Συνήθως συμβαίνει σε δημόσιους χώρους και αφορά άτομα νεαρά χωρίς προειδοποιητικά σημεία.
Καρδιακή ανακοπή είναι η αιφνίδια και απρόβλεπτη διακοπή της λειτουργίας της αναπνοής ή της κυκλοφορίας ή και των δύο μαζί. Η άμεση αντιμετώπιση της γίνεται με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση δλδ εφαρμογή θωρακικών συμπιέσεων και εμφυσήσεων.
Καθοριστικό ρόλο όμως παίζει η παρέμβαση και η χρήση ενός απινιδωτή.
Η απινίδωση είναι η διαβίβαση ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του μυοκαρδίου, με στόχο να μετατραπεί η θανατηφόρος αρρυθμία σε ρυθμό συμβατό.
Ο απινιδωτής είναι μια μικρή συσκευή που ανιχνεύει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό και βάσει προγραμματισμού καθορίζει εάν απαιτείται απινίδωση και με φωνητικές εντολές προτρέπει τον χειριστή να χορηγήσει ηλεκτρική ενέργεια για να επαναλειτουργήσει η καρδιά.
Οι χειριστές της συσκευής είναι συνήθως ειδικές ομάδες πληθυσμού ''πρώτης επαφής'' όπως σώματα ασφαλείας, πυροσβεστικό σώμα και ναυαγοσώστες.
Το ποσοστό επιβίωσης εξαρτάται άμεσα από τις δεξιότητες και την ετοιμότητα του χειριστή.
Η εγκατάσταση ενός απινιδωτή σε δημόσιους χώρους είναι αναγκαία διότι αυξάνεται θεαματικά το ποσοστό επιβίωσης των θυμάτων. Τα πρώτα λεπτά μετά την καρδιακή ανακοπή είναι κρίσιμα και καθοριστικά για την επιβίωση αλλά και την ποιότητα ζωής του θύματος.

Οδηγίες Χρήσης:
1.Πατάμε το κουμπί ΟΝ
2.Μόλις ανοίξει μας μιλάει και μας δίνει φωνητικές οδηγίες
3.Τοποθετούμε ένα σετ αυτοκόλλητα (επιφάνειες ηλεκτροδίων) στο γυμνό στήθος και συνδέουμε το βύσμα με τον απινιδωτή. (ένα βύσμα επάνω από το δεξί στήθος και ένα βύσμα κάτω από το αριστερό).
4.Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση του ρυθμού ΗΚΓ για να διαγνωστεί εάν απαιτείται απινίδωση.
Δεν πρέπει να υπάρχει καμία επαφή με το θύμα όσο η συσκευή κάνει ανάλυση γιατί το ΗΚΓ μπορεί να μην είναι ακριβές.
5.Αν η συσκευή εκτιμήσει ότι χρειάζεται απινίδωση θα φορτίσει αυτόματα και θα σας πει να πιέσετε το κουμπί που θα κάνει την εκφόρτιση.
6.Μόλις γίνει η εκφόρτιση θα σας καλέσει να συνεχίσετε με ΚΑΡΠΑ.

Σημαντικό : Εάν το θύμα είναι βρεγμένο τότε πρέπει να το σκουπίσουμε να είναι στεγνό το στήθος κατά την τοποθέτηση των βυσμάτων. Επίσης κατά την εκφόρτιση ΔΕΝ πρέπει να ακουμπά κανείς το θύμα γιατί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Η απινίδωση είναι πιο αποτελεσματική από την ΚΑΡΠΑ. Ένας απινιδωτής κοστίζει από 800 εώς 2500 ευρώ αλλά και περισσότερα αναλόγως την τεχνολογία. Ένα κόστος μηδαμινό όταν μπορεί να σώσει εκατοντάδες ζωές στη διάρκεια λειτουργίας του. Η μέριμνα ενός κράτους για τους πολίτες γίνεται σωτηρία ζωής όταν υπάρχουν απινιδωτές σε δημόσιους χώρους. Μπορεί να μοιάζει τόσο απλό αλλά είναι συγχρόνως τόσο μακρινό για να γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα η τοποθέτηση τους σε πολυσύχναστους χώρους.
Ωστόσο μέχρι τότε θα χάνονται άδικα ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού....