Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Φάροι....ένα ταξίδι στο παρελθόν....

Ο Φάρος Κόγχη
Θα μπορούσα άνετα να ζήσω σε ένα φάρο! Ο φάρος σηματοδοτεί την ελπίδα. Ήταν το πρώτο φως που έβλεπαν οι ναυτικοί όταν δεν υπήρχε τεχνολογία, ηλεκτρισμός και GPS.
Χτισμένος στα βράχια, πόλλες φορές και επάνω σε θαλάσσιες βραχονησίδες δίνει την αίσθηση οτι ταξιδεύει. Ένα ταξίδι στα κύματα...
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που επισκέφθηκα τον Φάρο Κόγχη στη Σαλαμίνα. Όταν ήμασταν παιδιά ακούγονταν διάφορες ιστορίες οτι στο Φάρο γίνονταν σατανιστικές τελετές επείδη ήταν εγκαταλελλειμένος και ιδανικό μέρος για τέτοιου είδους απόκοσμες συνευρέσεις....
Με μια παρέα λοιπόν τολμηρών φίλων αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το Φάρο....
Ο δρόμος ήταν δύσβατος καθώς ο Φάρος βρίσκεται σε ένα απόκρυμνο σημείο στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Χτισμένος το 1901 με ύψος 13 μέτρων και εστιακό ύψος 34 μέτρα, εμφανίστηκε μπροστά μας μετά από πεζοπορία μιας ώρας.
Ενώ οι φίλοι μου ήταν φοβισμένοι λόγω των ιστοριών σατανολατρίας, εγώ θαμπώθηκα απο τη μεγαλοπρέπεια του και την όμορφη τοποθεσία.
Πέτρινος και σκαλιστός έδινε την εντύπωση οτι μεταφερθήκαμε με χρονοκάψουλα σε μια άλλη εποχή, τότε που πειρατές και κουρσάροι ήταν κυρίαρχοι των θαλασσών.
Μπήκαμε προσεχτικά μέσα και αντικρίσαμε ένα δωμάτιο γεμάτο με σκουπίδια και άλλες βρωμιές. Όταν όμως ανεβήκαμε στον πύργο και βρεθήκαμε στο ανώτερο σημείο που βρίσκεται ο φανός ήταν μια μαγική στιγμή. Όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι για την εξέλιξη της περιπέτειας  που δεν είδαμε φαντάσματα και σατανάδες, αρχίσαμε να παίζουμε τους φαροφύλακες....
Είναι μια παιδική ανάμνηση που δύσκολα θα ξεχάσω όσα χρόνια κι αν περάσουν. Μόλις άρχισε να να σουρουπώνει αποχαιρετήσαμε τον σιωπηλό μας φύλακα και τρέξαμε ο καθένας στο σπίτι του, στις μαμάδες μας που μας περίμεναν εναγωνίως για να μας κατσαδιάσουν....
Για όσους αγαπούν τους Φάρους, τους αγέρωχους ναυαγοσώστες των πλοίων, μερικές πληροφορίες παρακάτω:
Σημαντικοί Φάροι στην αρχαιότητα ήταν ο Φάρος της Αλεξάνδρειας και ο Κολοσσός της Ρόδου. Σήμερα στην Ελλάδα φάροι σύμβολα αποτελούν ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης, ο Φάρος της Κρανάης στο Γύθειο και ο Φάρος της Πάτρας.
Στο εξωτερικό ο μεγαλύτερος φάρος θεωρείται το 'Αγαλμα της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη έστω και αν δεν φωτοδοτεί.
Διακρίνονται σε επανδρωμένους όπου λειτουργούνται απο φαροφύλακες και μη επανδρωμένους-αυτόματους.
Σήμερα οι φαροφύλακες είναι περίπου 70. Το φαρικό δίκτυο αριθμεί 120 παραδοσιακούς φάρους μέσης ηλικίας περίπου 2 αιώνων. Πολλοί απο αυτούς χρειάζονται αποκατάσταση και μερικοί κρίθηκαν ως νεώτερα μνημεία τα οποία πρέπει να διατηρηθούν.