Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Απόσπαση προσοχής-παράγοντες και ενοχλητικοί λουόμενοι εν ώρα διάσωσης

Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας ναυαγοσώστης είναι η απόσπαση της προσοχής του. Υπάρχουν 2 είδη απόσπασης:
1. Οι εσωτερικοί διασπαστές, που προέρχονται απο το ίδιο το άτομο, π.χ σκέψεις, αγωνίες, ανησυχίες που προκαλούν απώλεια συγκέντρωσης. Μπορεί να υπάρξει επίσης κόπωση ή λανθασμένη εστίαση της προσοχής
2.Εξωτερικοί διασπαστές, που οφείλονται συνήθως σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, οπτικούς και ακουστικούς. Οι ακουστικοί συμπεριλαμβάνουν συζητήσεις λουομένων, κινητό τηλέφωνο ή ακόμη και αεροπλάνα που πετάνε πάνω απο μια ανοιχτή πισίνα. Οι οπτικοί που συνήθως είναι η θέαση ενός εκπροσώπου του αντίθετου φύλου ή το ωραίο στυλ κολύμβησης κάποιου λουόμενου.
Γι'αυτό πρέπει να γίνεται συχνή οπτική σάρωση του χώρου και το μυαλό να είναι ανοιχτό στα εισερχόμενα μυνήματα. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζει στον εαυτό του σε τακτά χρονικά διαστήματα πως πρέπει να επανέλθει στην πραγματικότητα.
Τώρα ένα άλλο θέμα είναι η ενόχληση απο λουόμενο την ώρα που εξελίσεται μια διάσωση.
Καμιά φορά περίεργοι λουόμενοι κατακλύζουν το χώρο που συμβαίνει ένα περιστατικό.
Μερικοί ιδιαίτερα ενοχλητικοί επεμβαίνουν αποσπώντας τον ναυαγοσώστη την ώρα που ενεργεί. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι δυστυχώς με αυστηρό τρόπο και με έκταση των χεριών μας να διώξουμε τον ενοχλητικό τύπο που βρίσκεται μπροστά μας και να συνεχίσουμε απο εκεί που σταματήσαμε τις ενέργειες μας.
Όλα κρίνονται μέσα σε λίγα λεπτά γι' αυτό και είναι απαραίτητη η άμεση επέμβαση του διασώστη και δεν επιτρέπεται καθυστέρηση λόγω απόσπασης προσοχής.