Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Διάφορα άλλα περιστατικά και Α'Βοήθειες

Ξένο σώμα στο μάτι

Ποτέ δεν αφαιρούμε κάτι που βρίσκεται πάνω στην κόρη του ματιού. Αποτρέπουμε τον άρρωστο να τρίβει το μάτι του αλλά καλύπτουμε και τα δύο μάτια με μια μαλακή γάζα και ζητούμε ιατρική βοήθεια. Αν είναι στο πλάι του ματιού προσπαθούμε με ένα καθαρό ύφασμα να το απομακρύνουμε.
Αν το μάτι έρθει σε επαφή με χημικές ουσίες πρέπει να ξεπλένεται γρήγορα. Γυρνάμε το κεφάλι προς τα κάτω ωστέ η χημική ουσία να ξεπλυθεί καλύτερα. Κρατήστε ανοιχτά τα βλέφαρα με τα δάχτυλα και καλύψτε το μάτι με γάζα μετά την πλύση.

Έντομο στο αυτί

Γέρνουμε το κεφάλι στο πλάι ώστε το αυτί να κοιτάζει προς τα πάνω. Μετά ρίχνουμε χλιαρό νερό μέσα στο αυτί τραβώντας απαλά το πτερύγιο του αυτιού για να ευθυγραμμιστεί ο πόρος του αυτιού, ώστε το έντομο να επιπλεύσει. Αν το έντομο δεν βγεί τότε οδηγούμε το άτομο στο νοσοκομείο.

Εγκαύματα

Δεν σπάμε τις φυσαλίδες και αποφεύγουμε να πιάνουμε την περιοχή του εγκαύματος για να μη μολυνθεί. Μη βάλετε επάνω στο έγκαυμα μπαμπάκι αλοιφή ή λοσιόν. Βάζουμε το σημείο 
κάτω απο σταθερή ροή νερού όπως βρύση. Μετά δένουμε χαλαρά όλη την περιοχή με επίδεσμο και απο πάνω βάζουμε μια καθαρή πλαστική σακούλα. Υψώνουμε το σημείο για αποφυγή πρηξίματος και δίνουμε νερό να πιεί το θύμα για να αναπληρώσει απώλειες υγρών.

Ηλεκτροπληξία

Διακόπτουμε το ρεύμα από τον πίνακα διανομής ή τραβάμε το θύμα από την πηγή ρεύματος με τη χρήση μιας ξύλινης σκόυπας και μετά εφαρμόζουμε ΚΑΡΠΑ.
Αν το θύμα πέσει απο κεραύνο τότε δεν ισχύει μετάδοση ρεύματος και μπορούμε να ξεκινήσουμε ΚΑΡΠΑ αμέσως.

Δηλητηρίαση

Σε κατάσταση δηλητηρίασης/κατάποσης χημικού χρειάζεται άμεσα ιατρική βοήθεια.
Δεν προκαλούμε εμετό για να μην ερεθιστεί περαιτέρω ο οισοφάγος και το στομάχι. Αν υπάρχουν εγκαύματα στο στόμα πλένουμε το δέρμα με νερό και εφαρμόζουμε αναπνοή στόμα με μύτη χωρίς να δώσουμε στο θύμα να πιεί υγρά.

Δάγκωμα φιδιού

Αν το δάγκωμα γίνει στα άνω ή κάτω άκρα από φίδι δηλητηριώδες εφαρμόζουμε χαλαρή πιεστική περίδεση 5-10 εκατοστά πάνω από το δάγκωμα προς το κορμό.
Δεν διακόπτουμε την κυκλοφορία αλλά αφήνουμε την περίδεση μεχρί να έρθει βοήθεια.
Πλένουμε την περιοχή με νερό και σαπούνι και δεν βάζουμε πάγο ή κρύες κομπρέσες. Επίσης δεν εφαρμόζουμε ξεπερασμένες μεθόδους αντιμετώπισης όπως να ρουφήξουμε το δηλητήριο με το στόμα, διότι το πιθανότερο είναι να κινδυνέψουμε κι εμείς απο το δηλητήριο του φιδιού.