Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Η μέθοδος Heimlich και το ''φλουρί της συμφοράς''...

Η μέθοδος Heimlich (Χάιμλιχ)  χρησιμοποιείται όταν έρθουμε αντιμέτωποι με κατάσταση πνιγμονής-απόφραξης αεραγωγού απο ξένο σώμα. Η μέθοδος Heimlich είναι 5 χτυπήματα στην πλάτη με φορά προς τα κάτω (θέση θύματος σκυφτό με το κεφάλι να κοιτάζει το πάτωμα) και 5 θωρακικές συμπιέσεις στο ύψος του διαφράγματος. Οι συμπιέσεις έχουν τη λογική η πίεση του αέρα στους πνεύμονες να δώσει ώθηση στο ξένο σώμα να πεταχτεί προς τα έξω.
Πριν 3 χρόνια ο γιός μου έπαιζε στο σπίτι. Ήταν 3 ετών. Σε ηλικία που τα παιδάκια είναι περίεργα και αρχίζουν να ανοίγουν συρτάρια και ντουλάπια ψάχνοντας ενδιαφέρον σε καινούρια παιχνίδια. Για κακή μας τύχη βρήκε ένα φλουρί από βασιλόπιτα που είχα κερδίσει την Πρωτοχρονιά σε ένα φιλικό σπίτι. Μόνο γούρι δεν μας έφερε το συγκεκριμένο φλουρί!
Το έβαλε στο στόμα του και όπως ήταν ξαπλωμένος στο πάτωμα, το φλουρί είχε την ιδανική θέση για να κυλήσει και να κολλήσει στο λαιμό του. Ο μικρός άρχισε να δυσκολεύεται στην αναπνοή και να μου δείχνει τον λαιμό του λέγοντάς μου ''τα λεφτά'' (εννοώντας το φλουρί) .
Χωρίς να χάσω λεπτό αρχίζω να τον χτυπάω στην πλάτη έχοντας τον με κλίση προς τα κάτω και μετά να εφαρμόζω τις 5 θωρακικές συμπιέσεις προσπαθώντας να μη βάζω πολύ δύναμη και λόγω πανικού προκαλέσω περαιτέρω επιπλοκές. Με τις θωρακικές συμπιέσεις αντί να πεταχτεί το φλουρί προς τα έξω ξεκόλλησε μεν από το λαιμό αλλά κατέβηκε στον οισοφάγο του παιδιού. Η αναπνοή του επανήλθε, αλλά ένιωθε πόνο στο στέρνο και στην κοιλιά του.
'Εχοντας αποφύγει τα χειρότερα τον πήγαμε στο νοσοκομείο. Έγινε υπέρηχος και ακτινογραφία. Ο υπέρηχος δεν εμφάνισε το φλουρί διότι αν περάσει μισή ώρα και προχωρήσει το ξένο σώμα στο στομάχι τότε δεν φαίνεται. Με την ακτινογραφία όμως τα πράγματα ξεκαθάρισαν. Το φλουρί ήταν σε θέση εισόδου προς το στομάχι και προχωρούσε αργά επειδή τα όργανα του παιδιού ήταν μικρά σε αναλογία με τη διάμετρο του φλουριού.
Πέρασαν 20 ημέρες από την ημέρα της κατάποσης για να εμφανιστεί στα ''κακά'' του μικρού το ''φλουρί της συμφοράς''. Όλο αυτό το διάστημα ο μικρός δεν είχε όρεξη να φάει, είχε δυσκοιλιότητα και συχνούς πόνους στο έντερο. Καμιά φορά μας έδειχνε την περιοχή της κοιλιάς και μας έλεγε ''τα λεφτά''. Τον είχαμε ονομάσει ''κουμπαρά'' αυτές τις 20 ημέρες.
Μακάρι να μην είχα κερδίσει το φλουρί εκείνη την Πρωτοχρονιά αλλά και πάλι κάτι άλλο θα έβρισκε να βάλει στο στόμα του ο συγκεκριμένος...
'Ηταν εξαιρετικά τυχερός που ένα τόσο μεγάλο σώμα ξεκόλλησε από τον αεραγωγό και προχώρησε έστω και προς τα κάτω και αυτό γιατί το αντικείμενο ήταν σε κάθετη θέση.
Βοήθησε η μέθοδος  Heimlich;
Σαφώς και βοήθησε ακόμα κι αν η εξέλιξη δεν ήταν άμεση και άκρως επιθυμητή έσωσε το μικρό γιατί ελευθερώθηκε ο αεραγωγός του και δεν το χάσαμε από ασφυξία.
Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τη μέθοδο καθώς η κατάσταση πνιγμονής είναι ένα συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα στα παιδάκια.
Από εκείνη τη χρονιά και μετά δεν κέρδισα ξανά το φλουρί....και δε θέλω να το κερδίσω ποτέ πια!
Το φλουρί της συμφοράς!