Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Στοματοφαρυγγικός αεραγωγός-τοποθέτηση

Είναι μια ημικυκλική συσκευή σχεδιασμένη ώστε να κρατά τη γλώσσα στη θέση της, εμποδίζοντας την από το να πέφτει στα τοιχώματα του φάρυγγα. Τοποθετείται μόνο σε αναίσθητα θύματα, διότι αν τοποθετηθεί σε άτομα που έχουν τις αισθήσεις τους θα ενεργοποιηθεί το αντανακλαστικό του εμετού και υπάρχει κίνδυνος εισρόφησης.
Η τοποθέτηση του πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή ώστε να μην παρασυρθεί η γλώσσα στη στοματική κοιλότητα.
Το θύμα πρέπει να είναι σε ύπτια θέση καθώς ανοίγουμε το στόμα με την τεχνική έλξης πιγουνιού-γλώσσας. Συγκρατώντας το στόμα με τον αντίχειρα, το δείκτη και το μέσο του ενός χεριού (πάντοτε με γάντια), γίνεται έλξη του σαγονιού προς τα πάνω και απελευθερώνεται ο αεραγωγός για να εισέλθει ο στοματοφαρυγγικός σωλήνας.
Μπαίνει με γωνία 180° και όταν αισθανόμαστε αντίσταση σημαίνει ότι έχει φτάσει στη μαλθακή υπερώα και τον στρέφουμε 180° ώστε να κοιτάζει προς τα κάτω και τελειώνουμε όταν τα πτερύγια ακουμπήσουν τα χείλη του ασθενή. Μια άλλη μέθοδος είναι να συγκρατήσουμε τη γλώσσα με ένα γλωσσοπίεστρο και να εισάγουμε τον αεραγωγό χωρίς να τον γυρίσουμε.Το γλωσσοπίεστρο θα πρέπει να πιάνει τη γλώσσα πάνω από το μισό της.
Οι στοματοφαρυγγικοί αεραγωγοί υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη για να ταιρίαζουν στους ασθενείς. Για να βρούμε το κατάλληλο μέγεθος τοποθετούμε τον αεραγωγό στο μάγουλο δίπλα στο στόμα για να δούμε την έκταση του από τους κοπτήρες μέχρι τη γωνία της κάτω γνάθου. Το κεφάλι του ασθενούς θα πρέπει να είναι σε ευθεία θέση για επαρκή αερισμό. Αν δεν τοποθετηθεί σωστά θα πρέπει να εξαχθεί  και να επανατοποθετηθεί με γρήγορες κινήσεις γιατί το θύμα πρέπει να λάβει οξυγόνο άμεσα.
Το εργαλείο αυτό βοηθά θύματα που έχουν αναπνοή αλλά έχουν χάσει τις αισθήσεις τους από διάφορα αίτια και είναι πολύ χρήσιμο επειδή συγκρατεί τη γλώσσα. Δεν κοστίζει πολλά χρήματα για να το έχετε μαζί σας έστω και αν δεν χρειαστεί ποτέ.