Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Παιδικός πνιγμός

Τα παιδιά είναι η πιο επικίνδυνη ομάδα απ΄την οποία μπορεί να προκληθεί πνιγμός, διότι δεν έχουν την ωριμότητα και τη λογική σκέψη. Στο μικρό τους αθώο μυαλό είναι μόνο το παιχνίδι και η περιπέτεια. Γι' αυτό εκτός απο τη συνεχή επίβλεψη τους πρέπει να συμβάλλουμε και στη δημιουργία του σωστού τρόπου σκέψης και τη διαμόρφωση της υπεύθυνης συμπεριφοράς τους με το να τα συμβουλεύουμε συνέχεια.
Τα μαθαίνουμε να παίζουν με ασφάλεια σεβόμενα τους υπόλοιπους και αγαπώντας το νερό τα ωθούμε να αγαπούν και τη φύση. Τα βοηθούμε να αναπτύξουν σωστή εκτίμηση των κινδύνων που τα περιβάλλουν και ωρθή κρίση των καταστάσεων ώστε να γίνουν υπεύθυνα και άξια να προσέχουν τον εαυτό τους αλλά και τους φίλους τους. Σε πολλές ναυαγοσωστικές σχολές λειτουργούν τμήματα Junior Lifeguards τα οποία προετοιμάζουν τα παιδιά με τέτοιο τρόπο που παρατηρείται η πλήρης μεταμόρφωση τους απο ανώριμα σε μικρούς ναυαγοσώστες.
Είναι κρίμα ένα χαρούμενο καλοκαιρινό πρωινό με γέλιο και παιχνίδι να καταλήγει σε τραγωδία και στο θάνατο ένος μικρού παιδιού. Είναι εγκληματικό να χάνονται παιδάκια απο πνιγμό. Ο παιδικός πνιγμός είναι σιωπηλός διότι το παιδί δεν συνειδητοποιεί τι συμβαίνει για να ζητήσει άμεσα βοήθεια. Οι πνεύμονες του επειδή είναι μικροί σε μέγεθος γεμίζουν γρηγορότερα με νερό και έτσι ο πνιγμός είναι θέμα δευτερολέπτων.
Προσοχή λοιπόν! Γονείς τα παιδιά σας και εσείς παππούδες τα εγγόνια σας...
Καλό καλοκαίρι με πολύ παιχνίδι στους μικρούς κολυμβητές με γέλιο, χαρά μα πάνω απ' όλα σύνεση!