Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Χειμερινή Κολύμβηση. Η ασπίδα του οργανισμού.


Μια βουτιά στο κρύο νερό σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο εύκολο για το ανθρώπινο σώμα. Η αντοχή στο κρύο νερό έρχεται σταδιακά και όχι άμεσα όταν ξεκινάμε χειμερινό κολύμπι. Τα λιποκύτταρα κάτω από το δέρμα λειτουργούν ως μονωτικό και βοηθούν στην εξοικείωση. Πρέπει να γνωρίζουμε τα ωφέλη αλλά και τους κινδύνους.

Γιατι βοηθά το χειμερινό κολύμπι;


1.Ενεργοποιεί το μεταβολισμό κάνοντας τον πιο γρήγορο με αποτέλεσμα να μεταβολίζονται οι τροφές και να καίγονται θερμίδες χωρίς να αποθηκέυεται λίπος στο σώμα.

2.Προστασία από κρυολογήματα. Έρευνες δείχνουν πως οι χειμερινοί κολυμβητές έχουν 60 φορές λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν το χειμώνα ενώ 30 φορές πιο περιορισμένες πιθανότητες να νοσήσουν από άλλες ασθένειες απ΄ ό,τι οι θερινοί κολυμβητές. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση στο ψυχρό νερό αυξάνει την αντοχή στο κρύο μέσω κάποιου προσαρμοστικού μηχανισμού του σώματος που προσφέρει προστασία από διάφορες παθήσεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.

3.Βοηθά σημαντικά στη ρύθμιση της υψηλής αλλά και της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Στις δερματοπάθειες και στο διαβήτη.

4.Κρατά το σώμα σε φόρμα, βελτιώνει το μυϊκό σύστημα, την αντοχή και τη στάση του σώματος, τις αρθρώσεις και την ευλυγισία.

5.Συμβάλλει στην καλή καρδιακή λειτουργία

6.Βελτιώνει την κατάσταση των πνευμόνων καθώς ο κολυμβητής κατά τη διάρκεια της άσκησης χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο, το οποίο παράγει ο οργανισμός του.

7.Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.

8.Το κρύο νερό βοηθά το σώμα να απελευθερώσει ενδορφίνες οι οποίες έχουν αναλγητικές ιδιότητες που διαρκούν 2-4 ώρες. Οι ενδορφίνες βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων χρόνιων παθήσεων.

9. Διώχνει το άγχος και τους πονοκεφάλους προσφέροντας ευεξία.

10.Πνευματική διαύγεια. Έρευνες έδειξαν ότι οι χειμερινοί κολυμβητές είχαν καλύτερη απόδοση στην εργασία τους.

Προετοιμασία και συμμετοχή.

1.Προσαρμογή. Δυστυχώς ένας ανεκπαίδευτος κολυμβητής δεν μπορεί να αρχίσει το χειμερινό κολύμπι μέσα στο χειμώνα. Θα πρέπει να ξεκινήσει το καλοκαίρι συνεχίζοντας τους χειμερινούς μήνες. Η προσαρμογή συνήθως κρατάει 2 εβδομάδες.

2.Απαιραίτητη η ιατρική εξέταση καθώς και περιοδική παρακολούθηση.

3.Ζέσταμα 15 λεπτά πριν την είσοδο στο νερό με ασκήσεις για να αιματωθούν οι μύες.

4.Στο νερό μπαίνουμε σιγά-σιγά και ποτέ απότομα. Με την πλάτη και όχι με το στήθος, ώστε να μειωθεί το σοκ από το κρύο νερό.

5.Κολυμπαμε ασταμάτητα για να μην πάθουμε υποθερμία.

6.Δεν παραμένουμε στη θάλασσα πάνω από 20 λεπτά. Αν νιώσουμε αδιαθεσία βγαίνουμε αμέσως από το νερό. Σκουπιζόμαστε αμέσως και ντυνόμαστε. 

Η χειμερινή κολύμβηση είναι ένα τέστ κοπώσεως για τη λειτουργία της καρδιάς που μπορεί λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας να προκαλέσει επικίνδυνη αρρυθμία ή υπερτασική κρίση. Το κρύο δημιουργεί στρες στον οργανισμό και μαζί με την άσκηση στρεσάρει το σώμα.
Η σύσπαση των αγγείων μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι τολμηροί και εκπαιδευμένοι χειμερινοί κολυμβητές ξέρουν και απολαμβάνουν τα ωφέλη της άσκηση έχοντας αποκλείσει πρώτα κάθε κίνδυνο κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας για την υγεία τους. Ενημερωθείτε πριν από τη βουτιά στο κρύο νερό ώστε να συμμετέχετε άφοβα σε αυτή την ωραία δραστηριότητα.