Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ραβδομυόλυση. Το σύνδρομο της υπερβολής στην άσκηση


Όσοι έχουν κάνει πρωταθλητισμό και γυμναστική υπερβαίνοντας τα όρια τους σίγουρα θα έχουν νιώσει μερικά από τα συμπτώματα που περιγράφονται παρακάτω. Όταν είσαι νέος και σε φόρμα νομίζεις ότι μπορείς να φτάσεις τον οργανισμό σου στα ''κόκκινα'' χωρίς επιπτώσεις. Η ζημιά όμως αν δεν γνωρίζεις, μπορεί να είναι μεγάλη και να φτάσει μέχρι και σε ανεπάρκεια νεφρών. Το σώμα μας λειτουργεί σαν καμπανάκι συναγερμού και μας προειδοποιεί όταν η υπερβολή αντικαθιστά το μέτρο. Σίγουρα χωρίς υπερβολές δεν υπάρχουν επιδόσεις και ρεκόρ αλλά το τίμημα μπορεί να είναι βαρύ. Διαβάστε για την πάθηση της υπερβολής στον αθλητισμό και θυμηθείτε πως ο καθένας μας έχει κάποια όρια και δεν είναι superman εκτός εάν βοηθηθεί με φάρμακα και φύγει από το φάσμα του φυσιολογικού και εισέλθει σε άλλου είδους κατηγορία....
Η ραβδομυόληση λοιπόν είναι πάθηση των μυών εξαιτίας έντονης και επίπονης άσκησης σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ένα σοβαρό σύνδρομο που προκαλεί βλάβη των μυών. Καταστρέφει τις μυικές ίνες και απελευθερώνει το περιεχόμενο τους στην κυκλοφορία του αίματος. Μιά από τις πρωτεΐνες που απελευθερώνονται είναι η μυοσφαιρίνη. Αν είναι σε υψηλά επίπεδα εμφανίζεται στα ούρα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Επίσης επικίνδυνη είναι και η αύξηση του καλίου στο αίμα η οποία επιρρεάζει τον καρδιακό ρυθμό. Άλλος κίνδυνος είναι η ελάττωση του ασβεστίου στο αίμα που προκαλεί καρδιακή αρρυθμία και μυικούς σπασμούς. Η αφυδάτωση, η κακή διατροφή, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και γενετικοί παράγοντες σε συνδυασμό με την έντονη άσκηση προκαλεί ραβδομυόλυση.

Συμπτώματα: Επώδυνες και πρησμένες περιοχές του σώματος, μυικός πόνος, μυική αδυναμία, δυσκολία κίνησης, αδιαθεσία , ναυτία, σύγχυση, πυρετός, σκούρα ούρα, μειωμένα ούρα.

Συμβουλές: Όχι στην έντονη άσκηση που διαρκεί πολλές ώρες. Πίνετε πολλά υγρά. Οι αφυδατωμένες μυικές ίνες είναι λιγότερο ελαστικές άρα μπορεί να υποστούν βλάβη. Επίσης η διατροφή με λιγοστούς υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλλει στην ραβδομυόλυση. Ποτέ δεν κανουμε υπερβολές. Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για άσκηση αλλά με μέτρο. Τα άκρα βλάπτουν. Το μέτρο πάντοτε ωφελεί όταν πρόκειται για την υγεία μας.