Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Απαγορεύεται το κάπνισμα!

5.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος. Ένας θάνατος κάθε 10 δευτερόλεπτα από μια χαζή συνήθεια. Στη χώρα μας 20.000 άνθρωποι ετησίως αφήνουν την τελευταία τους πνοή λόγω του τσιγάρου. Έχει υπολογιστεί ό,τι κάθε τσιγάρο κόβει 5 δευτερόλεπτα από τη ζωή του καπνιστή.
Ας αναλύσουμε όμως λίγο τις ουσίες που περιέχει το μικρό αξεσουάρ που οι περισσότεροι βρίσκουν σαν παρηγοριά στην καθημερινότητα τους:

Ο καπνός είναι τοξικός

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περίπου 4.000 ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι καρκινογόνες. Οι πιο σημαντικές βλαβερές ουσίες του καπνού, είναι:

Μονοξείδιο του άνθρακα. Μειώνει την ικανότητα του αίματος να οξυγονώνει τους ιστούς και προκαλεί υποξαιμία, που ευνοεί τη δημιουργία ενδοθηλιακών βλαβών στα αγγεία, με συνέπεια την πρόκληση αθηρωματοσκλήρυνσης.

Ερεθιστικές ουσίες. Αυξάνουν την παραγωγή βλέννας στους βρόγχους και μειώνουν την αποβολή της. Έτσι εξηγείται ο βήχας των καπνιστών και η αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, που μπορεί να καταλήξουν σε χρόνια βρογχίτιδα.

Πίσσα. Στην πίσσα οφείλεται η καρκινογόνος δράση του καπνού και είναι υπεύθυνη κατά 90% για την πρόκληση του καρκίνου των πνευμόνων. Επίσης, η πίσσα εγκαθίσταται στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος και είναι η αιτία για το 50% των χρόνιων βρογχίτιδων.

Νικοτίνη. Απορροφάται γρήγορα από τη στοματική κοιλότητα και τους πνεύμονες. Ευθύνεται για τις βλάβες που προκαλεί ο καπνός στα αγγεία. Είναι υπεύθυνη για την εξάρτηση από τον καπνό.

Και πιο επιστημονικά :

  • ακετόνη (ουσία που υπάρχει και στα καθαριστικά των νυχιών, το γνωστό ασετόν),
  • αμμωνία (που χρησιμοποιείται στα καθαριστικά πατωμάτων και που προστίθεται στα τσιγάρα για να αυξήσει την απορρόφηση της νικοτίνης),
  • αρσενικό (το γνωστό δηλητήριο, που χρησιμοποιείται και για τα ποντικοφάρμακα),
  • μονοξείδιο του άνθρακα (βασικό συστατικό των καυσαερίων, που δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη και στερεί οξυγόνο από τα κύτταρα),
  • ανιλίνη (βασικό χημικό συστατικό χρωμάτων),
  • ναφθαλίνη (η γνωστή ουσία που χρησιμοποιούμε για την προστασία των ρούχων από το σκώρο),
  • κυανιούχες ενώσεις,
  • προπάνιο,
  • μεθάνιο,
  • φορμαλδεύδη (γνωστή καρκινογόνος ουσία),
  • ραδιενεργά κατάλοιπα (από την μόλυνση των καλλιεργειών),
  • μυρμηγκικό οξύ,
  • λευκαντικές ουσίες κ.ο.κ.
Τι προκαλεί :

 Στο στόμα: 
Καρκίνος του στόματος (θανατηφόρος περίπου στο 50% των περιπτώσεων). Εμφανίζεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια λόγω του τσιγάρου. 
Καταστροφή των δοντιών. 
Προβλήματα στα ούλα. 
Δυσάρεστη αναπνοή, που έχει συνέπειες στις κοινωνικές συναναστροφές. 

Στο αναπνευστικό σύστημα:
Καρκίνος του πνεύμονα. Ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως. 
Καρκίνος του λάρυγγα, του φάρυγγα. 
Εμφύσημα. 
Βήχας, δύσπνοια, αλλοίωση και κόπωση φωνής. 
Άσθμα, βρογχίτιδα και άλλες ασθένειες των πνευμόνων. 

Στο πεπτικό σύστημα: 
Καρκίνος στομάχου. 
Καρκίνος σε διάφορα άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος. 
Προβλήματα χώνεψης. Ένα μόνο τσιγάρο μετά το φαγητό καθυστερεί την χώνεψη κατά μία ώρα περίπου. 
Καταστροφή θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών με αποτέλεσμα την κακή θρέψη του σώματος. 

Στο κυκλοφορικό σύστημα:
Θρόμβοι και στενώσεις αιμοφόρων αγγείων και αρτηριών. 
Εγκεφαλικά επεισόδια, από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου σήμερα. 
Γάγγραινα, εξαιτίας της παρακώλυσης της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια και τα χέρια. Μόνο στην πόλη Βικτόρια της Αυστραλίας  μετρήθηκαν 300 ακρωτηριασμοί ανά έτος τα τελευταία 5 χρόνια. Από αυτούς το 75% οφείλονταν στο κάπνισμα. 
Σεξουαλική ανικανότητα. 120.000 άνδρες έχουν καταγραφεί στη Μεγάλη Βρετανία ως πάσχοντες από πλήρη σεξουαλική ανικανότητα που οφείλεται στο κάπνισμα. Ανυπολόγιστος ο αριθμός αυτών που είναι μερικώς ή παροδικά ανίκανοι λόγω καπνίσματος. 

Στην καρδιά:
Στεφανιαία νόσος, καρδιακή προσβολή και άλλες ασθένειες. 
Το κάπνισμα βλάπτει κάθε κύτταρο του ανθρωπίνου σώματος. Ακόμα και όργανα που δεν έρχονται καθόλου σε επαφή με τον καπνό, παθαίνουν βαριές βλάβες. Παρακάτω αναφέρονται σχετικά παραδείγματα.

Στο δέρμα:
Ο καπνιστής έχει τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει κακοήθη καρκίνο του δέρματος από ένα μη καπνιστή. Εκτός από την περιοχή των χειλιών που η καταστροφή του δέρματος είναι εμφανής, όλο το δέρμα του καπνιστή γερνάει με ταχύτερους ρυθμούς από αυτό του μη καπνιστή. 

Στα μάτια:
Τύφλωση από διάφορες αρρώστιες όπως καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας και άλλες. Σήμερα είναι καταγεγραμμένοι 54.000 Βρετανοί πολίτες που είναι τυφλοί λόγω του καπνίσματος. 

 Αν είσαι καπνιστής αναλογίσου τις συνέπειες που έχει η καθημερινή σου συνήθεια και δες τα δηλητήρια που βάζεις οικειωθελώς στον οργανισμό σου. Δεν είναι αργά για στροφή στην καλή υγεία και στην απόφαση για ζωή. Ενημέρωση, σκέψη, απόφαση και θετική δράση γιατί το κάπνισμα δεν αφορά μόνο εσένα αλλά και δεκάδες άλλους που εισπνέουν τον καπνό από το δικό σου τσιγάρο και μπορεί να είναι τα ίδια τα παιδιά σου.