Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Οι κανόνες υγιεινής στην πισίνα και οι χλωραμίνες


Πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε ντους πριν και μετά την πισίνα;
Διαβάστε παρακάτω για να δείτε τους λόγους που οι υπεύθυνοι πισίνας σας επιβάλλουν το ντους πριν την είσοδο αλλά και μετά την έξοδο σας από την πισίνα. Όταν πέφτουμε λοιπόν στο νερό χωρίς να έχουμε πλυθεί πρώτα, μεταφέρουμε ό,τι έχουμε στην επιδερμίδα μας, όπως ιδρώτα, μέικ απ, καλλυντικά και υπολλείματα ούρων. Όλα αυτά έχουν ένα κοινό συστατικό, το άζωτο. Όταν το άζωτο αναμιγνύεται με το χλώριο τότε σχηματίζονται χημικές ερεθιστικές ουσίες που ονομάζονται χλωραμίνες. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί: 
1. Μερικά από τα μόρια του χλωρίου δεσμεύονται σε μόρια χλωραμίνης και δεν είναι ελεύθερα για να μας προστατεύουν από τα μικρόβια της πισίνας. Όσα λοιπόν μικρόβια δεν καταφέρνει να σκοτώσει το χλώριο, επιβιώνουν και τα καταπίνουμε ή τα εισπνέουμε καθώς κολυμπάμε.
2. Οι χλωραμίνες είναι υπεύθυνες για τη μυρωδιά του χλωρίου στην πισίνα. Η μυρωδιά προέρχεται από τις χλωραμίνες. Μια καθαρή πισίνα δεν μυρίζει. Όταν κοκκινίζουν τα μάτια μας ή προκαλούνται κρίσεις άσθματος ή ερεθισμός στο δέρμα τότε υπεύθυνες είναι οι χλωραμίνες.
Οτιδήποτε μεταφέρουμε μέσα στην πισίνα μέσω της επιδερμίδας μας το μοιραζόμαστε με όποιον κολυμπάει σε αυτήν και ανάποδα. Αν δείτε στην πισίνα να επιπλέει κάτι που θυμίζει λάδι αυτό είναι το ανθρώπινο λίπος το οποίο δεν μπορεί να διαλυθεί από το χλώριο και είναι σίγουρο πως η πισίνα αυτή κρύβει κινδύνους για την υγεία μας.
Να κάνετε πάντοτε ντους πριν και μετά την πισίνα. Με αυτή την κίνηση σεβόμαστε τους άλλους αλλά και το εαυτό μας.