Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Κολύμβηση. Η άσκηση που σου ταιριάζει...


Για όσους αγαπούν το νερό μερικές πληροφορίες για το κολύμπι και τα οφέλη που αποκομίζει κάποιος όταν ασχοληθεί με το αντικείμενο της κολύμβησης ή αποφασίσει να γυμναστεί στο γαλάζιο περιβάλλον της πισίνας.

1. Δεν καταπονεί το σκελετικό σύστημα

Το μυστικό κρύβεται στην άνωση του νερού, που ωθεί το σώμα προς τα πάνω. Με αυτό τον τον τρόπο, το βάρος μας μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η κολύμβηση καταπολεμά την δυσκαμψία των μυών αλλά και τους πόνους των αρθρώσεων.

2. Αυξημένη μυική τόνωση και δύναμη

Το νερό είναι 12 φορές πιο πυκνό από τον αέρα. Έτσι ο οργανισμός συνηθίζει σε πιο απαιτητικούς ρυθμούς και γυμνάζεται εντονότερα χωρίς τραυματισμούς.

3. Ευκαμψία και ελαστικότητα

Το τέντωμα των μυών επηρεάζει θετικά την ευελιξία αφού στο νερό οι αρθρώσεις χαλαρώνουν και το σώμα γίνεται πιο ελαστικό.

4. Καρδιακή υγεία

Το κολύμπι βοηθά την καρδιά να αντλεί αποτελεσματικότερα το αίμα έχοντας καλύτερη ροή. Ο ρυθμός που χρειάζεται στη διαδικασία της κολύμβησης δίνει σημαντικές βοήθειες στην καρδιακή υγεία.

5. Έλεγχος του βάρους

Απώλεια και έλεγχος βάρους. Οι θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της κολύμβησης είναι ανάλογες με την ένταση που καταβάλλουμε όταν κολυμπάμε.

7. Μειώνει τη χοληστερίνη

Το κολύμπι μπορεί να κρατά σε σταθερό βαθμό το επίπεδο της ''καλής'' χοληστερίνης ενώ παράλληλα νε μειώνει την ύπαρξη της ''κακής''.

8. Μειωμένη πιθανότητα για διαβήτη

Η αερόβια άσκηση είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα ενάντια στο διαβήτη. Έτσι και στο κολύμπι ο κίνδυνος του διαβήτη απομακρύνεται σημαντικά.

9. Καταπολεμά το άγχος και προσφερεί θετική ενέργεια

Το κολύμπι αυξάνει τις ενδορφίνες ενώ παράλληλα το νερό χαλαρώνει τους μυς. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωφέλη της κολύμβησης μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλο μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται νευρογέννεση του ιππόκαμπου, στην οποία ο εγκέφαλος αντικαθιστά τα κύτταρα που χάνονται από το άγχος.

10. Αυξάνει τις πιθανότητες για επιμήκυνση της ζωής


Έρευνες που έγιναν στην Αμερική έχουν δείξει ότι όσοι κολυμπούσαν είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κατά μέσο όρο, από τους δρομείς, τους περπατητές και αυτούς που δεν γυμνάζονται καθόλου.

Γι' αυτό λοιπόν φορέστε μαγιό και καλές βουτιές!