Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Κολύμβηση vs τρέξιμο


Για τους κολυμβητές είναι ό,τι πιο χειρότερο να τους βάλεις να τρέχουν και για τους αθλητές του στίβου να τους βάλεις να κολυμπήσουν. Ο συνδυάσμος και των δύο είναι βέβαια ό,τι καλύτερο αλλά ας δούμε μερικές απόψεις. Το κολύμπι θεωρείται καλύτερο από το τρέξιμο σε κάψιμο θερμίδων αλλά εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα κινήσε μέσα στο νερό. Αν τα συκρίνουμε με τον απλό μέσο όρο τότε το κολύμπι είναι καλύτερο στο κάψιμο θερμίδων. Επίσης το κολύμπι χρησιμοποιεί μεγάλες μυϊκές ομάδες την ώρα της άσκησεις και επιβάλει μεγαλύτερη ένταση στο καρδιοαναπνευστικό με την προυπόθεση ότι λαμβάνονται οι σωστές αναπνοές μέσα στο νερό. Χαμηλώνει την θερμοκρασία του σώματος με το κρύο νερό και για να κρατηθεί το σώμα ζεστό αρχίζεις να καίς θερμίδες (increase of metabolic rate) γι΄αυτό και μετά το κολύμπι ο οργανισμός ζητά ενέργεια με το φαγητό για να ανεβάσει θερμοκρασία. Αν αυτό το εκμεταλλευτούμε σωστά και τροφοδοτήσουμε ανάλογα τον οργανισμό μας τότε μπορούμε να καταναλώσουμε το αποθηκευμένο λίπος. Τώρα παίζει ρόλο και το είδος της προπόνησης στην πισίνα δηλαδή οι αποστάσεις σε σταθερό ρυθμό ή με sprint. 
΄Ομως υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι στην κολύμβηση καίς λιγότερο σωματικό λίπος από το τρέξιμο γιατί το πάνω μέρος του σώματος προτιμά να χρησιμοποιεί υδατάνθρακες για καύσιμο ενώ τα πόδια καίνε λίπος. Το πάνω μέρος του σώματος ψυχραίνει σταδιακά στο νερό, η θερμοκρασία του κορμού δεν μπορεί να φτάσει σε υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να μην καίει τις θερμίδες που καίει το τρέξιμο.

Θερμίδες που καίς κολυμπώντας σε 30 λεπτά.
Π.χ για 60 κιλά άνθρωπο
Πρόσθιο       315 kcal
Ύπτιο           252 kcal
Ελεύθερο     252 kcal
Πεταλούδα   360 kcal
Ενώ τρέχοντας με ρυθμό 11χμ/ώρα για μια ώρα καίς 700 θερμίδες.

Μια σημαντική διαφορά είναι πως στο τρέξιμο καίς θερμίδες και μετά από 24 ώρες ενώ στην κολύμβηση μόνο κατά την ώρα της προπόνησης.
Επίσης χτίζεις διαφορετικό σωματότυπο στις δύο ασκήσεις. Στο τρέξιμο έχεις πιο ''στεγνό'' γραμμώμενο σώμα ενώ στο κολύμπι πιο μυώδες και φουσκωτό διότι υπάρχει διαφορά σε κάψιμο θερμίδων και λίπους. Όπως και να το κάνουμε όμως εσείς επιλέγετε πια άσκηση σας αρέσει και πια εξυπηρετεί τις ανάγκες σας. Όσο για τον νικητή : Κολύμβηση vs τρέξιμο υπάρχει κατά την γνώμη μου ισοπαλία διότι δεν συγκρίνουμε ποτέ ανόμια πράγματα! 
:)