Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Αυτόνομη Κατάδυση.Από τον Αριστοτέλη στο Scuba Diving


Αυτόνομη κατάδυση ονομάζεται η κατάδυση με αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Τον υδρομηχανικό ''ομφάλιο λώρο'' μέσω του οποίου αντλεί ατμοσφαιρικό αέρα. Διαφέρει από την ελεύθερη κατάδυση, στην οποία ο δύτης καταδύεται χωρίς αναπνευστικό εξοπλισμό. Ονομάζεται και Scuba Diving (Self-Contained Underwater Breathing Apparatus).
Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος στράφηκε στον υποβρύχιο κόσμο. Μάλιστα η ιδέα της πρώτης αναπνευστικής συσκευής ανήκει στον Αριστοτέλη ο οποίος έφτιαξε μια χύτρα ανεστραμμένη πάνω από το κεφάλι του δύτη ώστε να συγκρατεί τον αέρα. Ο Θουκυδίδης αναφέρει επίσης την ύπαρξη δυτών οι οποίοι πριόνιζαν τα υποβρύχια φράγματα προστασίας των Συρακούσιων, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε χρήση δυτών στην πολιορκία της Τύρου.
Μεταγενέστερα φημισμένοι μηχανικοί όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι σχεδίασαν και κατασκεύασαν μηχανισμούς που παράτειναν την παραμονή του δύτη στο βυθό.
Μετά από χρόνια βελτίωσης του πρωτόγονου σκάφανδρου για τη χρήση σπογγαλιείας αλλά και πολεμικών επιχειρήσεων σήμερα έχουμε δύο είδη αυτόνομης κατάδυσης.
1.Την ανάπτυξη αυτόνομης κατάδυσης και εκπαίδευσης για στρατιωτικές επιχειρήσεις π.χ Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (Μ.Υ.Κ)
2.Σε ερασιτεχνικό και ερευνητικό επίπεδο το Scuba Diving το οποίο προσφέρει εξερεύνηση του βυθού αλλά και το χόμπι υποβρύχιας αλιείας.
Εξοπλισμός:
Μάσκα
Πτερύγια
Αναπνευστήρας
Μαχαίρι
Ρυθμιστής πλευστότητας
Ρυθμιστής Πίεσης
Ζώνη βαρών
Στολή
Φιάλη αέρα
Κονσόλες οργάνων
Απαιτείται εκπαίδευση από σχολή καταδύσεων για τη σωστή χρήση εξοπλισμού αλλά και την εκμάθηση της φυσιολογίας της αναπνοής. Η κατάδυση σε μεγάλο βάθος εγκυμονεί κινδύνους για τον οργανισμό και χρειάζεται εκπαίδευση για την σταδιακή κάθοδο αλλά και άνοδο στην επιφάνεια λόγω της πίεσης του νερού που προκαλεί παθήσεις από την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και του αζώτου κατά την ανάδυση.
Εκπαιδευτείτε σε σχολές καταδύσεων για να μπορείτε να θαυμάσετε τον όμορφο κόσμο του βυθού χωρίς κίνδυνο.