Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Συνδυαστική Γυμναστική. Κολύμβηση και ενδυνάμωση με βάρη.


Η συνδυαστική γυμναστική βοηθά στο να πετύχουμε γρηγορότερα το στόχο μας. Η προπόνηση στο νερό αναπτύσσει την αντοχή μας και διατηρεί σε καλή κατάσταση το καρδιαγγειακό μας ενώ τα βάρη μας προσφέρουν ενδυνάμωση ώστε ο συνδυασμός και των δύο να φτιάξει τη φυσική μας κατάσταση. Το ένα βοηθά το άλλο και εναλλάξ. Η κολύμβηση μας δίνει την αντοχή που χρειαζόμαστε στην προπόνηση για τα βάρη και τα βάρη μας δίνουν την μυϊκή δύναμη που χρειαζόμαστε στην κολύμβηση.
Δεν πρέπει όμως να κάνουμε και τα δύο μαζί την ίδια μέρα για την αποφυγή τραυματισμών και κούρασης από υπερπροπόνηση. Καλό θα είναι να προπονούμαστε τη μια μέρα στο νερό και την επόμενη στο γυμναστήριο με διαστήματα ξεκούρασης μέσα στην εβδομάδα.
Όταν θέλουμε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή επίδοση σε ένα άθλημα πρέπει να χρησιμοποιούμε τη συνδυαστική γυμναστική, συνήθως για τους μυς που εμπλέκονται πιο πολύ στο άθλημα μας. Το ποδόσφαιρο π.χ απαιτεί εκτός από την αντοχή και δυνατά πόδια. Χρειάζεται ενδυνάμωση τετρακεφάλων, προσαγωγών και γάμπας με βάρη. Για την κολύμβηση πρέπει να γυμνάζουμε την πλάτη και τους ώμους περισσότερο καθώς και ραχιαίους και κοιλιακούς. Αντοχή και δύναμη όπως λέμε stamina, είναι αλληλένδετα όταν προσπαθείς για το καλύτερο αλλά με προσοχή και κατάλληλη προπόνηση.....


Ενδεικτικό πρόγραμμα

3 Ημέρες την εβδομάδα
Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή ή Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο
Ασκήσεις προθέρμανσης και stretching

ΑΣΚΗΣΗ                            Σετ-Επαναλήψεις


1) Pullovers με λυγισμένα ή ίσια χέρια
3
     12
2) Κωπηλατική σε επίκυψη
3
  8-12
3) Κωπηλατική με μπάρα όρθιος
3
  8-12
4) Εκτάσεις τρικεφάλων
3
     10
5) Πιέσεις πάγκου
3
  8-12
6) Εκτάσεις με αλτήρες
3  
  8-12
7) Εκτάσεις ποδιών 
3
     12
8) Κάμψεις ποδιών 
3   
     12
9) Κανονικές διπλώσεις κοιλιακών
3
     25
Ασκήσεις stretching για χαλάρωση