Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Παραμορφώσεις στη σπονδυλική στήλη και ο ρόλος της κολύμβησης


Η σπονδυλική στήλη (spinal column) είναι η βασική ''κολώνα'' του μυοσκελετικού συστήματος η οποία σταθεροποιεί τον κορμό και το κεφάλι. Η αυχενική μοίρα (cervical spine) αποτελείται από 7 σπόνδυλους οι οποίοι αρχίζουν στη βάση του κρανίου και τελειώνει στις ωμοπλάτες.
Η θωρακική μοίρα (thoracic spine) αποτελείται από 12 σπόνδυλους στην περιοχή του θώρακα από τους οποίους αρχίζουν τα πλευρά που σχηματίζουν τον θωρακικό κλωβό.
Η οσφυική μοίρα (lumbar spine) αποτελείται  από 5 σπόνδυλους οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι του σώματος γιατί δέχονται το πιο μεγάλο βάρος.
Λόρδωση (lordosis) ονομάζεται το τόξο του άνω τμήματος της σπονδυλικής  στήλης και του κάτω τμήματος που μοίαζουν με ένα C ανοικτό προς τα πίσω, ενώ κύφωση (kyphosis) είναι όταν το μεσαίο τμήμα σχηματίζει ένα C ανοικτό προς τα εμπρός. Σκολίωση (scoliosis) είναι η πλάγια παραμόρφωση που φαίνεται σαν S. 'Ολα αυτά ονομάζονται σπονδυλικές παραμορφώσεις (spinal deformities). Η θεραπεία συνήθως γίνεται με ''κηδεμόνα'' ένα εργαλείο που βοηθά να διορθωθούν οι παραμορφώσεις, με διατάσεις και ενδυνάμωση των μυών της πλάτης. Στη σκολίωση οι ασκήσεις για τη θεραπεία στοχεύουν στην κινητικότητα του σημείου του κυρτώματος το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκαμπτο. Με το κολύμπι επιτυγχάνεται ενδυνάμωση των αδύνατων μυών καθώς και ισορροπία στα δύο ημιμόρια. Το ύπτιο και το ελεύθερο είναι η πλέον ενδεδειγμένο άσκηση για απόλυτη συμμετρία του σώματος. Η συνεχόμενη εναλλασσόμενη κίνηση των άνω άκρων σε αυτά τα δύο στύλ συμβαίνει στη συμμετρική μυική ενδυνάμωση.