Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

''Ο ώμος του κολυμβητή'' η πιο συχνή κάκωση του υγρού στίβου


Ο ώμος του κολυμβητή είναι μια μυοσκελετική κάκωση που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων στην πρόσθια και πλάγια πλευρά του ώμου.
Σχετίζεται και ωφείλεται συνήθως σε προπονητικά λάθη όπως υπερβολικός όγκος προπόνησης, λάθος τεχνική, υπερβολική εξάσκηση με ''χεράκια'' ή σανίδα και λάθος στάση του σώματος. Τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος και δυσκολία στην κίνηση του ώμου.
Οι διατάσεις μπορεί να είναι επιζήμιες διότι μπορεί να τραυματιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό ο αθλητής. Η ενδυνάμωση είναι επιθυμητή αλλά θα πρέπει να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία όπως στους προσαγωγούς της ωμοπλάτης, στους τραπεζοειδής, σε κοιλιακούς και ραχιαίους για να υπάρχει μυϊκή ισορροπία. Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πάθησης είναι ένα διεξοδικό πρόγραμμα αποκατάστασης που επιτυγχάνεται με ανακούφιση των συμπτωμάτων και ανάπαυση της περιοχής. Χρησιμοποιούμε πάγο σε συνδυασμό με κινητικές ασκήσεις, αλλά κυρίως πρέπει να δωθεί έμφαση στην ενδυνάμωση των μυών που περιβάλλουν τον ώμο. Με φυσιοθεραπεία, αγωγή και ανάπαυση μπορεί ο αθλητής να επενέλθει σταδιακά στην πισίνα, όμως δεν θα πρέπει να επαναλάβει τα ίδια λάθη όπως λάθος τεχνική και υπερπροπόνηση.
Συνήθως οι αθλητές δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλήψουν την πισίνα και αυτό οδηγεί και σε άλλους τραυματισμούς. Είναι σημαντικό ο αθλητής να συμμορφώνεται και να ακολουθεί με υπομονή τις υποδείξεις της αγωγής.