Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Πολίστες οι καλύτεροι ναυαγοσώστες


Πόλο. Ένα από τα δυσκολότερα αθλήματα αντοχής και απόδοσης. Όσοι δεν έχουν δεί προπόνηση ομάδας πόλο δεν μπορούν να καταλάβουν τη δυσκολία του αθλήματος και το επίπεδο ανάπτυξης  της αντοχής των αθλητών του πόλο.
Δύωρες προπονήσεις στο νερό νωρίς το πρωί και πολύωρες επισκέψεις στο γυμναστήριο για ενδυνάμωση. Η εξοικείωση και διαχείρηση του υγρού στοιχείου από τους πολίστες οδηγεί πολλούς στο να επιλέξουν να γίνουν ναυαγοσώστες όσον αφορά την αντοχή τους και τη δύναμη στο κολύμπι. Αν αυτά συνοδεύονται και από άριστη γνώση τεχνικής στις Α'Βοήθειες τότε οι πολίστες γίνονται οι καλύτεροι ναυαγοσώστες. Η διάσωση μέσα στο νερό είναι άκρως απαιτητική και μια απροσεξία μπορεί να κοστίσει από μία εώς δύο ζωές. Οι πολίστες λόγω του σκληρού αθλήματος τους, έχουν μάθει να παλεύουν μέσα στο νερό και να απεγλωβίζονται με λαβές και ειδικές κινήσεις οι οποίες μοιάζουν κατά πολύ με αυτές που χρησιμοποιούνται όταν ένα ενεργητικό θύμα προσπαθεί να ''επιτεθεί'' στον ναυαγοσώστη.
Από δική μου έρευνα έχω παρατηρήσει ότι σε εκπαιδεύσεις ναυαγοσωστών αυτοί που ξεχωρίζουν πάντα από άποψη αντοχής είναι οι πολίστες. Αν αυτό το πλεονέκτημα συνοδευτεί από την γνώση και επιμόρφωση τους τότε έχουμε τον κατάλληλο συνδυασμό ικανότητας για διάσωση στο νερό.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Διάσωση: Πρόληψη-Πίστη-Γνώση-Ικανότητα


Η διάσωση είναι μια από τις δυσκολότερες και πολύπλευρες ενέργειες που μπορεί να επιχειρήσει ένας άνθρωπος. Ο διασώστης χρειάζεται να διαθέτει γνώσεις και κυρίως μυαλό και ικανότητα για να ενεργήσει σωστά. Μεγάλο ρόλο παίζει η εκπαίδευση και η τεχνική διαχείρισης σοβαρών καταστάσεων ή κρίσεων. Η ενασχόλησή μου με τη διάσωση με έμαθε πως είναι μια σύνθετη επιχείρηση που απαρτίζεται από 4 σημαντικούς παράγοντες.

1. Πρόληψη

Η πρόληψη και η διορατικότητα για την αποφυγή ατυχημάτων αποτελεί ίσως το 100% μιας επιτυχημένης διάσωσης. Όταν αποφεύγεις με προνοητικότητα σοβαρά ατυχήματα ή μειώνεις τον κίνδυνο προβλέποντας τις εξελίξεις και τις ανεπιθύμητες συνέπειές τους, τότε αυτό είναι μια απόλυτα αποτελεσματική διάσωση, εφόσον εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική σου κρίση και δεν παρεμβαίνει κανείς άλλος. Μακάρι πάντοτε να μπορούσαμε να ενεργήσουμε έτσι.

2. Πίστη

Ο ικανός διασώστης είναι συνήθως και ικανός άνθρωπος. Η πίστη στον εαυτό του και στις ικανότητές του είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που θα τον οδηγήσει πρώτα απ' όλα στο να αποφασίσει να ενεργήσει. Όταν πιστεύεις, τότε σκέφτεσαι καθαρά χωρίς αμφιβολίες και δρας δυναμικά, έχοντας στο μυαλό και στην καρδιά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η πίστη στο Θεό βοηθά επίσης παρά πολύ έναν διασώστη, ο οποίος υπηρετεί τον σταυρό και νιώθει ευλογημένος, πολεμώντας τον φόβο, ο οποίος, καμιά φορά, είναι φυσικό να τον κυριεύει.

3. Γνώση

Η γνώση είναι η βάση και των τεσσάρων παραγόντων. Χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και γνώση τεχνικής διάσωσης είναι σαν να πηγαίνεις στον πόλεμο χωρίς όπλο. Η γνώση δίνει πρόληψη, πίστη και ικανότητα. Είναι ο κοινός παρανομαστής και ο απαραίτητος ''εξοπλισμός'' ενός διασώστη. Πώς να σώσεις αν δεν ξέρεις τον τρόπο; 
Γι' αυτό λοιπόν όλοι οι διασώστες αλλά και οι εθελοντές πολίτες πρέπει να εκπαιδεύονται αρκετά και σωστά για να ξέρουν πώς να σώσουν τον συνάνθρωπό τους, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό σε καταστάσεις κρίσεων.

4. Ικανότητα

Η ικανότητα δυστυχώς είναι θέμα χαρακτήρα. Πόσο δυναμικός είσαι για να δράσεις και να αναλάβεις την ευθύνη. Πόσο άνθρωπος είσαι για να ρισκάρεις την ίδια σου τη ζωή και να βοηθήσεις έναν άνθρωπο. Η ικανότητα στη διάσωση είναι η ψυχή και το μυαλό που διαθέτεις. Να μπορείς να αξιολογήσεις σωστά μια κατάσταση και να έχεις την ψυχή να επιχειρήσεις διάσωση. Δεν μπορούν όλοι να γίνουν διασώστες και δυστυχώς αυτό θα φανεί στην πράξη σε πραγματικό χρόνο ενός συμβάντος και όχι μόνο στην εκπαίδευση.

Η διάσωση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, διότι έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή, η οποία είναι το ιερότερο αγαθό και το πολυτιμότερο δώρο που έχει δοθεί στο ανθρώπινο είδος. Η προστασία μιας ζωής είναι η θεόσταλτη βοήθεια, η Θεία Πρόνοια, οι πράξεις που επιχειρούνται για την ασφαλή έκβαση ενός δύσκολου συμβάντος. Μακάρι, να είχαν όλοι οι διασώστες σούπερ δυνάμεις, για να σώνουν εκείνους που κινδυνεύουν.


Θερμή παράκληση : Όσοι αναδημοσιεύετε τις αναρτήσεις μου, παρακαλώ πολύ, να βάζετε το όνομά μου ή την ονομασία του blog, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που βίωσα πριν από μερικούς μήνες με την οικειοποίηση των κειμένων μου. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις αυτές είχαν καλή κατάληξη, καθώς αντιμετωπίστηκαν με ευπρέπεια και κατανόηση. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μου να αναδημοσιεύετε τα κείμενά μου γιατί καταλαβαίνω ότι σας αρέσουν, όμως, κάθε λέξη που γράφω, βγαίνει από την ψυχή μου και ανήκει σε μένα. Δεν εκφραζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο κι αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς. Τα γραπτά μου και ο τρόπος έκφρασής μου αποτελούν την πνευματική μου ταυτότητα, γι’ αυτό το μόνο που ζητώ, είναι να αναφέρετε την πηγή όσων αναδημοσιεύετε, ως φόρο τιμής για την προσφορά μου στη γραφή. Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για την εκτίμηση και για τον σεβασμό! 

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Συχνότητα αναπνοής στην κολύμβηση


Κολύμβηση με αναπνοή και από τις δύο πλευρές σημαίνει :
1.Πιο συμμετρική θέση και κίνηση του σώματος
2.Πιο συμμετρική κίνηση του σώματος
3.Λιγότερη αντίσταση
4.Περισσότερες πιθανότητες να κρατάμε ευθεία γραμμή στο νερό

Αναπνοή από τη μία πλευρά σημαίνει:
1.Μεγαλύτερη παροχή οξυγόνου (κάθε 2 χεριές)
2.Δυνατότητα για πιο επιταχυνόμενες χεριές
3.Παρακολούθηση χεριού που είναι πιο αδύναμο εάν αναπνέουμε από την πλευρά του πιο αδύναμου χεριού

'Ερευνες υποστηρίζουν πως υπάρχει σημαντική διαφορά ισχύος των δύο χεριών σε όσους αναπνέουν από την μιά πλευρά σε σχέση με αυτούς που αναπνέουν και από τις δύο. Δημιουργείται μυϊκή ανισορροπία και αίσθηση ότι το το ένα χέρι είναι πιο αποτελεσματικό από το άλλο. Πρέπει όταν κολυμπάμε αργά να αναπνέουμε και από τις 2 πλευρές (αμφίπλευρα) και όταν κολυμπάμε γρήγορα από την πλευρά του πιο αδύναμου χεριού.
Συνήθως είναι θέμα προπονητή και αθλητή για την συχνότητα αναπνοής (κάθε πόσες χεριές) και για την πλευρά που θα γίνεται η αναπνοή.

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Αυχενικό σύνδρομο και θεραπεία με κολύμβηση


Ποσό βοηθά η κολύμβηση στο αυχενικό σύνδρομο;
Η αυχεναλγία που συνοδευέται με πονοκέφαλο, μουδιάσματα και ζαλάδες ονομάζεται αυχενικό σύνδρομο. Ο πόνος στην περιοχή του αυχένα και το ''πιάσιμο'' των νεύρων που περιλαμβάνει δυσκαμψία και αντανακλώμενο πόνο στην πλάτη, ώμους, ωμοπλάτη και χέρια.
Καμιά φορά συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία. Συνήθως οι αιτίες είναι η κακή στάση του σώματος αλλά και παθήσεις όπως η σκολίωση. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και θεραπεία του αυχενικού παίζουν οι ασκήσεις για τον αυχένα και μακράν καλύτερη είναι άσκηση είναι η κολύμβηση (ύπτιο και ελεύθερο) αφού το σωματικό βάρος αντισταθμίζεται από την άνωση του νερού. Έτσι οι αρθρώσεις δέχονται μικρότερη φόρτιση. Έτσι μετά από αρκετό καιρό στην πισίνα βλέπουμε σημαντική διαφορά στην κινητικότητα της περιοχής αλλά και στον πόνο που προκαλείται από το αυχενικό σύνδρομο.

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Παραμορφώσεις στη σπονδυλική στήλη και ο ρόλος της κολύμβησης


Η σπονδυλική στήλη (spinal column) είναι η βασική ''κολώνα'' του μυοσκελετικού συστήματος η οποία σταθεροποιεί τον κορμό και το κεφάλι. Η αυχενική μοίρα (cervical spine) αποτελείται από 7 σπόνδυλους οι οποίοι αρχίζουν στη βάση του κρανίου και τελειώνει στις ωμοπλάτες.
Η θωρακική μοίρα (thoracic spine) αποτελείται από 12 σπόνδυλους στην περιοχή του θώρακα από τους οποίους αρχίζουν τα πλευρά που σχηματίζουν τον θωρακικό κλωβό.
Η οσφυική μοίρα (lumbar spine) αποτελείται  από 5 σπόνδυλους οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι του σώματος γιατί δέχονται το πιο μεγάλο βάρος.
Λόρδωση (lordosis) ονομάζεται το τόξο του άνω τμήματος της σπονδυλικής  στήλης και του κάτω τμήματος που μοίαζουν με ένα C ανοικτό προς τα πίσω, ενώ κύφωση (kyphosis) είναι όταν το μεσαίο τμήμα σχηματίζει ένα C ανοικτό προς τα εμπρός. Σκολίωση (scoliosis) είναι η πλάγια παραμόρφωση που φαίνεται σαν S. 'Ολα αυτά ονομάζονται σπονδυλικές παραμορφώσεις (spinal deformities). Η θεραπεία συνήθως γίνεται με ''κηδεμόνα'' ένα εργαλείο που βοηθά να διορθωθούν οι παραμορφώσεις, με διατάσεις και ενδυνάμωση των μυών της πλάτης. Στη σκολίωση οι ασκήσεις για τη θεραπεία στοχεύουν στην κινητικότητα του σημείου του κυρτώματος το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκαμπτο. Με το κολύμπι επιτυγχάνεται ενδυνάμωση των αδύνατων μυών καθώς και ισορροπία στα δύο ημιμόρια. Το ύπτιο και το ελεύθερο είναι η πλέον ενδεδειγμένο άσκηση για απόλυτη συμμετρία του σώματος. Η συνεχόμενη εναλλασσόμενη κίνηση των άνω άκρων σε αυτά τα δύο στύλ συμβαίνει στη συμμετρική μυική ενδυνάμωση.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Διαλειμματική Προπόνηση- HIIT (High Intensity Internal Training)

                                   

Η διαλειμματική προπόνηση έχει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με την χαλαρή αερόβια προπόνηση μεγάλης διάρκειας, τόσο στη λιποδιάλυση όσο και σε άλλα σημαντικά ζητήματα εκγύμνασης. Τι είναι η HIIT; Η διαλειμματική προπόνηση είναι ο συνδυασμός υψηλής έντασης άσκησης με ενδιάμεσα διαλείμματα χαλαρής άσκησης. Έρευνες έδειξαν πως έτσι χάνονται μεγαλύτερα ποσοστά σωματικού λίπους λόγω αύξησης του βασικού μεταβολισμού.
Αυτό επιτυγχάνεται όταν ο σφυγμός φτάνει στο 90% των μέγιστων σφυγμών ενός αθλητή. Για παράδειγμα όταν κάποιος είναι 25 χρονών οι μέγιστοι χτύποι της καρδιάς του είναι 220-25(χρόνια) = 195 το λεπτό. Με την HIIT στοχεύεις 195x90%= 175 με 176 χτύπους το λεπτό.
Απευθύνεται σε αθλητές με καλή φυσική κατάσταση.
Ωφέλη:  1. Μεγάλη καύση θερμίδων
              2. Αύξηση μεταβολισμού και καύση για 24 ώρες
              3. Αύξηση έκκρισης αυξητικής ορμόνης
              4. Καλύτερη απόδοση-επίδοση σε αθλήματα
Διαλειμματική προπόνηση μπορεί να κάνει κανείς σε διάδρομο γυμναστικής, ποδήλατο, step, τρέξιμο σε στίβο και στην κολύμβηση.
Θέλει προετοιμασία με διατάσεις και προθέρμανση.
Ένα ενδεικτικό πρόγραμμα είναι:
Άσκηση:       30 δευτερόλεπτα στο 90%
Ξεκούραση: 60 δευτερόλεπτα χαλαρά
'Ασκηση:      30 δευτερόλεπτα στο 90%
Ξεκούραση: 45 δευτερόλεπτα χαλαρά
Αυτό για 5-6 φορές.

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Κολύμβηση vs τρέξιμο


Για τους κολυμβητές είναι ό,τι πιο χειρότερο να τους βάλεις να τρέχουν και για τους αθλητές του στίβου να τους βάλεις να κολυμπήσουν. Ο συνδυάσμος και των δύο είναι βέβαια ό,τι καλύτερο αλλά ας δούμε μερικές απόψεις. Το κολύμπι θεωρείται καλύτερο από το τρέξιμο σε κάψιμο θερμίδων αλλά εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα κινήσε μέσα στο νερό. Αν τα συκρίνουμε με τον απλό μέσο όρο τότε το κολύμπι είναι καλύτερο στο κάψιμο θερμίδων. Επίσης το κολύμπι χρησιμοποιεί μεγάλες μυϊκές ομάδες την ώρα της άσκησεις και επιβάλει μεγαλύτερη ένταση στο καρδιοαναπνευστικό με την προυπόθεση ότι λαμβάνονται οι σωστές αναπνοές μέσα στο νερό. Χαμηλώνει την θερμοκρασία του σώματος με το κρύο νερό και για να κρατηθεί το σώμα ζεστό αρχίζεις να καίς θερμίδες (increase of metabolic rate) γι΄αυτό και μετά το κολύμπι ο οργανισμός ζητά ενέργεια με το φαγητό για να ανεβάσει θερμοκρασία. Αν αυτό το εκμεταλλευτούμε σωστά και τροφοδοτήσουμε ανάλογα τον οργανισμό μας τότε μπορούμε να καταναλώσουμε το αποθηκευμένο λίπος. Τώρα παίζει ρόλο και το είδος της προπόνησης στην πισίνα δηλαδή οι αποστάσεις σε σταθερό ρυθμό ή με sprint. 
΄Ομως υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι στην κολύμβηση καίς λιγότερο σωματικό λίπος από το τρέξιμο γιατί το πάνω μέρος του σώματος προτιμά να χρησιμοποιεί υδατάνθρακες για καύσιμο ενώ τα πόδια καίνε λίπος. Το πάνω μέρος του σώματος ψυχραίνει σταδιακά στο νερό, η θερμοκρασία του κορμού δεν μπορεί να φτάσει σε υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να μην καίει τις θερμίδες που καίει το τρέξιμο.

Θερμίδες που καίς κολυμπώντας σε 30 λεπτά.
Π.χ για 60 κιλά άνθρωπο
Πρόσθιο       315 kcal
Ύπτιο           252 kcal
Ελεύθερο     252 kcal
Πεταλούδα   360 kcal
Ενώ τρέχοντας με ρυθμό 11χμ/ώρα για μια ώρα καίς 700 θερμίδες.

Μια σημαντική διαφορά είναι πως στο τρέξιμο καίς θερμίδες και μετά από 24 ώρες ενώ στην κολύμβηση μόνο κατά την ώρα της προπόνησης.
Επίσης χτίζεις διαφορετικό σωματότυπο στις δύο ασκήσεις. Στο τρέξιμο έχεις πιο ''στεγνό'' γραμμώμενο σώμα ενώ στο κολύμπι πιο μυώδες και φουσκωτό διότι υπάρχει διαφορά σε κάψιμο θερμίδων και λίπους. Όπως και να το κάνουμε όμως εσείς επιλέγετε πια άσκηση σας αρέσει και πια εξυπηρετεί τις ανάγκες σας. Όσο για τον νικητή : Κολύμβηση vs τρέξιμο υπάρχει κατά την γνώμη μου ισοπαλία διότι δεν συγκρίνουμε ποτέ ανόμια πράγματα! 
:)

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ελικοπτεράκι απινιδωτής..... σε βρίσκει με GPS!

Ελικοπτεράκι απινιδωτής. Η νέα εφεύρεση που σώζει ζωές! Αρκεί μια κλήση και έρχεται ως υπτάμενος διασώστης να κάνει απινίδωση. Μακάρι να το δούμε σύντομα και στην Ελλάδα. Θα ήταν πραγματικό θαύμα!


Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Συνδυαστική Γυμναστική. Κολύμβηση και ενδυνάμωση με βάρη.


Η συνδυαστική γυμναστική βοηθά στο να πετύχουμε γρηγορότερα το στόχο μας. Η προπόνηση στο νερό αναπτύσσει την αντοχή μας και διατηρεί σε καλή κατάσταση το καρδιαγγειακό μας ενώ τα βάρη μας προσφέρουν ενδυνάμωση ώστε ο συνδυασμός και των δύο να φτιάξει τη φυσική μας κατάσταση. Το ένα βοηθά το άλλο και εναλλάξ. Η κολύμβηση μας δίνει την αντοχή που χρειαζόμαστε στην προπόνηση για τα βάρη και τα βάρη μας δίνουν την μυϊκή δύναμη που χρειαζόμαστε στην κολύμβηση.
Δεν πρέπει όμως να κάνουμε και τα δύο μαζί την ίδια μέρα για την αποφυγή τραυματισμών και κούρασης από υπερπροπόνηση. Καλό θα είναι να προπονούμαστε τη μια μέρα στο νερό και την επόμενη στο γυμναστήριο με διαστήματα ξεκούρασης μέσα στην εβδομάδα.
Όταν θέλουμε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή επίδοση σε ένα άθλημα πρέπει να χρησιμοποιούμε τη συνδυαστική γυμναστική, συνήθως για τους μυς που εμπλέκονται πιο πολύ στο άθλημα μας. Το ποδόσφαιρο π.χ απαιτεί εκτός από την αντοχή και δυνατά πόδια. Χρειάζεται ενδυνάμωση τετρακεφάλων, προσαγωγών και γάμπας με βάρη. Για την κολύμβηση πρέπει να γυμνάζουμε την πλάτη και τους ώμους περισσότερο καθώς και ραχιαίους και κοιλιακούς. Αντοχή και δύναμη όπως λέμε stamina, είναι αλληλένδετα όταν προσπαθείς για το καλύτερο αλλά με προσοχή και κατάλληλη προπόνηση.....


Ενδεικτικό πρόγραμμα

3 Ημέρες την εβδομάδα
Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή ή Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο
Ασκήσεις προθέρμανσης και stretching

ΑΣΚΗΣΗ                            Σετ-Επαναλήψεις


1) Pullovers με λυγισμένα ή ίσια χέρια
3
     12
2) Κωπηλατική σε επίκυψη
3
  8-12
3) Κωπηλατική με μπάρα όρθιος
3
  8-12
4) Εκτάσεις τρικεφάλων
3
     10
5) Πιέσεις πάγκου
3
  8-12
6) Εκτάσεις με αλτήρες
3  
  8-12
7) Εκτάσεις ποδιών 
3
     12
8) Κάμψεις ποδιών 
3   
     12
9) Κανονικές διπλώσεις κοιλιακών
3
     25
Ασκήσεις stretching για χαλάρωση

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

''Ο ώμος του κολυμβητή'' η πιο συχνή κάκωση του υγρού στίβου


Ο ώμος του κολυμβητή είναι μια μυοσκελετική κάκωση που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων στην πρόσθια και πλάγια πλευρά του ώμου.
Σχετίζεται και ωφείλεται συνήθως σε προπονητικά λάθη όπως υπερβολικός όγκος προπόνησης, λάθος τεχνική, υπερβολική εξάσκηση με ''χεράκια'' ή σανίδα και λάθος στάση του σώματος. Τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος και δυσκολία στην κίνηση του ώμου.
Οι διατάσεις μπορεί να είναι επιζήμιες διότι μπορεί να τραυματιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό ο αθλητής. Η ενδυνάμωση είναι επιθυμητή αλλά θα πρέπει να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία όπως στους προσαγωγούς της ωμοπλάτης, στους τραπεζοειδής, σε κοιλιακούς και ραχιαίους για να υπάρχει μυϊκή ισορροπία. Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πάθησης είναι ένα διεξοδικό πρόγραμμα αποκατάστασης που επιτυγχάνεται με ανακούφιση των συμπτωμάτων και ανάπαυση της περιοχής. Χρησιμοποιούμε πάγο σε συνδυασμό με κινητικές ασκήσεις, αλλά κυρίως πρέπει να δωθεί έμφαση στην ενδυνάμωση των μυών που περιβάλλουν τον ώμο. Με φυσιοθεραπεία, αγωγή και ανάπαυση μπορεί ο αθλητής να επενέλθει σταδιακά στην πισίνα, όμως δεν θα πρέπει να επαναλάβει τα ίδια λάθη όπως λάθος τεχνική και υπερπροπόνηση.
Συνήθως οι αθλητές δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλήψουν την πισίνα και αυτό οδηγεί και σε άλλους τραυματισμούς. Είναι σημαντικό ο αθλητής να συμμορφώνεται και να ακολουθεί με υπομονή τις υποδείξεις της αγωγής.

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Οδηγός επιβίωσης για επίθεση από καρχαρία του National Geographic


Έυχομαι να μη σας τύχει ποτέ! Οι ταινίες με θέμα τους καρχαρίες ήδη έχουν φροντίσει να μας δείξουν τον τρόμο και την κατάληξη που έχει το θύμα από επίθεση καρχαρία. Αν όμως κάποιος βρεθεί σε αυτή τη θέση εξαιτίας ναυαγίου ή από αποπροσανατολισμό του κήτους στα ρηχά τότε θα πρέπει να γνωρίζει τον οδηγό του National Geographic.

Προληπτικά

1. Αποφύγετε περιοχές που αποβάλλονται ζωικές τροφές ή που είναι κοντά σε ιχθυοκαλλιέργειες.
2. Μην κολυμπάτε το βράδυ γιατί μερικά είδη καρχαριών πλησιάζουν στα ρηχά για να τραφούν.
3. Αποφύγετε θολά νερά, εισόδους λιμανιών, διόδους πλοίων.
4. Μη βάζετε ζώα στη θάλασσα τα οποία κολυμπούν άτσαλα και δημιουργούν παφλασμό και προσελκύουν με αυτό τον τρόπο καρχαρίες.
5. Χωρίς πανικό αν δείτε σε απόσταση έναν καρχαρία βγείτε στη στεριά αν είστε κοντά σε παραλία.
6. Αν δείτε ψάρια να απομακρύνονται γρήγορα από το σημείο που βρισκόσαστε τότε αυτό μπορεί να οφείλεται σε παρουσία καρχαρία.
7. Εάν αισθανθείτε κάτι κάτω από τα πόδια σας βγείτε αμέσως από το νερό. Υπάρχουν μαρτυρίες θυμάτων που δεν κατάλαβαν αμέσως ότι δαγκώθηκαν από καρχαρία.
8. Κολυμπήστε , καταδυθείτε και κάνετε θαλάσσια σπορ μαζί με άλλους.
9. Μην απομακρύνεστε από την ακτή.
10. Αν κάνετε κατάδυση και δείτε καρχαρία τότε μείνετε ακίνητοι μέχρι να απομακρυνθεί.

Τι να κάνετε εάν σας επιτεθεί

1. Εάν καταλάβετε ότι ο καρχαρίας ετοιμάζει επίθεση τότε αμυνθείτε με οτιδήποτε βρείτε. Μη χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας ή τα πόδια σας αν υπάρχει αντικείμενο. Εάν δεν έχετε τίποτα μαζί σας τότε προσπαθείστε να τον κλωτσήσετε στα μάτια,  στα βράγχια ή στη μύτη.
2. Εάν σας δαγκώσει τότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να γίνετε όσο πιο επιθετικοί μπορείτε. Αν μιμηθείτε την ακινησία του θύματος τότε θα είστε εύκολη λεία. Χτυπήστε τα μάτια και τους βρόγχους.
3. Εάν αιμορραγείτε σταματείστε την αιμορραγία όταν βγείτε από το νερό.
4.Όταν βγείτε καλέστε για βοήθεια και ιατρική περίθαλψη.

Πως να βοηθήσετε ένα θύμα

1. Βγάλτε το θύμα από το νερό
2. Σταματήστε την αιμορραγία του θύματος πιέζοντας τα σημεία της αιμορραγίας ή πάνω από τις πληγές.
3. Σκουπίστε το θύμα και κρατείστε το ζεστό.
4. Όταν το θύμα φτάσει στην ακτή μη το το μετακινήσετε χωρίς λόγο. Φωνάξτε για βοήθεια.

Να θυμάστε πως ο καρχαρίας συνήθως δεν επιτείθεται χωρίς να προκληθεί. Ο πανικός του θύματος τον αναγκάζει να αμυνθεί. Η ψυχραιμία σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μας σώσει από τις τραγικές συνέπειες του δαγκώματος.

Θερμή παράκληση : Όσοι αναδημοσιεύετε τις αναρτήσεις μου, παρακαλώ πολύ, να βάζετε το όνομά μου ή την ονομασία του blog, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που βίωσα πριν από μερικούς μήνες με την οικειοποίηση των κειμένων μου. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις αυτές είχαν καλή κατάληξη, καθώς αντιμετωπίστηκαν με ευπρέπεια και κατανόηση. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μου να αναδημοσιεύετε τα κείμενά μου γιατί καταλαβαίνω ότι σας αρέσουν, όμως, κάθε λέξη που γράφω, βγαίνει από την ψυχή μου και ανήκει σε μένα. Δεν εκφραζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο κι αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς. Τα γραπτά μου και ο τρόπος έκφρασής μου αποτελούν την πνευματική μου ταυτότητα, γι’ αυτό το μόνο που ζητώ, είναι να αναφέρετε την πηγή όσων αναδημοσιεύετε, ως φόρο τιμής για την προσφορά μου στη γραφή. Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για την εκτίμηση και για τον σεβασμό! 




Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Αυτόνομη Κατάδυση.Από τον Αριστοτέλη στο Scuba Diving


Αυτόνομη κατάδυση ονομάζεται η κατάδυση με αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Τον υδρομηχανικό ''ομφάλιο λώρο'' μέσω του οποίου αντλεί ατμοσφαιρικό αέρα. Διαφέρει από την ελεύθερη κατάδυση, στην οποία ο δύτης καταδύεται χωρίς αναπνευστικό εξοπλισμό. Ονομάζεται και Scuba Diving (Self-Contained Underwater Breathing Apparatus).
Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος στράφηκε στον υποβρύχιο κόσμο. Μάλιστα η ιδέα της πρώτης αναπνευστικής συσκευής ανήκει στον Αριστοτέλη ο οποίος έφτιαξε μια χύτρα ανεστραμμένη πάνω από το κεφάλι του δύτη ώστε να συγκρατεί τον αέρα. Ο Θουκυδίδης αναφέρει επίσης την ύπαρξη δυτών οι οποίοι πριόνιζαν τα υποβρύχια φράγματα προστασίας των Συρακούσιων, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε χρήση δυτών στην πολιορκία της Τύρου.
Μεταγενέστερα φημισμένοι μηχανικοί όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι σχεδίασαν και κατασκεύασαν μηχανισμούς που παράτειναν την παραμονή του δύτη στο βυθό.
Μετά από χρόνια βελτίωσης του πρωτόγονου σκάφανδρου για τη χρήση σπογγαλιείας αλλά και πολεμικών επιχειρήσεων σήμερα έχουμε δύο είδη αυτόνομης κατάδυσης.
1.Την ανάπτυξη αυτόνομης κατάδυσης και εκπαίδευσης για στρατιωτικές επιχειρήσεις π.χ Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (Μ.Υ.Κ)
2.Σε ερασιτεχνικό και ερευνητικό επίπεδο το Scuba Diving το οποίο προσφέρει εξερεύνηση του βυθού αλλά και το χόμπι υποβρύχιας αλιείας.
Εξοπλισμός:
Μάσκα
Πτερύγια
Αναπνευστήρας
Μαχαίρι
Ρυθμιστής πλευστότητας
Ρυθμιστής Πίεσης
Ζώνη βαρών
Στολή
Φιάλη αέρα
Κονσόλες οργάνων
Απαιτείται εκπαίδευση από σχολή καταδύσεων για τη σωστή χρήση εξοπλισμού αλλά και την εκμάθηση της φυσιολογίας της αναπνοής. Η κατάδυση σε μεγάλο βάθος εγκυμονεί κινδύνους για τον οργανισμό και χρειάζεται εκπαίδευση για την σταδιακή κάθοδο αλλά και άνοδο στην επιφάνεια λόγω της πίεσης του νερού που προκαλεί παθήσεις από την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και του αζώτου κατά την ανάδυση.
Εκπαιδευτείτε σε σχολές καταδύσεων για να μπορείτε να θαυμάσετε τον όμορφο κόσμο του βυθού χωρίς κίνδυνο.

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Χειμερινή Κολύμβηση. Η ασπίδα του οργανισμού.


Μια βουτιά στο κρύο νερό σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο εύκολο για το ανθρώπινο σώμα. Η αντοχή στο κρύο νερό έρχεται σταδιακά και όχι άμεσα όταν ξεκινάμε χειμερινό κολύμπι. Τα λιποκύτταρα κάτω από το δέρμα λειτουργούν ως μονωτικό και βοηθούν στην εξοικείωση. Πρέπει να γνωρίζουμε τα ωφέλη αλλά και τους κινδύνους.

Γιατι βοηθά το χειμερινό κολύμπι;


1.Ενεργοποιεί το μεταβολισμό κάνοντας τον πιο γρήγορο με αποτέλεσμα να μεταβολίζονται οι τροφές και να καίγονται θερμίδες χωρίς να αποθηκέυεται λίπος στο σώμα.

2.Προστασία από κρυολογήματα. Έρευνες δείχνουν πως οι χειμερινοί κολυμβητές έχουν 60 φορές λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν το χειμώνα ενώ 30 φορές πιο περιορισμένες πιθανότητες να νοσήσουν από άλλες ασθένειες απ΄ ό,τι οι θερινοί κολυμβητές. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση στο ψυχρό νερό αυξάνει την αντοχή στο κρύο μέσω κάποιου προσαρμοστικού μηχανισμού του σώματος που προσφέρει προστασία από διάφορες παθήσεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.

3.Βοηθά σημαντικά στη ρύθμιση της υψηλής αλλά και της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Στις δερματοπάθειες και στο διαβήτη.

4.Κρατά το σώμα σε φόρμα, βελτιώνει το μυϊκό σύστημα, την αντοχή και τη στάση του σώματος, τις αρθρώσεις και την ευλυγισία.

5.Συμβάλλει στην καλή καρδιακή λειτουργία

6.Βελτιώνει την κατάσταση των πνευμόνων καθώς ο κολυμβητής κατά τη διάρκεια της άσκησης χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο, το οποίο παράγει ο οργανισμός του.

7.Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.

8.Το κρύο νερό βοηθά το σώμα να απελευθερώσει ενδορφίνες οι οποίες έχουν αναλγητικές ιδιότητες που διαρκούν 2-4 ώρες. Οι ενδορφίνες βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων χρόνιων παθήσεων.

9. Διώχνει το άγχος και τους πονοκεφάλους προσφέροντας ευεξία.

10.Πνευματική διαύγεια. Έρευνες έδειξαν ότι οι χειμερινοί κολυμβητές είχαν καλύτερη απόδοση στην εργασία τους.

Προετοιμασία και συμμετοχή.

1.Προσαρμογή. Δυστυχώς ένας ανεκπαίδευτος κολυμβητής δεν μπορεί να αρχίσει το χειμερινό κολύμπι μέσα στο χειμώνα. Θα πρέπει να ξεκινήσει το καλοκαίρι συνεχίζοντας τους χειμερινούς μήνες. Η προσαρμογή συνήθως κρατάει 2 εβδομάδες.

2.Απαιραίτητη η ιατρική εξέταση καθώς και περιοδική παρακολούθηση.

3.Ζέσταμα 15 λεπτά πριν την είσοδο στο νερό με ασκήσεις για να αιματωθούν οι μύες.

4.Στο νερό μπαίνουμε σιγά-σιγά και ποτέ απότομα. Με την πλάτη και όχι με το στήθος, ώστε να μειωθεί το σοκ από το κρύο νερό.

5.Κολυμπαμε ασταμάτητα για να μην πάθουμε υποθερμία.

6.Δεν παραμένουμε στη θάλασσα πάνω από 20 λεπτά. Αν νιώσουμε αδιαθεσία βγαίνουμε αμέσως από το νερό. Σκουπιζόμαστε αμέσως και ντυνόμαστε. 

Η χειμερινή κολύμβηση είναι ένα τέστ κοπώσεως για τη λειτουργία της καρδιάς που μπορεί λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας να προκαλέσει επικίνδυνη αρρυθμία ή υπερτασική κρίση. Το κρύο δημιουργεί στρες στον οργανισμό και μαζί με την άσκηση στρεσάρει το σώμα.
Η σύσπαση των αγγείων μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι τολμηροί και εκπαιδευμένοι χειμερινοί κολυμβητές ξέρουν και απολαμβάνουν τα ωφέλη της άσκηση έχοντας αποκλείσει πρώτα κάθε κίνδυνο κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας για την υγεία τους. Ενημερωθείτε πριν από τη βουτιά στο κρύο νερό ώστε να συμμετέχετε άφοβα σε αυτή την ωραία δραστηριότητα.