Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ραβδομυόλυση. Το σύνδρομο της υπερβολής στην άσκηση


Όσοι έχουν κάνει πρωταθλητισμό και γυμναστική υπερβαίνοντας τα όρια τους σίγουρα θα έχουν νιώσει μερικά από τα συμπτώματα που περιγράφονται παρακάτω. Όταν είσαι νέος και σε φόρμα νομίζεις ότι μπορείς να φτάσεις τον οργανισμό σου στα ''κόκκινα'' χωρίς επιπτώσεις. Η ζημιά όμως αν δεν γνωρίζεις, μπορεί να είναι μεγάλη και να φτάσει μέχρι και σε ανεπάρκεια νεφρών. Το σώμα μας λειτουργεί σαν καμπανάκι συναγερμού και μας προειδοποιεί όταν η υπερβολή αντικαθιστά το μέτρο. Σίγουρα χωρίς υπερβολές δεν υπάρχουν επιδόσεις και ρεκόρ αλλά το τίμημα μπορεί να είναι βαρύ. Διαβάστε για την πάθηση της υπερβολής στον αθλητισμό και θυμηθείτε πως ο καθένας μας έχει κάποια όρια και δεν είναι superman εκτός εάν βοηθηθεί με φάρμακα και φύγει από το φάσμα του φυσιολογικού και εισέλθει σε άλλου είδους κατηγορία....
Η ραβδομυόληση λοιπόν είναι πάθηση των μυών εξαιτίας έντονης και επίπονης άσκησης σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ένα σοβαρό σύνδρομο που προκαλεί βλάβη των μυών. Καταστρέφει τις μυικές ίνες και απελευθερώνει το περιεχόμενο τους στην κυκλοφορία του αίματος. Μιά από τις πρωτεΐνες που απελευθερώνονται είναι η μυοσφαιρίνη. Αν είναι σε υψηλά επίπεδα εμφανίζεται στα ούρα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Επίσης επικίνδυνη είναι και η αύξηση του καλίου στο αίμα η οποία επιρρεάζει τον καρδιακό ρυθμό. Άλλος κίνδυνος είναι η ελάττωση του ασβεστίου στο αίμα που προκαλεί καρδιακή αρρυθμία και μυικούς σπασμούς. Η αφυδάτωση, η κακή διατροφή, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και γενετικοί παράγοντες σε συνδυασμό με την έντονη άσκηση προκαλεί ραβδομυόλυση.

Συμπτώματα: Επώδυνες και πρησμένες περιοχές του σώματος, μυικός πόνος, μυική αδυναμία, δυσκολία κίνησης, αδιαθεσία , ναυτία, σύγχυση, πυρετός, σκούρα ούρα, μειωμένα ούρα.

Συμβουλές: Όχι στην έντονη άσκηση που διαρκεί πολλές ώρες. Πίνετε πολλά υγρά. Οι αφυδατωμένες μυικές ίνες είναι λιγότερο ελαστικές άρα μπορεί να υποστούν βλάβη. Επίσης η διατροφή με λιγοστούς υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλλει στην ραβδομυόλυση. Ποτέ δεν κανουμε υπερβολές. Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για άσκηση αλλά με μέτρο. Τα άκρα βλάπτουν. Το μέτρο πάντοτε ωφελεί όταν πρόκειται για την υγεία μας.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Οι κανόνες υγιεινής στην πισίνα και οι χλωραμίνες


Πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε ντους πριν και μετά την πισίνα;
Διαβάστε παρακάτω για να δείτε τους λόγους που οι υπεύθυνοι πισίνας σας επιβάλλουν το ντους πριν την είσοδο αλλά και μετά την έξοδο σας από την πισίνα. Όταν πέφτουμε λοιπόν στο νερό χωρίς να έχουμε πλυθεί πρώτα, μεταφέρουμε ό,τι έχουμε στην επιδερμίδα μας, όπως ιδρώτα, μέικ απ, καλλυντικά και υπολλείματα ούρων. Όλα αυτά έχουν ένα κοινό συστατικό, το άζωτο. Όταν το άζωτο αναμιγνύεται με το χλώριο τότε σχηματίζονται χημικές ερεθιστικές ουσίες που ονομάζονται χλωραμίνες. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί: 
1. Μερικά από τα μόρια του χλωρίου δεσμεύονται σε μόρια χλωραμίνης και δεν είναι ελεύθερα για να μας προστατεύουν από τα μικρόβια της πισίνας. Όσα λοιπόν μικρόβια δεν καταφέρνει να σκοτώσει το χλώριο, επιβιώνουν και τα καταπίνουμε ή τα εισπνέουμε καθώς κολυμπάμε.
2. Οι χλωραμίνες είναι υπεύθυνες για τη μυρωδιά του χλωρίου στην πισίνα. Η μυρωδιά προέρχεται από τις χλωραμίνες. Μια καθαρή πισίνα δεν μυρίζει. Όταν κοκκινίζουν τα μάτια μας ή προκαλούνται κρίσεις άσθματος ή ερεθισμός στο δέρμα τότε υπεύθυνες είναι οι χλωραμίνες.
Οτιδήποτε μεταφέρουμε μέσα στην πισίνα μέσω της επιδερμίδας μας το μοιραζόμαστε με όποιον κολυμπάει σε αυτήν και ανάποδα. Αν δείτε στην πισίνα να επιπλέει κάτι που θυμίζει λάδι αυτό είναι το ανθρώπινο λίπος το οποίο δεν μπορεί να διαλυθεί από το χλώριο και είναι σίγουρο πως η πισίνα αυτή κρύβει κινδύνους για την υγεία μας.
Να κάνετε πάντοτε ντους πριν και μετά την πισίνα. Με αυτή την κίνηση σεβόμαστε τους άλλους αλλά και το εαυτό μας.



Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ζήτω η Ελλάς! Σαν σήμερα πριν από 74 χρόνια...


 Χρόνια Πολλά στις ένοπλες δυνάμεις μας και στα σώματα ασφαλείας. Μη ξεχνάτε ποτέ τις θυσίες των προγόνων μας που σαν σήμερα πριν από 74 χρόνια έπιαναν τα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα μας. "Παιδιά της Ελλάδος παιδιά" του πριν και του μετά....σας ευχαριστούμε για τη λευτεριά! Και του χρονού με υπερηφάνεια στην καρδιά!

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Βουτιά από ύψος. Πριν βουτήξεις πρόσεξε...


Η άτσαλη πτώση στο νερό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς ή κακώσεις. Δεν πέφτουμε ποτέ με την κοιλιά. Προσέχουμε τον αυχένα μας και πέφτουμε κάθετα με τα πόδια ή με το κεφάλι εφόσον γνωρίζουμε το βάθος. Η βουτιά στο νερό είναι σαν να πέφτουμε σε στέρεη επιφάνεια. Γι΄ αυτό πάντα πρέπει να ελέγχουμε το βάθος της θάλασσας ή της πισίνας. Να είμαστε προετοιμασμένοι για την πίεση που θα ασκηθεί στα αυτιά μας. Επίσης δε βουτάμε σε άγνωστα νερά τη νύχτα ή αν έχουμε καρδιακά προβλήματα γιατί η απότομη εναλλαγή θερμοκρασίας δημιουργεί σοκ στον οργανισμό. ΠΟΤΕ βουτιά με γεμάτο στομάχι και ποτέ μόνοι μας. Πριν το μεγάλο άλμα λοιπόν φροντίζουμε να υπάρχει ασφάλεια και έλεγχος της περιοχής για να μη μετατραπεί η διασκέδαση σε τραγωδία.

Θερμή παράκληση : Όσοι αναδημοσιεύετε τις αναρτήσεις μου, παρακαλώ πολύ, να βάζετε το όνομά μου ή την ονομασία του blog, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που βίωσα πριν από μερικούς μήνες με την οικειοποίηση των κειμένων μου. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις αυτές είχαν καλή κατάληξη, καθώς αντιμετωπίστηκαν με ευπρέπεια και κατανόηση. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μου να αναδημοσιεύετε τα κείμενά μου γιατί καταλαβαίνω ότι σας αρέσουν, όμως, κάθε λέξη που γράφω, βγαίνει από την ψυχή μου και ανήκει σε μένα. Δεν εκφραζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο κι αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς. Τα γραπτά μου και ο τρόπος έκφρασής μου αποτελούν την πνευματική μου ταυτότητα, γι’ αυτό το μόνο που ζητώ, είναι να αναφέρετε την πηγή όσων αναδημοσιεύετε, ως φόρο τιμής για την προσφορά μου στη γραφή. Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για την εκτίμηση και για τον σεβασμό! 

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Mια βουτιά στα ''ζεστά''...


Έξω κρύο και βοριαδάκι.....μέσα ζεστή ατμόσφαιρα και αναμμένοι προβολείς.
Άλλο ένα απόγευμα Σαββάτου με περιμένει ο διάδρομος 9 για μια βουτιά στα ''ζεστά''....
Όσοι αγαπάτε το νερό καταλαβαίνετε...όσοι κρυώνετε μόνο που βλέπετε τη φωτογραφία τότε με θεωρείτε τρελή...μια τρέλα που με κρατάει στη ζωή και με αφήνει μακριά από την ανία του Σαββατοκύριακου. Ο καναπές δε με κρατάει....δε θέλω να βλέπω Αννίτα Πάνια! Ετοιμάζω το ποδήλατό μου και την αθλητική μου τσάντα. Όλα έτοιμα! Μαγιό, γυαλάκια, σκουφάκι, βατραχοπέδιλα και ''χεράκια'' με περιμένουν για μια ακόμα προπόνηση στο νερό. Μου θυμίζουν τα νιάτα μου, μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια και την ομάδα μου τον Πειραϊκό. Όταν πέφτω στο νερό όλα γίνονται ξεκάθαρα....Εδώ θέλω να βρίσκομαι. Εδώ νιώθω καλά ακόμα και σε αυτή την ηλικία. Τελικά έχω καταλήξει πως αθλητής ''γεννιέσαι''. Μπορεί να ''γίνεσαι'' με προπονήσεις και άλλων ειδών βοηθήματα, αλλά τη φλόγα δεν την έχει ο καθένας. Την κατέχει μόνο αυτός που ζει και αναπνέει για τον αθλητισμό. Αυτός που δεν μπορεί να ζήσει μακριά από γήπεδα, γυμναστήρια και πισίνες. Αυτός που δεν κουράζεται πότε ψυχικά από προπονήσεις όσα χρόνια και να περάσουν γιατί είναι τρόπος ζωής. Μου αρέσει η πάλη με το νερό. Η ταχύτητα στο ελεύθερο και η προώθηση στο πρόσθιο. Η βαθιά βουτιά στο γαλάζιο πυθμένα της πισίνας και η ανάδυση για ανάσα στην επιφάνεια. Όσο περνάνε τα χρόνια το αποδέχομαι όλο και πιο πολύ. Αγαπώ τα γήπεδα και τον αθλητισμό. Είμαι ένας άνθρωπος που βαριέται οικτρά τις καφετέριες και την αδράνεια. Ζω και συντηρούμαι μέσα από την άσκηση. Για μένα η ενασχόληση αυτή δεν είναι επάγγελμα, αλλά το φυσικό μου περιβάλλον. Θυμάμαι τα λόγια ενός προπονητή μου, που με είχε δει τυχαία να παίζω ποδόσφαιρο με άλλα παιδάκια μετά την προπόνηση. Με πλησίασε και μου είπε στο αυτί: ''Ο αθλητής που είναι πραγματικό ταλέντο είναι αυτός που είναι καλός σε όλα τα αθλήματα''. Πόσο δίκιο είχε...έχω παίξει σχεδόν όλα τα αθλήματα και σε όλα ήμουν καλή.... Τα λόγια του επιβεβαιώνουν την υποψία μου και αυτό που νιώθω. Σπίτι μας είναι εκεί που νιώθουμε ευτυχισμένοι, δυνατοί και ικανοί. Όταν το νιώθεις στο αίμα σου όλα είναι ξεκάθαρα. Πολλοί βλέπουν τον αθλητισμό μόνο σαν επάγγελμα γιατί σπούδασαν κατά τύχη γυμναστές ή προπονητές. Αυτούς τους καταλαβαίνω από μακριά πια...φαίνονται σαν τη μύγα μεσ΄το χλώριο....Όπως καταλαβαίνω κι αυτούς που έχουν τη φλόγα του γεννημένου αθλητή, τους τρελούς σαν κι εμένα...
Όμως η ώρα πέρασε. Χαιρετώ το νερό και κατευθύνομαι προς τα αποδυτήρια. Νιώθω ικανοποίηση και χαρά. Γαλήνη και ένα μικρό φτερούγισμα στην καρδιά. Δεν είναι παθολογικό. Είναι από χαρά και κρυφή περηφάνια. Η ανάμνηση μιας υπόσχεσης που πήρα πριν από 33 χρόνια όταν ήμουν 5 ετών. Ήξερα από πολύ μικρή με τι ήθελα να ασχοληθώ και είχα πάρει όρκο να μην εγκαταλείψω ποτέ τη μεγάλη μου αγάπη. Μέχρι στιγμής τα έχω καταφέρει. Μου μένουν άλλα 33 χρόνια για να αποδείξω στον εαυτό μου πως είχα δίκιο και με μια βουτιά στα ''ζεστά'' θα πορευτώ μέχρι να έρθει το τέλος.
Γιατί αυτό που αγαπάς είναι τελικά σκοπός ζωής...

Θερμή παράκληση : Όσοι αναδημοσιεύετε τις αναρτήσεις μου, παρακαλώ πολύ, να βάζετε το όνομά μου ή την ονομασία του blog, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που βίωσα πριν από μερικούς μήνες με την οικειοποίηση των κειμένων μου. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις αυτές είχαν καλή κατάληξη, καθώς αντιμετωπίστηκαν με ευπρέπεια και κατανόηση. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μου να αναδημοσιεύετε τα κείμενά μου γιατί καταλαβαίνω ότι σας αρέσουν, όμως, κάθε λέξη που γράφω, βγαίνει από την ψυχή μου και ανήκει σε μένα. Δεν εκφραζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο κι αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς. Τα γραπτά μου και ο τρόπος έκφρασής μου αποτελούν την πνευματική μου ταυτότητα, γι’ αυτό το μόνο που ζητώ, είναι να αναφέρετε την πηγή όσων αναδημοσιεύετε, ως φόρο τιμής για την προσφορά μου στη γραφή. Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για την εκτίμηση και για τον σεβασμό! 

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

''Βουλωμένα αυτιά'' και το ''αυτί του κολυμβητή''


Μετά το κολύμπι πρέπει να στεγνώνουμε τα αυτιά μας με μια πετσέτα. Αν φυσάει αέρας τότε υπάρχει κίνδυνος για ψύξη και πόνο στο αυτί και θα πρέπει να στεγνώνουμε τα μαλλιά μας με πιστολάκι ή εναλλακτικά να φοράμε σκούφο όχι όμως πάνω από 15 λεπτά.
Η υγρασία στα αυτιά μπορεί να αναπτύξει εξωτερική ωτίτιδα από μικρόβια ή μύκητες. Προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε μπατονέτες. Θα πρέπει να προτιμάτε τη χοντρή μπατονέτα για την αποφυγή τραυματισμού του τυμπανικού υμένα.
Όποιος έχει πρόβλημα με τη μύτη (κόγχες διογκούμενες, διάγραγμα) καλό θα είναι να μην κάνει καταδύσεις γιατί το αυτί αν δεν εξισώσει καλά τότε θα νιώσει πόνο στο ένα με δύο μέτρα. Οι καταδύσεις απαιτούν ελεύθερη αναπνοή και καλή εξίσωση (διαφράγματος μύτης με το αυτί μέσω ευσταχιανής σάλπιγγας που βρίσκεται στο πίσω μέρος της μύτης).

Το ''αυτί του κολυμβητή''

Είναι λοίμωξη που προκαλείται από κοινά βακτήρια όταν το νερό παγιδεύεται στο αυτί.
Συμπτώματα: Φαγούρα, ερυθρότητα, αίσθημα βάρους, πόνος, εκροή υγρού, μειωμένη ακοή, εμβοές, πυρετός και διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό.
Αντιμετώπιση: Ωτικές σταγόνες, ζεστές κομπρέσες, παυσίπονα και αντιβιωτικά.
Πρόληψη: Καλό σκούπισμα μετά το κολύμπι και γύρισμα του κεφαλιού στο πλάι για να απομακρυνθεί το νερό, μπαμπάκι με βαζελίνη ή ωτοασπίδες κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Αν τελικά το αυτί μας βουλώσει τότε χρησιμοποιούμε λευκό οινόπνευμα ή σταγόνες από το φαρμακείο τα οποία βοηθούν στην εξάτμιση του παγιδευμένου νερού.
Καλό θα είναι να αποφύγουμε να βουτάμε το κεφάλι μας στο νερό μέχρι να περάσουν τα συμπτώματα. Σε καμία περίπτωση δεν ρίχνουμε λάδι γιατί αν η ένοχληση προέρχεται από την κυψελίδα τότε με το λάδι θα φουσκώσει και η ενόχληση θα γίνει εντονότερη.
Αν προσέξουμε τα αυτιά μας τότε το κολύμπι θα γίνει πιο ευχάριστο και δεν θα κινδυνεύουμε από λοιμώξεις.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Κράμπα στην κολύμβηση


Εμφανίζονται χωρίς προειδοποίηση και διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα με κύριο σύμπτωμα τον έντονο πόνο.
Μυική κράμπα είναι ο σπασμός των μυών. Συνήθως στο κολύμπι εμφανίζονται στις γάμπες, στους οπίσθιους μηριαίους, στους τετρακέφαλους και στα πέλματα. Αν είναι ήπια τότε ο κολυμβητής μπορεί να κολυμπήσει στη στεριά αν όμως είναι ισχυρή τότε το πόδι δεν μπορεί να εκτελέσει κάποια κίνηση. Τα αίτια είναι συνήθως η έντονη προσπάθεια, η έλλειψη προθέρμανσης και η αφυδάτωση. Όταν οι μύες δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο τότε συσσωρεύεται γαλακτικό οξύ και όταν αυξηθεί πολύ τότε ο μυς αντιδρά με σπασμό.
Ένα πρόγραμμα διατάσεων χαλαρώνει τους μυς και έτσι μπορούν να συσταλλούν πιο έντονα. Για την αντιμετώπιση της κράμπας, κάνετε μασάζ για να διευκολυνθεί η ροή του αίματος και αν ο πόνος επιμείνει τοποθετήστε ζεστές κομπρέσες και στη συνέχεια παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα. Αν σας συμβεί μέσα στο νερό προσπαθήστε να βγείτε στη στεριά χωρίς να πανικοβληθείτε. Άλλες λύσεις για την αποφυγή κράμπας είναι η κατανάλωση μπανάνας και ηλεκτρολυτών. Πολλοί λένε οτί παίζει ρόλο και η ηλικία, σίγουρα όμως είναι μια πολύ ενοχλητική και επώδυνη κατάσταση που θα μας κάνει να διακόψουμε το κολύμπι και τη δραστηριότητα που κάνουμε για να εστιάσουμε στην ασφάλεια μας ειδικά αν βρισκόμαστε στο νερό.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Η κολύμβηση στην αρχαία Ελλάδα


Όποιος δεν ήξερε κολύμπι και γράμματα "απαίδευτός εστι και βάρβαρος".


Η Ελλάδα αν και συνδεδεμένη με τη θάλασσα δεν είχε αναπτύξει κατά την αρχαιότητα αξιόλογο θαλάσσιο αθλητισμό. Δεν σημαίνει όμως ότι οι αρχαίοι Έλληνες αγνοούσαν την κολύμβηση. Από μικροί μάθαιναν κολύμβηση θεωρώντας ότι όποιος δεν ήξερε κολύμπι και γράμματα "απαίδευτός εστι και βάρβαρος".
Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας τα θύματα από την πλευρά των Ελλήνων ήταν λιγοστά γιατί όσοι βρέθηκαν στη θάλασσα κολύμπησαν και βγήκαν στη στεριά. Απεναντίας οι περισσότεροι Πέρσες πνίγηκαν επείδη δεν ήξεραν να κολυμπούν.
Μας λέει ακόμα για κάποιον Σκυλλία από την Σκιώνη της Χαλκιδικής ο οποίος απέδρασε από το στρατό του Ξέρξη στις Αφέτες και με ένα μακροβούτι μήκους πάνω από 80 στάδια δλδ 15χλμ. από την είσοδο του Παγασητικού κόλπου έφτασε στις ακτές της Έυβοιας μεταφέροντας πολύτιμες πληροφορίες στους Έλληνες στρατηγούς. 
Ο Θουκυδίδης κάνει λόγο επίσης για "ύφυδρους" κολυμβητές δλδ δύτες που κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου πήραν μέρος σε ριψοκίνδυνες αποστολές σαν τους σημερινούς βατραχανθρώπους.
Υπάρχουν αναφορές ότι στην κολύμβηση έπερναν μέρος και γυναίκες. Οι πισίνες όμως που έχουν σωθεί μέχρι σήμερα οι "κολυμβήθρες", δεν είναι πολλές διότι η Ελλάδα είχε τη θάλασσα και το χτίσιμο κολυμβητηρίων δεν ήταν αναγκαίο. Μια πισίνα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές βρίσκεται στην Ολυμπία και χρονολογείται από τον 5 αι.π.χ. Πρόκειται για μια υπαίθρια δεξαμενή διαστάσεων 24x16μ. και βάθους 1,60μ. 
Κολυμβητικοί αγώνες διεξάγονταν κατά την αρχαιότητα αλλά δεν ήταν συχνοί. Οι "κολυμβήθρες" ήταν χώροι άσκησης και προπόνησης καθώς με την ψυχρολουσία οι ασκούμενοι σκληραγογούνταν αποτελεσματικότερα. Μια πληροφορία για αγώνες έχουμε από τον περιηγητή Παυσανία τον 20 αι.μ.χ που μας μιλάει για αγώνες με έπαθλα που διεξάγονταν στην Ερμιόνη της Αργολίδας προς τιμήν του Διόνυσου μελαναίγιδος και τους αποκαλούσαν Άμμιλα. Δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν Πανελλήνιοι αγώνες διότι ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων όπως οι ορεσίβιοι θα αποκλείονταν από αυτούς καθώς δεν θα μπορούσαν να συναγωνιστούν τους νησιώτες.
Στη Σπάρτη όμως τα ποτάμια προσέφεραν στους Σπαρτιάτες  τη δυνατότητα της στρατιωτικής εκπαίδευσης στο νερό και γι' αυτό κολυμπούσαν συστηματικά στον Ευρώτα ποταμό.
Η κολύμβηση στην αρχαία Ελλάδα μοιάζει με τη σημερινή ελεύθερη κολύμβηση (open water) χωρίς το συστηματικό "κρόουλ" των αγώνων. Όσο για το στύλ, τα χέρια κουνιούνταν εναλλάξ διαγράφοντας διαδρομή κουπιών. Ο κορμός μαζί με το κεφάλι ακολουθούσαν την κίνηση με εναλλάξ στροφές προς τη μία και την άλλη πλευρά. Τα πόδια ακολουθούσαν κι αυτά την κίνηση χτυπώντας το νερό ενωμένα. Το κεφάλι ήταν μόνιμα πάνω από το νερό αντίθετα με ότι εφαρμόζεται σήμερα. 'Ετσι κολυμπούσαν και οι γυναίκες.
Τέλος, όλα τα γραπτά και τα αρχαιολογικά ευρύματα δείχνουν ότι η κολύμβηση για τους αρχαίους 'Ελληνες είχε πολλαπλό σκοπό. Ψυχαγωγία και ευεξία (σωματική-ψυχική) αλλά και μέσο επιβίωσης σε ναυάγια και ναυμαχίες.


Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Πρόληψη ατυχημάτων στην πισίνα


Αφορμή για αυτό το post είναι η εμπειρία που είχα σήμερα στην πισίνα. Στο κολυμβητήριο έρχονται μαθητές από σχολεία για μάθημα κολύμβησης συνοδευόμενα από τους δασκάλους και τους προπονήτες τους. Μικρά παιδάκια από 2 εώς 5 ετών κυρίως από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Σήμερα λοιπόν λίγο πριν μπουν στην πισίνα, 4 παιδάκια ζήτησαν να πάνε στην τουαλέτα και μια δασκάλα ενέλαβε να πάει και τα 4 μαζί. Γυρίζοντας όμως στην πισίνα, τα παιδάκια άρχισαν να τρέχουν για να προλάβουν τους φίλους τους που είχαν ήδη πέσει στο νερό με αποτέλεσμα ένα από αυτά να γλιστρήσει και να πέσει στα πλακάκια ευτυχώς χτυπώντας μόνο το πόδι του και όχι σε άλλο επικίνδυνο σημείο. Ενημέρωσα τη δασκάλα ότι απαγορεύεται να τρέχουμε στην πισίνα και εκείνη απλά κατέβασε το κεφάλι αποδεχόμενη την παρατήρηση. 
Δείτε μερικούς χρυσούς κανόνες για την ασφάλεια των παιδιών στην πισίνα :

• Ποτέ μην αφήνετε το παιδί μόνο του, χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενήλικα, κοντά σε πισίνα.

• Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν έχει μόνο του πρόσβαση στην πισίνα ή σε άλλο σημείο με συγκεντρωμένο νερό.

• Φροντίστε να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός διάσωσης (σωσίβιο, σκοινί κλπ.).

• Απομακρύνετε όλες τις καρέκλες και τα τραπέζια από την περιοχή της πισίνας, γιατί το παιδί μπορεί να ανέβει και να πέσει στο νερό.

• Όταν είναι κοντά στην πισίνα και δεν ξέρει μπάνιο, φροντίστε να φοράει πάντα το σωσίβιο ή τα τουβλάκια με το "μακαρόνι" του.

• Μετά το μπάνιο βγάλτε όλα τα επιπλέοντα αντικείμενα, όπως παιχνίδια και φουσκωτά, από το νερό, ώστε να μην δελεάζεται.

• Μάθετε να εφαρμόζετε τις πρώτες βοήθειες και πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που κινδυνεύει από πνιγμό.

• Μάθετε στο παιδί να κολυμπά από μικρή ηλικία, καθώς και το να έχει την αίσθηση του κινδύνου.

• Περιφράξτε όλη την περιοχή γύρω από την πισίνα με συνεχόμενες μπάρες-φράκτες με ελάχιστο ύψος 1μ., εφοδιασμένους με πόρτα -κατά προτίμηση αυτόματη, με ερμητικό σκέπαστρο, με ηχητικό συναγερμό και υπέρυθρες ακτίνες, τοποθετημένο στην επιφάνεια του νερού ή γύρω από την εγκατάσταση, ώστε να ανιχνεύουν την προσέγγιση του παιδιού (ενημερωθείτε από τον τεχνικό, που εγκατέστησε την πισίνα σας). 

Eίναι απαραίτητο να θυμάστε πάντα ότι:

• Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από 3 λεπτά, ακόμη και σε νερό στάθμης 30 cm.

• Ένα παιδί, που δέχεται τις πρώτες βοήθειες αμέσως, έχει πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να σωθεί 
από πνιγμό.

• Να επισκέπτεστε μόνο πισίνες, που λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας για παιδιά (περίφραξη, ύπαρξη εξοπλισμού διάσωσης, παρουσία ειδικού επιτηρητή κλπ.).

Θερμή παράκληση : Όσοι αναδημοσιεύετε τις αναρτήσεις μου, παρακαλώ πολύ, να βάζετε το όνομά μου ή την ονομασία του blog, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που βίωσα πριν από μερικούς μήνες με την οικειοποίηση των κειμένων μου. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις αυτές είχαν καλή κατάληξη, καθώς αντιμετωπίστηκαν με ευπρέπεια και κατανόηση. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μου να αναδημοσιεύετε τα κείμενά μου γιατί καταλαβαίνω ότι σας αρέσουν, όμως, κάθε λέξη που γράφω, βγαίνει από την ψυχή μου και ανήκει σε μένα. Δεν εκφραζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο κι αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς. Τα γραπτά μου και ο τρόπος έκφρασής μου αποτελούν την πνευματική μου ταυτότητα, γι’ αυτό το μόνο που ζητώ, είναι να αναφέρετε την πηγή όσων αναδημοσιεύετε, ως φόρο τιμής για την προσφορά μου στη γραφή. Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για την εκτίμηση και για τον σεβασμό! 

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Σεμινάριο του ERC στην Αθήνα από την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και την Ο.ΔΙ.Κ


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το σεμινάριο της βασικής υποστήριξης ζωής για CRP και αυτόματο απινιδωτή που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε 18-19/10 στα Πατήσια στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηνών. Η οργάνωση ήταν άριστη και οι εκπαιδευτές άψογοι. Όλοι οι εκπαιδευόμενοι εκπαιδεύτηκαν στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και στην χρήση αυτόματου απινιδωτή. Ειναί γεγονός ότι όλοι φύγαμε πλουσιότεροι από γνώσεις, πρακτική εξάσκηση αλλά και γνωριμίες. Ήταν ένα ευχάριστο απόγευμα που πέρασε εποικοδομητικά. Ευχαριστούμε την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και την θρυλική Ο.ΔΙ.Κ που εθελοντικά μας εκπαίδευσε και μας φρόντισε κατά την διάρκεια του σεμιναρίου καθώς και τον Διευθυντή του σεμιναρίου τον κ. Λάμπρο Γεωργάτσωνα. Εις το επανιδείν στο σεμινάριο του εκπαιδευτή......

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

''Ο Αθλοσώστης''. Η εφημερίδα της Αθλητικής Ναυαγοσωστικής!


Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Αθλητικής Ναυαγοσωστικής και ενημερωθείτε για θέματα ασφάλειας στο νερό (water safety) και εκδηλώστε ενδιαφέρον για να γίνετε αθλητής ναυαγοσωστικής:  http://sportlifesaving.blogspot.gr/

Διαβάστε την εφημερίδα ''Ο Αθλοσώστης'', ενημερωθείτε για το άθλημα και στηρίξτε το θεσμό που συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας:

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

16 Οκτωβρίου 2014: «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης μιας Καρδιάς»


Κάθε χρόνο, περίπου 350.000 Ευρωπαίοι υφίστανται καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου. Αυτή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε: στο δρόμο, στη δουλειά, κατά τη διάρκεια άθλησης ή άλλης επίπονης δραστηριότητας… Η συντριπτική πλειοψηφία καρδιακών ανακοπών συμβαίνει στο σπίτι όπου τα μέλη της οικογένειας που παρευρίσκονται έχουν την ευκαιρία να σώσουν τη ζωή του δικού τους ανθρώπου αρκεί να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. 



Κάθε χρόνο, περίπου 350.000 Ευρωπαίοι υφίστανται καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου. Αυτή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε: στο δρόμο, στη δουλειά, κατά τη διάρκεια άθλησης ή άλλης επίπονης δραστηριότητας… Η συντριπτική πλειοψηφία καρδιακών ανακοπών συμβαίνει στο σπίτι όπου τα μέλη της οικογένειας που παρευρίσκονται έχουν την ευκαιρία να σώσουν τη ζωή του δικού τους ανθρώπου αρκεί να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.
Η εφαρμογή Κάρδιο-Πνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από παρευρισκόμενους απλούς πολίτες, αυξάνει την επιβίωση 2 έως 3 φορές. Δυστυχώς όμως σήμερα εκτελείται μόνον σε 1 στις 5 καρδιακές ανακοπές. Γι’ αυτό λοιπόν λιγότεροι από 1 στους 10 από αυτούς τους ασθενείς επιβιώνουν. Αυξάνοντας τη συχνότητα εκτέλεσης ΚΑΡΠΑ μπορούν να σωθούν 100.000 ζωές κάθε χρόνο στην Ευρώπη!
Για να γίνει πιο κατανοητό, οι 350.000 θάνατοι από καρδιακή ανακοπή αντιστοιχούν σε 1.000 θανάτους κάθε ημέρα ενός έτους. Σαν να συντρίβονται καθημερινά 2 γεμάτα jumbo jets αεροσκάφη με κανέναν επιζήσαντα! Συγκριτικά, 28.000 άνθρωποι πεθαίνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα αλλά η επένδυση για την ΚΑΡΠΑ δεν είναι ανάλογη της επένδυσης για τους δρόμους και την ασφάλεια των αυτοκινήτων.
Η ΚΑΡΠΑ είναι πιο εύκολη από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι και σώζει ζωές.

Κάνοντας ΚΑΡΠΑ δεν μπορείς να κάνεις κακό,
το μόνο κακό είναι να μην κάνεις τίποτα.

Στις 16 Οκτωβρίου 2014 σε πολλές Ελληνικές αλλά και Ευρωπαϊκές πόλεις, διοργανώνονται εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού με δράσεις σε κεντρικά σημεία των πόλεων, με επιδείξεις και εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ σε ανθρώπινα ομοιώματα – προπλάσματα. 

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Σχολικός Αθλητισμός. Η αρχή για μια καλή ζωή


Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας είναι το Α και το Ω για να βγάλουμε σωστούς ανθρώπους στην κοινωνία. Σωστούς Έλληνες πολίτες. Το σχολείο και η οικογένεια παίζουν το σημαντικότερο ρόλο για την εξέλιξη ενός ανθρώπου. Η μόρφωση σε συνδυασμό με τον αθλητισμό και ένα ιδανικό οικογενειακό περιβάλλον θέτουν τις βάσεις για το μέλλον των παιδιών μας. Οι βάσεις πρέπει να μπαίνουν στο έδαφος από νωρίς. Επιλέγοντας καλά σχολεία για τα μικρά μας, τα οποία στηρίζουν τον αθλητισμό και καλλιεργούν από νωρίς την ομαδικότητα και την πειθαρχία, έχουμε κάνει την πρώτη σωστή κίνηση.
Η έννοια του ''Ευ Αγωνίζεσθαι'' (fair play) σε μια σχολική ομάδα είναι ένα από τα κυριότερα μαθήματα για ένα μικρό παιδί, που κάποια στιγμή θα γίνει ενήλικας και πρέπει να ξέρει και να έχει διδαχθεί τη σωστή συμπεριφορά.
Τι πιο ωραίο από το να αγωνίζεσαι μαζί με τους συμμαθητές σου, τους φίλους σου που μετά το μάθημα σειρά θα έχει η προπόνηση στο γήπεδο. Δε θα ξεχάσω ποτέ τις προπονήσεις με τη σχολική ομάδα, τα αστεία και τις επιτυχίες που έζησα στην παιδική μου ηλικία.
Ο σχολικός αθλητισμός δίνει τη σκυτάλη στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και βοηθά τα παιδιά να γνωρίσουν την άσκηση μέσα από την ευγενή άμιλλα και την αναζήτηση της νίκης. Παρέχει την ισορροπία που όλοι ψάχνουμε σήμερα και είναι η λύση σε όλα μας τα προβλήματα. Η απάντηση που κρύβεται πίσω από την κουρτίνα μιας ανασφαλούς κοινωνίας. Η δύναμη που ξεδιπλώνεται όταν την ξυπνήσεις, όταν την αναζητήσεις μέσα σου. Το ξυπνητήρι είναι ο αθλητισμός. Η ενασχόληση που σε κρατά μακριά από όλα τα ''κακά σημεία των καιρών μας''. Δείξτε τον δρόμο στα παιδιά σας και συμβουλέψτε τα να συμμετάσχουν στις σχολικές ομάδες και δεν είναι ποτέ αργά για να ακολουθήσετε και εσείς το δικό τους παράδειγμα, ξεκινώντας άσκηση και σωστή διατροφή.
Σωστός άνθρωπος σημαίνει ευτυχισμένος άνθρωπος, αγωνιστής και αθλητής.

Θερμή παράκληση : Όσοι αναδημοσιεύετε τις αναρτήσεις μου, παρακαλώ πολύ, να βάζετε το όνομά μου ή την ονομασία του blog, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που βίωσα πριν από μερικούς μήνες με την οικειοποίηση των κειμένων μου. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις αυτές είχαν καλή κατάληξη, καθώς αντιμετωπίστηκαν με ευπρέπεια και κατανόηση. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μου να αναδημοσιεύετε τα κείμενά μου γιατί καταλαβαίνω ότι σας αρέσουν, όμως, κάθε λέξη που γράφω, βγαίνει από την ψυχή μου και ανήκει σε μένα. Δεν εκφραζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο κι αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς. Τα γραπτά μου και ο τρόπος έκφρασής μου αποτελούν την πνευματική μου ταυτότητα, γι’ αυτό το μόνο που ζητώ, είναι να αναφέρετε την πηγή όσων αναδημοσιεύετε, ως φόρο τιμής για την προσφορά μου στη γραφή. Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για την εκτίμηση και για τον σεβασμό! 

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Κολύμβηση. Η άσκηση που σου ταιριάζει...


Για όσους αγαπούν το νερό μερικές πληροφορίες για το κολύμπι και τα οφέλη που αποκομίζει κάποιος όταν ασχοληθεί με το αντικείμενο της κολύμβησης ή αποφασίσει να γυμναστεί στο γαλάζιο περιβάλλον της πισίνας.

1. Δεν καταπονεί το σκελετικό σύστημα

Το μυστικό κρύβεται στην άνωση του νερού, που ωθεί το σώμα προς τα πάνω. Με αυτό τον τον τρόπο, το βάρος μας μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η κολύμβηση καταπολεμά την δυσκαμψία των μυών αλλά και τους πόνους των αρθρώσεων.

2. Αυξημένη μυική τόνωση και δύναμη

Το νερό είναι 12 φορές πιο πυκνό από τον αέρα. Έτσι ο οργανισμός συνηθίζει σε πιο απαιτητικούς ρυθμούς και γυμνάζεται εντονότερα χωρίς τραυματισμούς.

3. Ευκαμψία και ελαστικότητα

Το τέντωμα των μυών επηρεάζει θετικά την ευελιξία αφού στο νερό οι αρθρώσεις χαλαρώνουν και το σώμα γίνεται πιο ελαστικό.

4. Καρδιακή υγεία

Το κολύμπι βοηθά την καρδιά να αντλεί αποτελεσματικότερα το αίμα έχοντας καλύτερη ροή. Ο ρυθμός που χρειάζεται στη διαδικασία της κολύμβησης δίνει σημαντικές βοήθειες στην καρδιακή υγεία.

5. Έλεγχος του βάρους

Απώλεια και έλεγχος βάρους. Οι θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της κολύμβησης είναι ανάλογες με την ένταση που καταβάλλουμε όταν κολυμπάμε.

7. Μειώνει τη χοληστερίνη

Το κολύμπι μπορεί να κρατά σε σταθερό βαθμό το επίπεδο της ''καλής'' χοληστερίνης ενώ παράλληλα νε μειώνει την ύπαρξη της ''κακής''.

8. Μειωμένη πιθανότητα για διαβήτη

Η αερόβια άσκηση είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα ενάντια στο διαβήτη. Έτσι και στο κολύμπι ο κίνδυνος του διαβήτη απομακρύνεται σημαντικά.

9. Καταπολεμά το άγχος και προσφερεί θετική ενέργεια

Το κολύμπι αυξάνει τις ενδορφίνες ενώ παράλληλα το νερό χαλαρώνει τους μυς. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωφέλη της κολύμβησης μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλο μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται νευρογέννεση του ιππόκαμπου, στην οποία ο εγκέφαλος αντικαθιστά τα κύτταρα που χάνονται από το άγχος.

10. Αυξάνει τις πιθανότητες για επιμήκυνση της ζωής


Έρευνες που έγιναν στην Αμερική έχουν δείξει ότι όσοι κολυμπούσαν είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κατά μέσο όρο, από τους δρομείς, τους περπατητές και αυτούς που δεν γυμνάζονται καθόλου.

Γι' αυτό λοιπόν φορέστε μαγιό και καλές βουτιές!

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ιατρική μπάλα. Ένα αρχαίο εργαλείο στη σύγχρονη εποχή

Ιατρική μπάλα ή αλλιώς medicine ball, είναι μια μπάλα που ζυγίζει απο 1-5 κιλά και χρησιμοποιείται σε ασκήσεις εκγύμνασης για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης για αντοχή και δύναμη , καθώς επίσης και για αποκατάσταση τραυματισμών στους αθλητές.
Η ιστορία της όμως, μας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω στην αρχαία Ελλάδα και μας γεμίζει περηφάνια διότι η ιδέα για την δημιουργία της μπάλας προήλθε από ένα σπουδαίο ελληνικό μυαλό. Ο διάσημος γιατρός της αρχαιότητας Ιπποκράτης είναι ο εφευρέτης του εργαλείου αυτού όταν σκέφτηκε να γεμίσει με άμμο δέρματα ζώων και να δημιουργήσει σφαίρες τις οποίες χρησιμοποιούσε για να αποκαταστήσει τραυματισμούς αθλητών με ασκήσεις όπως την κίνηση/ρίψη της μπάλας μπρος και πίσω. Μεταγενέστερα ο διάδοχος του ο Κλαύδιος Γαληνός συνέχισε την πρακτική αυτή και για την εκγύμναση μονομάχων στη Ρώμη. Στα τέλη του 19ου αιώνα η μπάλα ονομάστηκε ιατρική μπάλα και έγινε ευρέως γνωστή καθώς συμπεριλαμβανόταν σε προπονήσεις μαζί με αλτήρες, ράβδους και μπάρες πρώτα από γυμναστές στο Harvard της Αμερικής.
Επίσης το 1933 ο γυμναστής του Προέδρου των ΗΠΑ Herbert Hoover, επινόησε ένα παιχνίδι με ιατρική μπάλα για να κρατήσει σε φόρμα τον Πρόεδρο. Ονομάστηκε Hoover-Ball και παιζόταν σε γήπεδο ίδιο με αυτό του τέννις συνήθως από 4 άτομα τα οποία έριχναν την μπάλα ο ένας στον άλλον με χαμένο εκείνον που θα έχανε να πιάσει και να επιστρέψει την μπάλα στο αντίπαλο μέρος του γηπέδου.
Γυμνάζει στήθος, χέρια, πόδια ανάλογα την άσκηση και είναι ευχάριστη στη χρήση γιατί έχεις την αίσθηση ότι κρατάς μια μπάλα η οποία θυμίζει παιχνίδι και όχι κάποιο δύσκολο μηχάνημα εκγύμνασης. Αυτοί που χρησιμοποιούν την ιατρική μπάλα περισσότερο είναι συνήθως οι πυγμάχοι και οι παλαιστές οι οποίοι θέλουν να χτίσουν δυνατούς κοιλιακούς μυς και αποζητούν τη μέγιστη μυική ενδυνάμωση με συνδυασμό αντοχή.
Μερικές γνωστές ασκήσεις με τη μπάλα είναι τα βαθιά καθίσματα, οι πλάγιες κάμψεις, τα push ups και οι ρίψεις σε συνεργασία με άλλον αθλητή. Η εκγύμναση απαιτεί καλό ζέσταμα και σωστή τεχνική στην εφαρμογή των ασκήσεων για καλό αποτέλεσμα και προσοχή στις αρθρώσεις για να μην βάζουμε υπερβολικό φορτίο ιδιαίτερα στις ασκήσεις που αφορούν τα πόδια. Εγώ τη χρησιμοποιώ για κοιλιακούς και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη διότι δεν εκτελώ τις κλασικές ασκήσεις που καταπονούν τη μέση αλλά τις εναλλακτικές της ιατρικής μπάλας που είναι κατά πολύ πιο αποδοτικές και ευχάριστες.
Ευχαριστούμε τον Ιπποκράτη για μια ακόμα σημαντική ανακάλυψη...

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Το δικό μου μοντέλο ανάπτυξης

Η λέξη ανάπτυξη έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από τον πρωθυπουργό της χώρας στην προσπάθεια του να καθησυχάσει τον λαό για τις δύσκολες ώρες που διανύουμε. Είναι η ελπίδα που αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας και η προσμονή της φοροελάφρυνσης από το κράτος όταν η επιχειρηματικότητα αναπτυχθεί και υπάρξουν θέσεις εργασίας και ρευστότητα στην αγορά. Η ανάπτυξη ενός κράτους όμως δεν έρχεται μόνο από τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα των πόρων. Υπάρχει ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα μπορούσε να αναδείξει τους Έλληνες και να ανεβάσει την κοινωνία σε άλλο επίπεδο. Ας αφήσουμε τον Πρωθυπουργό να ασχολείται με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ας ασχοληθούμε με την προσωπική μας ανάπτυξη που θα έχει αντίκτυπο στην κοινωνική άνοδο της χώρας.
Το δικό μου μοντέλο ανάπτυξης είναι απλό χωρίς φόρους και δασμούς και μειώσεις μισθών:

1. Μην καπνίζεις και μην κάνεις καταχρήσεις.
Όλοι ξέρουμε τις οδυνηρές συνέπειες που έχει το κάπνισμα. Μένοντας μακριά από το τσιγάρο παραμένουμε υγιής.

2. Ακολούθησε σωστή διατροφή.
Καλή διατροφή σημαίνει σωστό βάρος, υγιή καρδιά, αντιγήρανση.

3. Καθιέρωσε την άσκηση.
Άσκηση σημαίνει όμορφο σώμα, ευεξία, αντοχή, διαύγεια, μακροζωία.

4. Γίνε καλύτερος άνθρωπος.
Η εκδήλωση καλοσύνης και καλών πράξεων είναι το Α και το Ω για να αναπτυχθεί κοινωνικά ένα κράτος. Βοηθάμε τους συνανθρώπους μας όπως και όποτε μπορούμε. Έχουμε καλή συμπεριφορά και υιοθετούμε τη λέξη ευχαριστώ και παρακαλώ στο λεξιλόγιο μας. Είμαστε καλοπροαίρετοι και ευχάριστοι άνθρωποι. Ένα χαμόγελο αρκεί για να επικοινωνήσουμε θετικά και αποτελεσματικά. Κατανόηση, ελπίδα, αλληλεγγύη για μια κοινωνία υγιών ανθρώπων, υγιών Ελλήνων. Απλώνουμε το χέρι της βοήθειας σε απλή και καθημερινή βάση και ενημερώνουμε τους συνανθρώπους μας για τους κινδύνους που απειλούν την ζωή τους και την υγεία τους. Δίνοντας γνώση δίνουμε ευκαιρία για αλλαγή, ευκαιρία για σωστή ζωή. Δεν είναι ένα ακόμα ρομαντικό όραμα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη την ώρα που σαν άνθρωποι υστερούμε πνευματικά και κοινωνικά. Το μοντέλο : ΥΓΕΙΑ-ΓΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μπορεί να ενώσει και να ανεβάσει την κοινωνία των Ελλήνων στο επίπεδο που της αξίζει.


Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Η ενημέρωση σώζει ζωές...

Επειδή η καλή ενημέρωση έχει πάντοτε θετικά αποτελέσματα και είναι το μόνο μέσο που μπορεί να αποτρέψει ένα νέο άνθρωπο από μια κακή επιλογή, ευχαριστώ τον Δημότη που αναδημοσιεύει τόσο σημαντικές αναρτήσεις για κινδύνους που κρύβει η παραπληροφόρηση και η εσκεμμένη απόκρυψη πληροφοριών τέτοιων σημαντικών ζητημάτων.

 

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Παθητικό κάπνισμα. Όταν ο καρκίνος δεν είναι επιλογή σου...

Μέτα από ζήτηση ένος φίλου του blog δημοσιεύω πληροφορίες και μελέτες για το παθητικό κάπνισμα.
Είμαι υπέρ στο να δοκίμασει κάποιος το τσιγάρο. Καλύτερα να βιώσεις ο ίδιος μία εμπειρία παρά να την παρακολουθήσεις και να μένεις πάντα με την απορία.
Μόνο όταν δεις απο μόνος σου πόσο ανούσια και άχρηστη είναι αυτή η κίνηση τότε μόνο θα καταλάβεις την ανοησία της συνήθειας αυτής.
Πόσο μάλλον όταν την επιβάλλεις στους γύρω σου χώρις να σέβεσαι την απόφαση τους να απέχουν από την κίνηση αυτή. Αν πρόκειται για την υγεία των παιδιών σου θα συνεχίσεις ή θα ενημερωθείς και θα προστατέψεις τους γύρω σου;

Παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή καπνού από μη καπνιστή.
Προϊόντα καπνού έχουν ανιχνευτεί σε χώρους μη καπνιζόντων στους οποίους μεταφέρονται από καπνιστές. Ο καπνιστής, ακόμα και αν καπνίζει εκτός σπιτιού, μεταφέρει με τα ρούχα και τα μαλλιά του προϊόντα καπνού, τα οποία, με τη σειρά τους, διαχέονται στον αέρα του σπιτιού και στην οικιακή σκόνη και μπορούν να ανιχνευθούν ακόμη και ύστερα από μήνες πάνω σε μοκέτες, κλινοσκεπάσματα ή και στα παιχνίδια των παιδιών.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μελέτες που έγιναν σε πανεπιστήμιο της Αμερικής, έδειξαν ότι, το παθητικό κάπνισμα,  είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου από καρδιακή νόσο. Οι δύο πρώτες αιτίες ήταν, το ενεργητικό κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι μη καπνιστές που ζουν με καπνιστές είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου της τάξης του 30%.Οι μη καπνιστές έχουν 25% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, όταν εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα σε διάφορους χώρους μαζί με άλλους καπνιστές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων στους μη καπνιστές υπολογίζεται σε 16% μέσα στο σπίτι, που καπνίζει ο ένας σύζυγος και στο χώρο εργασίας, εκτιμάται αυξημένος κίνδυνος 17%. 

Στατιστικές Μελέτες

Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί το παθητικό κάπνισμα επιδημία, που την 
ονομάζει smoking epidemic η οποία εξαπλώνεται σταδιακά σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα  με  τον  Παγκόσμιο  Οργανισμό  Υγείας,  κάθε  χρόνο  600.000  άνθρωποι 
χάνονται  εξαιτίας  του  παθητικού  καπνίσματος  (SHS).  Αξίζει  να  σημειωθεί  ότι  165. 000  εξ αυτών  είναι  παιδιά  τα  οποία  χάνονται  από  πνευμονία,  άσθμα  ή  ανεξήγητο  αιφνίδιο 
θάνατο.  Ιδιαίτερα  καταστρέφονται  οι  ευαίσθητοι  πνεύμονες  των  μικρών  παιδιών  που 
βρίσκονται στην ανάπτυξή τους.
Οι  καπνιστές  δεν  θέτουν  μόνο  τον  εαυτό  τους  σε κίνδυνο, αλλά και 1.8 εκατομμύρια μη καπνιστές. Παγκοσμίως το 2004 παιδιά,  άνδρες και γυναίκες μη καπνιστές εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα σε ποσοστά 40%,33% και 35% αντίστοιχα. Η έκθεση αυτή σε καπνό οδήγησε  σε:

- 379 000 θανάτους από ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις 
- 165 000 θανάτους από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού 
- 36 900 θανάτους από άσθμα 
- 21 400 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα

Από τους 603.000 θανάτους, το 47% αφορούσε γυναίκες, το 28% παιδιά μικρότερα από 5
ετών και το 26% άνδρες.
Τα  παιδιά  τα  οποία  μεγαλώνουν  με  γονείς  που  καπνίζουν  είναι  90%  περισσότερο  πιθανό ότι θα γίνουν και τα ίδια καπνιστές και να έχουν συνεπώς κατά μέσο όρο 10 χρόνια  ζωής λιγότερα.  Πως εξηγείται αυτό  (εθισμός  στη  νικοτίνη, ψυχολογική δημιουργία  προτύπων κ.α.) δεν έχει ακόμα ερευνηθεί επαρκώς, το βέβαιο είναι ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν έχουν στο σάλιο τους πολύ περισσότερα παράγωγα της νικοτίνης από τα παιδιά γονέων που δεν καπνίζουν.
Συγκεκριμένα  τα  παιδιά  που  ζουν  σε  οικογένειες  καπνιζόντων,  εκτίθενται  τρεις  φορές 
περισσότερο στο παθητικό κάπνισμα εάν ο πατέρας είναι αυτός που καπνίζει , πάνω από 
έξι φορές περισσότερο εάν η μητέρα είναι καπνίστρια και σχεδόν εννέα φορές περισσότερο εάν και οι δύο γονείς καπνίζουν.  

Επιπτώσεις στα παιδιά

- γενετικές ανωμαλίες 
 - σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) 
 - χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση 
 - ασθένειες στα παιδιά 
 - λοίμωξη του μέσου ωτός (αυτί) 
 - μαθησιακή δυσκολία 
 - προβλήματα συμπεριφοράς (π.χ. κατάθλιψη, άγχος και συμπτώματα ανωριμότητας) 
 - αλλεργίες 
 - άσθμα 
 - βρογχίτιδα  
 - πνευμονία  
 - μηνιγγιτιδόκοκκος σε παιδιά 
 - καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά 

Επιπτώσεις σε ενήλικες

- καρδιοπάθεια 
- εγκεφαλικό επεισόδιο
- καρκίνος του πνεύμονα 
- καρκίνος της ρινικής κοιλότητας
- επιδείνωση του άσθματος 
- κυστική ίνωση (επιδείνωση) 
- μειωμένη πνευμονική λειτουργία 
- καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
- διάφορες λοιμώξεις 
- μολύνσεις στα αυτιά 
- χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια 
- βρογχίτιδα 
- αλλεργίες  
- επιδείνωση του άσθματος, αλλεργίες και άλλα

Αν δεν σε ενδιαφέρει το μέλλον σου τότε σκέψου το μέλλον των παιδιών σου. Ενημερώσου και θα δεις οτι το τσιγάρο μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει. Μια εκπνοή καπνού είναι μια εισπνοή θανάτου για τους άλλους. Σεβάσου την επιλογή των συνανθρώπων σου που έχουν επιλέξει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Απαγορεύεται το κάπνισμα!

5.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος. Ένας θάνατος κάθε 10 δευτερόλεπτα από μια χαζή συνήθεια. Στη χώρα μας 20.000 άνθρωποι ετησίως αφήνουν την τελευταία τους πνοή λόγω του τσιγάρου. Έχει υπολογιστεί ό,τι κάθε τσιγάρο κόβει 5 δευτερόλεπτα από τη ζωή του καπνιστή.
Ας αναλύσουμε όμως λίγο τις ουσίες που περιέχει το μικρό αξεσουάρ που οι περισσότεροι βρίσκουν σαν παρηγοριά στην καθημερινότητα τους:

Ο καπνός είναι τοξικός

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περίπου 4.000 ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι καρκινογόνες. Οι πιο σημαντικές βλαβερές ουσίες του καπνού, είναι:

Μονοξείδιο του άνθρακα. Μειώνει την ικανότητα του αίματος να οξυγονώνει τους ιστούς και προκαλεί υποξαιμία, που ευνοεί τη δημιουργία ενδοθηλιακών βλαβών στα αγγεία, με συνέπεια την πρόκληση αθηρωματοσκλήρυνσης.

Ερεθιστικές ουσίες. Αυξάνουν την παραγωγή βλέννας στους βρόγχους και μειώνουν την αποβολή της. Έτσι εξηγείται ο βήχας των καπνιστών και η αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, που μπορεί να καταλήξουν σε χρόνια βρογχίτιδα.

Πίσσα. Στην πίσσα οφείλεται η καρκινογόνος δράση του καπνού και είναι υπεύθυνη κατά 90% για την πρόκληση του καρκίνου των πνευμόνων. Επίσης, η πίσσα εγκαθίσταται στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος και είναι η αιτία για το 50% των χρόνιων βρογχίτιδων.

Νικοτίνη. Απορροφάται γρήγορα από τη στοματική κοιλότητα και τους πνεύμονες. Ευθύνεται για τις βλάβες που προκαλεί ο καπνός στα αγγεία. Είναι υπεύθυνη για την εξάρτηση από τον καπνό.

Και πιο επιστημονικά :

  • ακετόνη (ουσία που υπάρχει και στα καθαριστικά των νυχιών, το γνωστό ασετόν),
  • αμμωνία (που χρησιμοποιείται στα καθαριστικά πατωμάτων και που προστίθεται στα τσιγάρα για να αυξήσει την απορρόφηση της νικοτίνης),
  • αρσενικό (το γνωστό δηλητήριο, που χρησιμοποιείται και για τα ποντικοφάρμακα),
  • μονοξείδιο του άνθρακα (βασικό συστατικό των καυσαερίων, που δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη και στερεί οξυγόνο από τα κύτταρα),
  • ανιλίνη (βασικό χημικό συστατικό χρωμάτων),
  • ναφθαλίνη (η γνωστή ουσία που χρησιμοποιούμε για την προστασία των ρούχων από το σκώρο),
  • κυανιούχες ενώσεις,
  • προπάνιο,
  • μεθάνιο,
  • φορμαλδεύδη (γνωστή καρκινογόνος ουσία),
  • ραδιενεργά κατάλοιπα (από την μόλυνση των καλλιεργειών),
  • μυρμηγκικό οξύ,
  • λευκαντικές ουσίες κ.ο.κ.
Τι προκαλεί :

 Στο στόμα: 
Καρκίνος του στόματος (θανατηφόρος περίπου στο 50% των περιπτώσεων). Εμφανίζεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια λόγω του τσιγάρου. 
Καταστροφή των δοντιών. 
Προβλήματα στα ούλα. 
Δυσάρεστη αναπνοή, που έχει συνέπειες στις κοινωνικές συναναστροφές. 

Στο αναπνευστικό σύστημα:
Καρκίνος του πνεύμονα. Ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως. 
Καρκίνος του λάρυγγα, του φάρυγγα. 
Εμφύσημα. 
Βήχας, δύσπνοια, αλλοίωση και κόπωση φωνής. 
Άσθμα, βρογχίτιδα και άλλες ασθένειες των πνευμόνων. 

Στο πεπτικό σύστημα: 
Καρκίνος στομάχου. 
Καρκίνος σε διάφορα άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος. 
Προβλήματα χώνεψης. Ένα μόνο τσιγάρο μετά το φαγητό καθυστερεί την χώνεψη κατά μία ώρα περίπου. 
Καταστροφή θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών με αποτέλεσμα την κακή θρέψη του σώματος. 

Στο κυκλοφορικό σύστημα:
Θρόμβοι και στενώσεις αιμοφόρων αγγείων και αρτηριών. 
Εγκεφαλικά επεισόδια, από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου σήμερα. 
Γάγγραινα, εξαιτίας της παρακώλυσης της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια και τα χέρια. Μόνο στην πόλη Βικτόρια της Αυστραλίας  μετρήθηκαν 300 ακρωτηριασμοί ανά έτος τα τελευταία 5 χρόνια. Από αυτούς το 75% οφείλονταν στο κάπνισμα. 
Σεξουαλική ανικανότητα. 120.000 άνδρες έχουν καταγραφεί στη Μεγάλη Βρετανία ως πάσχοντες από πλήρη σεξουαλική ανικανότητα που οφείλεται στο κάπνισμα. Ανυπολόγιστος ο αριθμός αυτών που είναι μερικώς ή παροδικά ανίκανοι λόγω καπνίσματος. 

Στην καρδιά:
Στεφανιαία νόσος, καρδιακή προσβολή και άλλες ασθένειες. 
Το κάπνισμα βλάπτει κάθε κύτταρο του ανθρωπίνου σώματος. Ακόμα και όργανα που δεν έρχονται καθόλου σε επαφή με τον καπνό, παθαίνουν βαριές βλάβες. Παρακάτω αναφέρονται σχετικά παραδείγματα.

Στο δέρμα:
Ο καπνιστής έχει τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει κακοήθη καρκίνο του δέρματος από ένα μη καπνιστή. Εκτός από την περιοχή των χειλιών που η καταστροφή του δέρματος είναι εμφανής, όλο το δέρμα του καπνιστή γερνάει με ταχύτερους ρυθμούς από αυτό του μη καπνιστή. 

Στα μάτια:
Τύφλωση από διάφορες αρρώστιες όπως καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας και άλλες. Σήμερα είναι καταγεγραμμένοι 54.000 Βρετανοί πολίτες που είναι τυφλοί λόγω του καπνίσματος. 

 Αν είσαι καπνιστής αναλογίσου τις συνέπειες που έχει η καθημερινή σου συνήθεια και δες τα δηλητήρια που βάζεις οικειωθελώς στον οργανισμό σου. Δεν είναι αργά για στροφή στην καλή υγεία και στην απόφαση για ζωή. Ενημέρωση, σκέψη, απόφαση και θετική δράση γιατί το κάπνισμα δεν αφορά μόνο εσένα αλλά και δεκάδες άλλους που εισπνέουν τον καπνό από το δικό σου τσιγάρο και μπορεί να είναι τα ίδια τα παιδιά σου. 

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Μυοκαρδίτιδα και ιώσεις

Μυοκαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του μυοκαρδίου, μια επιπλοκή που προέρχεται από ιογενείς λοιμώξεις. Συνήθως οι εντερικοί ιοί  που προκαλούν γαστρεντερίτιδες έχουν τη δυνατότητα να προσβάλλουν το μυοκάρδιο. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, κόπωση και μυικοί πόνοι.
Επίσης σοβαρότερες επιπλοκές είναι οι αρρυθμίες, η ταχυκαρδία και στο τέλος η καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι πολύ σοβαρή και απειλεί τη ζωή αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με αντιβιωτικά. Όταν το μικρόβιο περάσει δια μέσου του αίματος στην καρδιά τότε δημιουργείται φλεγμονή στο μυοκάρδιο. Γι αυτό πρέπει να προφυλασσόμαστε από ιούς και μικρόβια, εφαρμόζοντας καλό πλύσιμο των χεριών, καθαριότητα και αποφυγή χώρων με συνωστισμό. Προσοχή στα μικρά παιδιά και στους αθλητές που είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις λόγω μεγαλύτερης έκθεσης σε κοινόχρηστους χώρους. Η εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και απολύμανσης πολυσύχναστων χώρων βοηθά σημαντικά.