Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Στα χέρια της Κίρκης





«Η πρόσβαση στη γνώση μπορεί να είναι θέμα τύχης. 
  Η ικανότητα στη γνώση μπορεί να είναι θέμα δεξιότητας. 
  Η θέληση όμως για γνώση είναι πάντοτε θέμα επιλογής»
  Brian Herbert - Αμερικανός Συγγραφέας

Δεν είναι τυχαίο που ο Όμηρος διδάσκεται στα σημαντικότερα Πανεπιστήμια του κόσμου και χαίρει το σεβασμό αμέτρητων ιστορικών. Σπουδαίοι πανεπιστημιακοί των ΗΠΑ υποκλίνονται στη σημασιολογία και τον συμβολισμό της ομηρικής μυθολογίας. Τα αλληγορικά νοήματα που κρύβονται περίτεχνα στα επικά μέτρα των ομηρικών στίχων, έχουν διδακτικό ύφος και λόγω της διαχρονικότητάς τους, αποτελούν μια ιδανική επιλογή για ηθική διδασκαλία από καθηγητές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι παγκοσμίως γνωστό, ότι η περιπλάνηση του Οδυσσέα μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη, συμβολίζει τον αγώνα και τον μόχθο της ζωής του ανθρώπου.
Τα ομηρικά έπη δεν είναι ευφάνταστες παραδοσιακές ιστορίες. Εμπεριέχουν μεν το φανταστικό στοιχείο, αλλά το χρησιμοποιεί ο ποιητής για να εξυπηρετήσει τον σκοπό του. Σκοπός του είναι να προσελκύσει τον ακροατή του με μια ευχάριστη ιστορία, ώστε να περάσει στο υποσυνείδητο τα μηνύματα που τον απασχολούν. 
Ένα κομμάτι της Οδύσσειας που πάντοτε ξεχώριζα είναι η περιπέτεια του Οδυσσέα στο νησί της Κίρκης. Θαλασσοδαρμένοι και διψασμένοι για πιοτό και έρωτα οι ταξιδιώτες φτάνουν στο νησί της Κίρκης. Ο Οδυσσέας στέλνει τους συντρόφους του να εξερευνήσουν το νησί ενώ εκείνος μένει πίσω να προσέχει το καράβι. Οι ναυτικοί μόλις αντικρίζουν τα ανάκτορα της Κίρκης και τα πλουσιοπάροχα εδέσματα που τους προσφέρει η μάγισσα, ξεχνούν τον Οδυσσέα και το ταξίδι και ρίχνονται αχόρταγα στο φαγητό και στο γλυκό πιοτό των κοριτσιών της. Η Κίρκη τους παγιδεύει και αγγίζοντάς τους με το ραβδί της, τους μεταμορφώνει σε χοίρους. Ο Οδυσσέας που είναι μοναχός του στο πλοίο, ανησυχεί και αποφασίζει να πάει να τους βρει. Πλησιάζοντας στο μέγαρο της μάγισσας, βλέπει τους ναυτικούς του να κυλιούνται στη λάσπη και ρίχνεται μπροστά στην Κίρκη, απαιτώντας να τους μεταμορφώσει ξανά σε ανθρώπους. Εκείνη που αποτυγχάνει να τον μαγέψει, τον ερωτεύεται, δίνοντάς του μέχρι και συμβουλές για το ταξίδι της επιστροφής. 
Τι κρύβει όμως αυτή η ιστορία; Αρκετοί ιστορικοί πιστεύουν πως η μεταμόρφωση των συντρόφων σε χοίρους συμβολίζει την εικόνα του απαίδευτου κι αμόρφωτου ανθρώπου που δε διαθέτει αυτοσυγκράτηση, γνώση και πολιτισμένη συμπεριφορά, βγάζοντας στη φόρα τα ζωώδη ένστικτά του, δίχως να χρησιμοποιεί τη σκέψη. Από την άλλη ο Οδυσσέας που γλιτώνει από αυτή την κατάντια, παρουσιάζεται από τον ποιητή ως ο πολυμήχανος Βασιλιάς που έχει μάθει να σκέπτεται, συλλέγοντας στον δρόμο του τη γνώση. Μην ξεχνάμε πως είναι ο εκλεκτός της θεάς Αθηνάς που συμβολίζει τη Σοφία. Ξεκάθαρα ο Όμηρος τον διαχωρίζει από το κοπάδι των χοίρων για τη γνώση του, τη σκέψη του και την αυτοσυγκράτησή του, βάζοντας την Κίρκη να τον ερωτευτεί για τα χαρίσματά του. Τον διαλέγει επειδή τον θεωρεί ισάξιό της. 
Τι είναι λοιπόν αυτό που θα σε ξεχωρίζει από το κοπάδι; Το φωνάζει ο Όμηρος από την αρχαιότητα. Η μόρφωση κι η γνώση οδηγεί στη σύνεση και στην ορθή σκέψη, συνεπώς και στην εξέλιξη του ανθρώπου. Αν θέλεις να διαφέρεις από τους χοίρους και συνεχώς να εξελίσσεσαι στο ταξίδι της δικής σου Ιθάκης, θα πρέπει να μη σταματάς ποτέ σου να μαθαίνεις. Μπορεί να βρίσκεσαι μέσα στο ίδιο καράβι με ανθρώπους που θα μεταμορφωθούν σε χοίρους, όμως η αξία σου θα φανεί όταν θα έρθεις αντιμέτωπος με το ραβδί της Κίρκης. Η σκέψη και η σωστή κρίση σου θα σε κρατάνε πάντοτε με τη μορφή του ανθρώπου και θα σε απομακρύνουν από τη μοίρα που έχουνε οι χοίροι. 
Σαν τον περίφημο Οδυσσέα που άστραφτε στη θάλασσα η λαμπερή μορφή του σαν έπλεε περήφανος μακριά από τα λάγνα χέρια της πλανεύτρας Κίρκης.
Καλό ταξίδι!

Θερμή παράκληση : Όσοι αναδημοσιεύετε τις αναρτήσεις μου, παρακαλώ πολύ, να βάζετε το όνομά μου ή την ονομασία του blog, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που βίωσα πριν από μερικούς μήνες με την οικειοποίηση των κειμένων μου. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις αυτές είχαν καλή κατάληξη, καθώς αντιμετωπίστηκαν με ευπρέπεια και κατανόηση. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μου να αναδημοσιεύετε τα κείμενά μου γιατί καταλαβαίνω ότι σας αρέσουν, όμως, κάθε λέξη που γράφω, βγαίνει από την ψυχή μου και ανήκει σε μένα. Δεν εκφραζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο κι αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς. Τα γραπτά μου και ο τρόπος έκφρασής μου αποτελούν την πνευματική μου ταυτότητα, γι’ αυτό το μόνο που ζητώ, είναι να αναφέρετε την πηγή όσων αναδημοσιεύετε, ως φόρο τιμής για την προσφορά μου στη γραφή. Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για την εκτίμηση και για τον σεβασμό!