Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Λουκάς Μπισταράκης-Ο Θρύλος της Ναυαγοσωστικής

Το 1950, ο Λουκάς Μπισταράκης μαθαίνει κολύμπι στην στέρνα του χωριού όπου έπιναν νερό τα πρόβατα. Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Μπισταράκης αποτέλεσε την «ατμομηχανή» για την εκκίνηση της ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα. Το έργο του προώθησε την ναυαγοσωστική μέσα από την δημιουργία νομοθεσίας, παρελάσεων, διαφήμισης, διδασκαλίας, ίδρυσης σχολών και σωματείων, οργάνωση συνεδρίων και δράσεων που σκόπευαν στην καλλιέργεια της ναυαγοσωστικής σε επαγγελματικό, ανθρωπιστικό και αθλητικό επίπεδο. Ήταν ο πρώτος πιστοποιημένος εκπαιδευτής ασφαλείας νερού απο τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό το 1965. Η πολυετής και πολύπλευρη συμβολή του τον ανέδειξε σε ''πατέρα της ναυαγοσωστικής''. Ξεκίνησε να διδάσκει στο τμήμα επιστήμης Φυσικής αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΕΦΑ) του πανεπιστημίου Αθηνών ναυαγοσωστική υπό τη μορφή σεμιναρίων τα οποία συνεχίστηκαν για 20 χρόνια. Το 1966 εκδίδει το πρώτο λεπτό βιβλιαράκι με τίτλο ''Η απλή μέθοδος της ναυαγοσωστικής''. Το 1976 γίνεται διευθυντής του ΙΚΝ που είναι και η μοναδική σχολή ναυαγοσωστικής στην ιστορία της Ελληνικής ναυαγοσωστικής της οποίας η ίδρυση αναφέρεται μέσα σε ΦΕΚ. Την ίδια χρονιά γίνεται πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυαγοσωστών. Το 1977 είναι από ελληνικής πλευράς ο ενορχηστρωτής στους πρώτους αγώνες αγωνιστικής ναυαγοσωστικής που έγιναν στο κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης. Το 1981 επισκέπτεται το Λευκό Οίκο για να βραβεύσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν για τις 77 διασώσεις που έκανε ως νεαρός ναυαγοσώστης στο Λόουελ Μπίτς. Ο Πρόεδρος τον συγχαίρει με χειραψία λέγοντας του : ''Σε ευχαριστώ πολύ, είσαι αληθινός άντρας!'' Στη συνέχεια του στέλνει ευχαριστήρια επιστολή στην οποία τον ενημερώνει ό,τι το βραβείο θα τοποθετηθεί στον χώρο μουσειακών εκθεμάτων του Λευκού Οίκου. Την ίδια χρονιά ο Λουκάς Μπισταράκης επισκέπτεται το Τένεσυ των ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει εκπαίδευση ναυαγοσωστών. Για το έργο του, του απονέμεται το τιμητικό δίπλωμα του ''επίτιμου κατοίκου της πόλης''.
Το 1982 διοργανώνει το πρώτο διεθνές συνέδριο που τίθεται υπό την αιγίδα της Παν.Ένωσης ναυαγοσωστών και σχολής αυτοδυτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το συνέδριο βοήθησε οικονομικά η Υπουργός πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη το οποίο παρακολούθησαν 120 σύνεδροι ενώ τα αποτελέσματα του ανακοινώθηκαν σε 2.500 οργανισμούς σε όλες τις Ηπείρους.
Το 2012 έγινε η προβολή του βραβευμένου Αγγλικού ντοκιμαντέρ «Ode to (Lifesaving) Joy» με θέμα την ζωή του, στο Διεθνές Συνέδριο/Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ιστορίας Υγρού Στίβου που διοργανώθηκε από το International Swimming Hall of Fame (Florida, ΗΠΑ).  

Είναι σημαντικό οι νεότεροι να σέβονται τους παλαιότερους οι οποίοι αγωνίστηκαν για να αναδείξουν το θεσμό και τη χώρα μας.
Τον ευχαριστούμε για ό,τι έκανε και για την κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του.

πηγές: Who is Who Greek Lifeguarding του Στάθη Αβραμίδη και www.sportlifesaving.blogspot.gr