Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Στεροειδή σκευάσματα. Το ψεύτικο ''φούσκωμα'' που γίνεται εθισμός....

Είμαι αρκετά χρόνια στο χώρο του αθλητισμού και έχω δει αρκετά περιστατικά για να μπορώ να εκφράσω άφοβα τη γνώμη μου.
Έχω γίνει μάρτυρας της καταστροφής νέων παιδιών από τα στεροειδή σκευάσματα και άλλα συμπληρώματα όπως πρωτεΐνες, κρεατίνες και λιποδιαλύτες τα οποία τα χορηγούν γυμναστήρια και καταστήματα ειδών γυμναστικής κάτω από την ανοχή αθλητικών συλλόγων. Δεν είναι μόνο ο πρωταθλητισμός που απαιτεί υψηλές επιδόσεις και οι αθλητές αναγκάζονται να ''χαπακωθούν'' για να αποδώσουν ή να για να έχουν ένα όμορφο σώμα. Πολλά νέα παιδιά τα οποία είναι εντελώς αρχάρια στον αθλητισμό και η μόνη τους επαφή με το χώρο είναι το γυμναστήριο της γειτονιάς, ενδιαφέρονται μόνο για την εμφάνιση και το ''χτίσιμο'' του σώματος και έτσι χωρίς ιατρική παρακολούθηση αλλά με μοναδική καθοδήγηση ανίδεους καταστηματάρχες, αρχίζουν τη χρήση παρασκευασμάτων τα οποία πάντοτε οδηγούν στην καταστροφή. Θέλουν με λίγη μόνο προσπάθεια να μοιάζουν με τον μυθικό Ηρακλή. Τα σκευάσματα αυτά δυστυχώς προκαλούν εθισμό όχι μόνο λόγω σωματικής-χημικής εξάρτησης αλλά και λόγω ''ναρκισιστικού συνδρόμου''. Όταν είσαι ωραίος, θέλεις να παραμείνεις ή να βελτιωθείς περισσότερο κι έτσι ανεβάζεις την καταραμένη δόση.
Δύο bodybuilders έχασαν τη ζωή τους από καρδιακή ανακοπή αυτό το καλοκαίρι. Ο ένας στην Έυβοια την ώρα που έπαιζε ρακέτες στην παραλία, ο Γιώργος Τσομάκας 32 ετών, και ένας 29χρονος πατέρας μικρού παιδιού στη Σύρο, ο οποίος ενώ είχε συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν πήγε στο νοσοκομείο και έπαθε ανακοπή το επόμενο πρωί.
Ποιο είναι το κυριότερο κακό που προκαλούν αυτά τα σκευάσματα; Εκτός από την αύξηση μυικής μάζας που είναι και η κύρια επιθυμία κάθε αθλητή, οι ουσίες αυτές είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να επιταχύνουν την καύση λίπους που οδηγεί στην γράμμωση των μυών.
Για να καεί όμως το λίπος πρέπει να επιταχυνθεί ο μεταβολισμός με την άνοδο των καρδιακών παλμών. Όταν τρέχουμε δηλαδή μισή ώρα και οι παλμοί μας φτάσουν τους 160-170 τότε ο μεταβολισμός καίει περισσότερο λίπος ανάλογα βέβαια και την ηλικία. Ένα τέτοιο χάπι λοιπόν ανεβάζει τεχνητά τους παλμούς χωρίς γυμναστική, εύκολα και ακούραστα με συνέπεια να ανεβαίνει και η αρτηριακή πίεση (π.χ σαν να πίνεις 10 καφέδες).
Έτσι με την αλόγιστη χρήση πολλών ετών κάποια στιγμή παθαίνεις καρδιακή ανεπάρκεια.
Ας μην αναφέρουμε τη ζημιά στο συκώτι, στο αναπαραγωγικό σύστημα, τον εθισμό και τις ψυχικές επιδράσεις τους.
Ο μεγαλύτερος ποδηλάτης στον κόσμο ο Λάνς Άμστρονγκ παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση τέτοιων ουσιών και επέστρεψε τα μετάλλιά του μετά από ποινή που του επέβαλλε η USADA (Αμερικανική Υπηρεσία Αντι-Ντόπινγκ). Δεν είναι μυστικό ότι σχεδόν όλοι οι αθλητές στον πρωταθλητισμό υψηλού επιπέδου οδηγούνται στην χρήση στεροειδών. Πρωτεΐνη, κρεατίνη, λιποδιαλύτες, αναβολικά, στεροειδή, διουρητικά και κορτικοειδή είναι τα σκευάσματα που βοηθούν στην εμφάνιση και στην απόδοση ενός αθλητή.
Δικοί μας κορυφαίοι αθλητές όπως οι Κεντέρης και Θάνου βρέθηκαν ντοπαρισμένοι και έχασαν την εκτίμηση του κόσμου μέσα σε μια νύχτα το 2004. Πριν δύο χρόνια ένας έμπορος ειδών γυμναστικής με πλησίασε όταν πήγα στο κατάστημα του για να αγοράσω ένα ποδήλατο και μου προσέφερε δωρεάν λιπομέτρηση, καταλήγοντας στο να μου συστήσει χάπια λιποδιάλυσης και κρεατίνη για γρήγορη γράμμωση, τονίζοντας ότι είναι ''φυτικά'' προιόντα και δεν πειράζουν την καρδιά.
Όμως η ιστορία που με συγκλόνισε είναι η περιπέτεια του Γιάννη από τη Γενική Ταχυδρομική. Συνηθίζω να κάνω αγορές από το ίντερνετ, επιλέγοντας αποστολή μέσω κούριερ. Τα πακέτα μου έρχονται τις περισσότερες φορές μέσω της Γενικής Ταχυδρομικής και συνήθως την παράδοση έκανε ένα 30χρονο παλικάρι ο Γιάννης. Ο Γιάννης ήταν ο ορισμός του ''φουσκωτού''. Άψογη γράμμωση με συνδυασμό μυικού όγκου σε όλους τους μυς του σώματος. Ώμοι, πλάτη, δικέφαλοι, τρικέφαλοι, τετρακέφαλοι και γάμπες σε απόλυτη αρμονία. Όταν τον ρώτησα πώς κατάφερε να πετύχει τη γράμμωση, μου απάντησε ψευδώς ότι ακολουθεί ειδική διατροφή και κάνει χρόνια γυμναστική. Φυσικά δεν τον πίστεψα... Ξαφνικά ο Γιάννης σταμάτησε να μου φέρνει πακέτα και η παράδοση γινόταν από άλλους κούριερ. Από ενδιαφέρον μήπως και τον απέλυσαν ρώτησα έναν συνάδελφό του, ο οποίος ήταν σοκαρισμένος όταν του έκανα την ερώτηση.
Ο Γιάννης λοιπόν έπαθε έμφραγμα την ώρα που σήκωσε ένα πακέτο και ήταν για 6 μήνες στην εντατική στο Τζάνειο νοσοκομείο με καρδιακή ανεπάρκεια. Όταν πήρε εξιτήριο οι γιατροί του είπαν ότι η καρδιά του είναι πολύ ταλαιπωρημένη και θυμίζει καρδιά 80χρονου.
Η αλόγιστη χρήση σκευασμάτων του κατέστρεψε την καρδιά. Δεν είχε χρόνο να γυμναστεί λόγω δουλειάς και για να καλύψει το χαμένο έδαφος έπαιρνε ''βάζα'' από χάπια κάθε μέρα.
Μετά από 6 μήνες παρέλαβα πακέτο από τον Γιάννη και το σοκ ήταν μεγάλο. Φανερά αδυνατισμένος και καταβεβλημένος πήρε το ασανσέρ για να ανέβει έναν όροφο (12 σκαλιά), ενώ στο παρελθόν ερχόταν από τις σκάλες. Ο γιατρός του είχε συστήσει να μην κουράζει την καρδιά του καθόλου. Πώς ένας νέος άνθρωπος καταλήγει ''παππούς'' και πώς ζει με τον φόβο του θανάτου κάθε μέρα; Πώς καταστρέφεσαι από έλλειψη πληροφόρησης και παρασύρεσαι από την αυταρέσκειά σου.....
Η πλήρης διαστρέβλωση της αγνής έννοιας του αθλητισμού και η εκμετάλλευσή του από πολυεθνικές. Αθλητής δε σημαίνει υπεράνθρωπος, αλλά υγιής άνθρωπος... Η ψευτιά του ''φουσκώματος'' έτσι και ξεφουσκώσει θα σε βρει σαν χαλασμένη σαμπρέλα ποδηλάτου που κανείς δεν τη θέλει και την ποδοπατά ειρωνικά επειδή ξεφούσκωσε απότομα και ξαφνικά.
Για όσους αγαπούν να γυμνάζονται με κόπο και όχι τρόπο.....η ομορφιά του αθλητισμού βρίσκεται στη συμμετοχή και όχι στον ανταγωνισμό και τη δόξα.
Κουράγιο στον Γιάννη και σε όσα παιδιά παρασύρθηκαν από τη φιλάρεσκη πλευρά της προσωπικότητάς τους.

Θερμή παράκληση : Όσοι αναδημοσιεύετε τις αναρτήσεις μου, παρακαλώ πολύ, να βάζετε το όνομά μου ή την ονομασία του blog, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που βίωσα πριν από μερικούς μήνες με την οικειοποίηση των κειμένων μου. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις αυτές είχαν καλή κατάληξη, καθώς αντιμετωπίστηκαν με ευπρέπεια και κατανόηση. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μου να αναδημοσιεύετε τα κείμενά μου γιατί καταλαβαίνω ότι σας αρέσουν, όμως, κάθε λέξη που γράφω, βγαίνει από την ψυχή μου και ανήκει σε μένα. Δεν εκφραζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο κι αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς. Τα γραπτά μου και ο τρόπος έκφρασής μου αποτελούν την πνευματική μου ταυτότητα, γι’ αυτό το μόνο που ζητώ, είναι να αναφέρετε την πηγή όσων αναδημοσιεύετε, ως φόρο τιμής για την προσφορά μου στη γραφή. Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για την εκτίμηση και για τον σεβασμό!