Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Μεταστροφή προς το "Αγαθόν" και την Αρετή

"Κόσμιος τε και θείος εις 
  το δυνατόν ανθρώπω"
    Πλάτωνος-Πολιτεία


Όνειρο και Όραμα...
Σοφία, ανδρεία, σωφροσύνη, δικαιοσύνη. Τα συστατικά στοιχεία που συνθέτουν την ''Ιδέα του Αγαθού'' στην Πολιτεία του Πλάτωνα. Στοιχεία που θα προέλθουν από την παιδεία και την άρτια εκπαίδευση, οδηγώντας στη γνώση. Προσωπική και κατ΄επέκταση συνολική για να φέρουν την ευδαιμονία. Το Φως της ανώτερης αλήθειας στην αλληγορία του Σπηλαίου και ο κόσμος του αισθητού, συνυφασμένος με τον κόσμο της νόησης, η τριχοτόμηση της ψυχής σε λογιστικό, θυμοειδές και επιθυμητό, το όραμα μιας ιδανικής κοινωνίας με εκπαιδευμένους πολίτες, τους Άρχοντες, τους Φύλακες και τους Δημιουργούς και η πάταξη του κακού που φέρνει η άγνοια, η σύλληψη της έννοιας του ''Όντος'' που θα φέρει την κάθαρση και τη σωτηρία της ψυχής. Μια ανοδική πορεία προς το Φως και το Θείο! Η μεταστροφή από τη λανθασμένη κατεύθυνση του ''γίγνεσθαι'' στον κόσμο του ''Όντος''. Το ''Αγαθόν'' δηλαδή το καλό σε όλες του τις διαστάσεις. Ένας ηθικός κόσμος, σωστά εκπαιδευμένος με στόχο και οδηγό τη Σωφροσύνη. Αποβολή της βαρβαρότητας, που όπως λέει ο Πλάτωνας, είναι χειρότερη και από το σωματικό θάνατο. Ο απαίδευτος που ζει στην αμάθεια έχει ζωή χωρίς ρυθμό και χάρη. Δεν μπορεί να είναι δίκαιος και να κατανοήσει βαθύτερες έννοιες ως ''πράττον υποκείμενο'' που θα πλαισιώσει μια υγιή Πολιτεία. Η παιδεία είναι το θεμέλιο και με μέσο την πειθαρχία και την πνευματική και ηθική εκπαίδευση θα οδηγήσει στον αναπτυγμένο χαρακτήρα, στη γνώση και τη μεταστροφή προς την αλήθεια και την Ιδέα του Αγαθού.
Πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστούν όλα αυτά; Είναι τόσα ουτοπικά και άπιαστα; Γιατί δεν θέλουμε να δούμε το Φως; Γιατί μας καθοδηγεί η απαίδευτη ψυχή μας μακριά από την Αρετή; Γιατί προτιμούμε να λαμβάνουμε αξιώματα στον κόσμου του ''γίγνεσθαι'' και αγνοούμε παντελώς την προαγωγή της ψυχής μας στον κόσμο του ''Όντος''; Είναι τόσο δύσκολη η μεταστροφή προς το Φως; Η έλευσή μας σε αυτόν τον κόσμο θα είναι τόσο ανούσια και περαστική; Πότε θα γίνει η πνευματική επανάσταση; Πόσος χρόνος χρειάζεται για την ωριμότητα του ανθρώπινου είδους εφόσον όλα αυτά είναι γνωστά από τα αρχαία χρόνια...
Τον δρόμο τον γνωρίζουμε, αλλά δεν τον βαδίζουμε γιατί είναι δύσκολος. Κανείς δεν θέλει να είναι ηθικός και δίκαιος. Κανείς δε ζητά την πνευματική άνοδο σε έναν υλικό και υλιστικό κόσμο, διότι είναι πολύ δύσκολο ένας απαίδευτος να διαχωρίσει την υπόσταση σώματος και ψυχής. Όλα αυτά θα είναι πάντοτε επιθυμητά, αλλά απρόσιτα στους ανθρώπους. Η πολυπόθητη μεταστροφή θα μείνει στους αιώνες των αιώνων ένα όραμα και ένα άπιαστο όνειρο, κι όσοι πιστεύουμε σ΄ αυτήν θα μείνουμε μόνοι και δύστυχοι παλεύοντας καθημερινά γι' αυτή ως πλατωνικοί ''Φύλακες'', σε μια κοινωνία βαρβάρων, ελπίζοντας σε μια επανάσταση για την κατάκτηση του ''Αγαθού''.

Θερμή παράκληση : Όσοι αναδημοσιεύετε τις αναρτήσεις μου, παρακαλώ πολύ, να βάζετε το όνομά μου ή την ονομασία του blog, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που βίωσα πριν από μερικούς μήνες με την οικειοποίηση των κειμένων μου. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις αυτές είχαν καλή κατάληξη, καθώς αντιμετωπίστηκαν με ευπρέπεια και κατανόηση. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μου να αναδημοσιεύετε τα κείμενά μου γιατί καταλαβαίνω ότι σας αρέσουν, όμως, κάθε λέξη που γράφω, βγαίνει από την ψυχή μου και ανήκει σε μένα. Δεν εκφραζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο κι αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς. Τα γραπτά μου και ο τρόπος έκφρασής μου αποτελούν την πνευματική μου ταυτότητα, γι’ αυτό το μόνο που ζητώ, είναι να αναφέρετε την πηγή όσων αναδημοσιεύετε, ως φόρο τιμής για την προσφορά μου στη γραφή. Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για την εκτίμηση και για τον σεβασμό!