Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

'Εμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιακή ανακοπή

Δύο είναι οι πιο συχνοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο με αιτία την καρδιά. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου όταν το θύμα πάσχει από στεφανιαία νόσο και η καρδιακή ανακοπή. Η καρδιακή ανακοπή συμβαίνει λόγω δυσλειτουργίας του καρδιακού ηλεκτρικού συστήματος, που μπορεί να οφείλεται σε ακανόνιστο ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες) που οδηγούν στην κοιλιακή μαρμαρυγή και στην εφνίδια διακοπή της καρδιακής λειτουργίας. Οι κατώτεροι θάλαμοι της καρδιάς ξαφνικά χτυπούν χαοτικά και δεν αντλούν αίμα. Ο ασθενής παθαίνει μέσα σε λίγα λεπτά όταν η καρδιά σταματήσει και η μόνη ελπίδα για την επανεκκίνηση της είναι η χρήση αυτόματου απινιδωτή και η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Αρρυθμίες μπορεί να έχουν άτομα που πάσχουν από βαλβιδοπάθειες ή ακόμα και νέοι άνθρωποι που είναι απολύτως υγιείς όταν ένα σύνολο αρρυθμιών μπορεί να προκαλέσει ανακοπή από στρες, άγχος και σπασμό των αγγείων.
Συμπτώματα των αρρυθμιών είναι η ταχυκαρδία αλλά και η ακραία επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού (βραδυκαρδία). Το θύμα πρέπει να επανέλθει μέσα σε 5 λεπτά από την ανακοπή αλλιώς σε 10 λεπτά επέρχεται ο θάνατος ή αν αργήσει να επανέλθει τότε μπορεί να υπάρξει εγκεφαλική βλάβη , καρδιακή δυσλειτουργία και οργανική βλάβη από ελλιπή οξυγόνωση του αίματος και του εγκεφάλου.
Έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι η απόφραξη που σταματά τη ροή του αίματος στην καρδιά. 'Εχει να κάνει με το θάνατο καρδιακού μυικού ιστού που οφείλεται στην απώλεια αιμάτωσης. Δεν καταλήγει υποχρεωτικά σε θάνατο αν ο ασθενής καταλάβει τα συμπτώματα και διακομισθεί έγκαιρα στο νοσοκομείο. Οι αρτηρίες της καρδιάς οι οποίες παρέχουν το αίμα μπορεί να παρουσιάσουν στένωση και απόφραξη από αθηροσκληρυντικές αλλοιώσεις, θρόμβο ή σπασμό. Τα συμπτώματα είναι συνήθως πόνος στο στήθος/στέρνο ή αντανάκλαση του πόνου στο λαιμό, αριστερό ώμο και χέρι συνοδευόμενα από εφίδρωση.
Η θεραπεία του εμφράγματος κατόπιν διάγνωσης με στεφανιογραφία είναι με τη μη χειρουργική επεμβατική μέθοδο αγγειοπλαστικής μπαλονάκι-stent (δες βίντεο) ή με την χειρουργική μέθοδο της παράκαμψης by-pass.

Πρόληψη και Αιτίες

Το έφραγμα συμβαίνει σε άτομα που έχουν:
1. Κακή διατροφή (με κακά λιπαρά και αυξημένη χοληστερόλη που φράζει τις αρτηρίες)
2. Κακές συνήθειες (κάπνισμα, ναρκωτικά)
3.Έλλειψη άσκησης (καθιστική ζωή)
4.'Αγχος (στρες που οδηγεί στο σπασμό των αγγείων)
5. Με υψηλή πίεση λόγω κακής διατροφής και καπνίσματος

Για να αποφύγουμε το έμφραγμα του μυοκαρδίου πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Η συστηματική άσκηση και η καλή διατροφή με λιπαρά Ω3 και λαχανικά που μειώνουν την χοληστερόλη καθώς και η άμεση διακοπή του καπνίσματος είναι το Α και το Ω για μια υγιή καρδιά. Η άσκηση διώχνει το στρες και αποφράσει τυχόν ''φραγμένες'' αρτηρίες όταν είναι σε αρχικό στάδιο επειδή όταν γυμναζόμαστε αυξάνεται η ροή του αίματος , ανεβαίνει η πίεση μας και ο καρδιακός παλμός και γίνεται ένα φυσικό μπαλονάκι το ίδιο μας το αίμα.
Όταν η κατάσταση του ασθενή είναι προχωρημένη η άσκηση απαγορεύεται διότι μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα τουλάχιστον μέχρι να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Συμπέρασμα: Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας πριν να είναι αργά. Υιοθετήστε την άσκηση και εφαρμόστε καλή διατροφή από νωρίς. Δεν χρειάζεται να πάθεις πρώτα για να μάθεις και πολλές φορές όταν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη καταλήγεις να ζεις σε όλη τη ζωή σου με φάρμακα. Όταν σεβόμαστε και προσέχουμε την καρδιά μας αγαπάμε τον εαυτό μας εκτιμώντας το Θείο δώρο της ζωής.