Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Στάθης Αβραμίδης....Ο Δόκτωρ της Ναυαγοσωστικής....

Ο Στάθης Αβραμίδης είναι γνωστός για το έργο του στην αθλητική ναυαγοσωστική και για τα βιβλία του τα οποία είναι από τα λίγα που υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα σχετικά με το αντικείμενο της ναυαγοσωστικής και της ασφάλειας στο νερό. Πρωταγωνιστεί επίσης σε πολλά βίντεος στο youtube ως ομιλητής σε σεμινάρια που διεξάγει η ΕΟΥΔΑ επίσημος φορέας της αθλητικής ναυαγοσωστικής (www.sportlifesaving.blogspot.gr).
Εγώ τον γνώρισα από μια συνομιλία που είχαμε ανταλλάσοντας emails για μια πιστοποίηση που ήθελα από τον οργανισμό Swimming Teachers Association (STA) στην Αγγλία. Ο Στάθης με βοήθησε να πάρω την πιστοποίηση μεσολαβώντας άμεσα και αποτελεσματικά...!
Απλός και προσιτός παρ΄όλη την δημοσιότητα που γνώρισε καθ΄'ολη την πορεία του και παρά τα τόσα κατορθώματα και τις σπουδές και τους τίτλους του στο εξωτερικό, ανέλαβε να με βοηθήσει χωρίς να με γνωρίζει προσωπικά.
Τον ευχαριστώ για ό,τι έκανε για εμένα αλλά και για την συμβολή του στον κλάδο, αφού έγινε το πρότυπο και το είδωλο για τους νεότερους. Η αδελφή του η Ελευθερία έχει και αυτή κοινή πορεία στον χώρο και στις διακρίσεις. Το βιογραφικό του δείχνει το πόσο εξειδικεύμενος μπορεί να γίνει κάποιος σε αυτό το χώρο και τις δυνατότητες που παρέχει η ενασχόληση με την ναυαγοσωστική όταν την αγαπάς πραγματικά.
Το βιογραφικό του από την επίσημη ιστοσελίδα της Αθλητικής Ναυαγοσωστικής:

Είναι πτυχιούχος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με Δίπλωμα Ειδικότητας Ειδικής Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Αποφοίτησε με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε σύνολο 105 πτυχιούχων και αρίστευσε στην ειδίκευσή του. Ολοκλήρωσε προπτυχιακή σπουδή («Erasmus-Socrates»), μεταπτυχιακό και διδακτορικό με διατριβές στην ναυαγοσωστική στο Leeds Metropolitan University. Διαθέτει 41 πιστοποιήσεις Εκπαιδευτή (Εκπαιδευτών) και άλλες 151 σε θέματα ναυαγοσωστικής, διάσωσης, πρώτης βοήθειας, κολύμβησης και εμπειρία/παιδεία από 13 χώρες.

Ασχολείται με την πρόληψη ατυχημάτων και τη διάσωση στο νερό. Εργάζεται στο Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων και είναι Ομοσπονδιακός Διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής (ΑθΝα) της ΕΟΥΔΑ. Στο παρελθόν εργάστηκε ως Επισκέπτης Ερευνητής και Λέκτορας Υγρού Στίβου (διάσωση, επιβίωση, ναυαγοσωστική, κολύμβηση, αθλητική παιδαγωγική) στο Leeds MetropolitanUniversity (2003-2012), ναυαγοσώστης, πρώτος βοηθός, εκπαιδευτής διάσωσης, και αθλητής/προπονητής ΑθΝα του Αγγλικού συλλόγου South Leeds Lifesavers. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες σωστικές επεμβάσεις, είναι μέλος 14 οργανισμών σε 7 χώρες και συχνός ομιλητής σε πανελλήνια/ παγκόσμια συνέδρια. Τις ομιλίες και τη διδασκαλία του έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 12.000 άτομα σε πάνω από 10 χώρες.  

Ο Δρ. Αβραμίδης θεωρείται ένας από τους πολυγραφότερους και πολυβραβευμένους επιστήμονες στον κόσμο σε θέματα πρόληψης και διάσωσης στο νερό. Έχει περίπου 300 δημοσιεύσεις και επιστημονικές ανακοινώσεις μεταξύ των οποίων και 14 πανεπιστημιακά, τεχνικά και ξενόγλωσσα βιβλία. Υπήρξε 5 φορές πανελληνιονίκης υδατοσφαίρισης (Ολυμπιακός), και πλασαρίστηκε 4 φορές στην νικήτρια τριάδα σε τουρνουά αθλητικής ναυαγοσωστικής (Αγγλία, Κύπρος). Tου έχουν απονεμηθεί 17 σημαντικά βραβεία από διεθνείς οργανισμούς 8 χωρών. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η βράβευσή του, από το Royal Life Saving Society Commonwealth (που τελεί υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Ελισάβετ), με 2 "Diploma Awards" [video] για «γνώσεις υψηλού επιπέδου στις αξίες της διάσωσης». Μετά το Νίκο Γκάλη το 2007 για την προσφορά του στο παγκόσμιο μπάσκετ, ήταν ο επόμενος Έλληνας που μπήκε σε Hall of Fame. Συγκεκριμένα, τιμήθηκε από το InternationalSwimming Hall of Fame με το "Paragon Aquatic Safety Award 2009" [video] και το "ISHOF ServiceAward 2012" [video] για «τους σκοπούς του Hall of Fame, την παγκόσμια προσφορά του στην πρόληψη ατυχημάτων και την ναυαγοσωστική».


Μετά από μια 10ετή επιτυχημένη πορεία στο εξωτερικό, αποφάσισε να επιστρέψει και να θέσει τις γνώσεις του στην υπηρεσία της "Μάνας". Είναι γνωστός για τις φράσεις: "επιστήμη είναι να σπέρνεις και στα βράχια, γιατί κάτι θα φυτρώσει", "όταν συναντήσουμε τον Δημιουργό την στιγμή της ανασκόπησης, θα ρωτήσει τι κάναμε στη ζωή μας για την αγάπη και τη μάθηση".