«Βάρδοι του Πάθους
και της Χαράς
Αφήσατε τις ψυχές σας στη Γη!
Έχετε κι άλλες ψυχές στον ουρανό
Διπλά ζείτε σε άλλες διαστάσεις
Έτσι, ζείτε ψηλά και μετά
στη γη ξαναζείτε…
Όταν οι άλλες σας ψυχές χαίρονται,
δεν κοιμούνται, δεν μελαγχολούν,
οι γήινες μιλούν ακόμα
στους θνητούς
για την ασημαντότητά τους,
για τις λύπες, τις χαρές,
τα πάθη, τις κακίες,
τη δόξα, τη ντροπή.
Τι δυναμώνει και τι ακρωτηριάζει…
Έτσι, μας διδάσκετε κάθε μέρα τη Σοφία
αν κι εκείνη, μακριά μας, δραπετεύει…»
-Τζον Κήτς-
και της Χαράς
Αφήσατε τις ψυχές σας στη Γη!
Έχετε κι άλλες ψυχές στον ουρανό
Διπλά ζείτε σε άλλες διαστάσεις
Έτσι, ζείτε ψηλά και μετά
στη γη ξαναζείτε…
Όταν οι άλλες σας ψυχές χαίρονται,
δεν κοιμούνται, δεν μελαγχολούν,
οι γήινες μιλούν ακόμα
στους θνητούς
για την ασημαντότητά τους,
για τις λύπες, τις χαρές,
τα πάθη, τις κακίες,
τη δόξα, τη ντροπή.
Τι δυναμώνει και τι ακρωτηριάζει…
Έτσι, μας διδάσκετε κάθε μέρα τη Σοφία
αν κι εκείνη, μακριά μας, δραπετεύει…»
-Τζον Κήτς-
Όσοι ασχολούνται με τη γραφή… γνωρίζουν πολύ καλά ότι περιβάλλονται από μυστηριώδεις υφές… Όταν, άγουρος ακόμα πρωτοπιάνεις το μολύβι πορεύεσαι με την ιδέα ότι μια άγνωστη δύναμη ξεχύνεται με ορμή από τη γέννηση κάθε σκέψης και έλξης συναισθημάτων ή τραυμάτων. Συνηθίζουμε να αποκαλούμε τους συγγραφείς λογοτέχνες. Χαμογελώ όταν ακούω αυτόν τον χαρακτηρισμό… Η γραφή για τους συστηματικούς γραφείς είναι συνώνυμη με μια επιτακτική βιολογική ανάγκη. Εισέρχονται σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που θα ζήλευε μέχρι και ο αναπαραγωγικός οίστρος της νιότης μας. Εικόνες και σκέψεις προερχόμενες από άλλες διαστάσεις παραμορφώνουν το ανθρώπινο χωροχρονικό όριο και οδηγούνται στην εξόδιο ακολουθία τους πάνω στις γραμμές ασυστολίας του λευκού χαρτιού. Βγαίνουν ζωντανές από την καρδιά και σέρνονται ψυχορραγώντας από την επιθανάτια αγωνία του μολυβιού για να «τελειώσουν» στα χέρια ενός μαύρου σημείου στίξεως. Στη μαύρη κουκκίδα της αθανασίας… Γιατί εκεί ο λόγος γίνεται έργο και επανέρχεται στη ζωή με την έγερση της ανάγνωσης. Ο αναγνώστης είναι εκείνος που «βλέπει» τη γραφή ως τέχνη… Οι αυθεντικοί συγγραφείς βιώνουν τη γραφή σαν αυτοκακοποίηση που καταλήγει στην ικανοποίηση της μεταθανάτιας ζωής στα ύστερα της μαύρης κουκκίδας. Όταν η τελεία κλείσει τη διάσταση της προέλευσης των λέξεων ο συγγραφέας είναι ο «ενδιάμεσος» ενός παράλληλου Σύμπαντος σαν κι αυτό που περιγράφεται από τους επιστήμονες στη θεωρία των Χορδών. Πώς εξηγείται η κβαντική διεμπλοκή; Από τη θεωρία της ύπαρξης πρόσθετων διαστάσεων ή παράλληλων κόσμων. Πού πάνε τα σωματίδια που διαφεύγουν; Σε αύλους ή υλικούς κόσμους που κυριαρχεί το φως της δημιουργίας. Είναι οι σκέψεις προϊόντα ενός τέτοιου κόσμου που προκαλούνται από τη νηματοειδή ενέργεια μόλις εισέρχεται στο γήινο περιβάλλον; Είναι παράξενο… Θυμάμαι πάντοτε να γράφω σύντομες και απροσδόκητες σκέψεις σε ό,τι έβρισκα μπροστά μου… Επάνω σε κουτιά δημητριακών, σε κάθε είδους χάρτινη συσκευασία για να μην χάσω τα κβάντα που δραπέτευσαν στον χώρο και στον χρόνο. Εξαρχής μου άρεσε αυτή η ιδέα... Να νομίζω ότι κεραυνοβολούμαι από αόρατες δυνάμεις. Το αόρατο μαγεύει… Σε στοιχειώνει η άγνοιά του, όμως, αυτή η μυσταγωγική διαστροφή της γέννησης της σκέψης-στο θάνατο της λέξης με τη γραφή και η ανάσταση της σκέψης με την ανάγνωση είναι η επιτομή της ύψιστης ευτυχίας.
Παλαιότερα συμβούλευα τον εαυτό μου να μην ερευνήσει… Να μην διαβάσει κανένα επιστημονικό βιβλίο, το οποίο σχετίζεται με την εξήγηση των σκέψεων και την προέλευση των λέξεων διότι ήξερα ότι ο πολυδιάστατος χώρος μου δεν θα έμενε ίδιος… «Μην χαλάσεις τη μαγεία», μου έλεγαν οι φωνές… «Μην ψάξεις… Μείνε στη Χώρα του Ποτέ… Θα καταστρέψεις χίλια σύμπαντα σε μια στιγμή αν ανοίξεις το κουτί της Πανδώρας». Κι όμως… τα ανθρώπινα ελαττώματα, αυτά που αποκαλούμε γονίδια, τρύπωσαν στο DNA μου από τις προηγούμενες γενιές και επιθυμούν θαυμαστές ανακαλύψεις, σπρώχνοντάς με σε μια νέα αναζήτηση, αιτίας κι αποτελέσματος. Δύο βιβλία που «εξηγούν» τη σκέψη και τον λόγο διαπέρασαν την πύλη του αόρατου κι ανεξήγητου και με απίθωσαν στον υλικό ανθρωπολογικό προβληματισμό της βιολογικής πραγματικότητας. «Το Υλικό της Σκέψης» και το «Γλωσσικό Ένστικτο» του ερευνητή ψυχολογίας Στίβεν Πίνκερ έγιναν η σημαία αυτής της σταυροφορίας. Δεν ήθελα να υπάρχει εξήγηση… Γιατί να υπάρχει εξήγηση για όλα; Η λογική κηδεύει τη «μεγάλη ιδέα». Είναι ο μελαγχολικός ραψωδός που συνοδεύει τον αλαφροΐσκιωτο νου στον ουρανό του υποσυνείδητου. «Κάτσε εκεί και μη μιλάς», τον μαλώνει… Δεν θα γράψω ξανά λέξεις στο κουτί δημητριακών, νομίζοντας ότι αυτές προήλθαν από άυλους ψιθυριστές των άλλων διαστάσεων. Είμαι τόσο γήινη όσο και τα τρισεκατομμύρια κύτταρα του σώματός μου.
Πες μου, λοιπόν, Πίνκερ… από πού έρχονται αυτά που σκέφτομαι και αγωνιούν να μετουσιωθούν σε λόγο… Ρίξε μου κατάμουτρα τις έρευνες, τα πειράματα, τις «αλήθειες» σου. Οι συγγραφείς που θεωρούν τους εαυτούς τους λογοτέχνες θα χαρούν… Οι άλλοι που μοιάζουνε με ‘μένα θα συνεχίσουν να πιστεύουν στο «αόρατο» που δεσμεύεται από τις μαύρες κουκκίδες των αθάνατων κόσμων τους. Ξέρω… αν μπορούσες, θα απαντούσες : «Frankly my dear, I don’t give a damn!» Όμως, εγώ σαν άλλη Σκάρλετ Ο’ Χάρα θα σκόρπιζα τις σκέψεις μου στον άνεμο γιατί κατέχω τη δική μου «Τάρα», τη γη των άπειρων ονείρων μου. Εξήγησέ μου λοιπόν τις βάρβαρες λέξεις του βιβλίου σου για να καταλάβω αν αξίζει η αλλοτρίωση της λήθης με τη γνώση…
Πίνκερ: «Αγαπητή Ελένη, λυπάμαι που τα βιβλία μου σου στέρησαν την αγάπη για το άγνωστο. Δεν θέλεις να μάθεις όμως την αλήθεια; Οι κόσμοι σου είναι μοναδικοί και αξιοσέβαστοι, το ίδιο μαγικοί και όμορφοι με τους δικούς μου, εξίσου αόρατοι… μα τώρα εξηγούνται… Μετά από πολλή έρευνα έχω να καταθέσω τα εξής: Στο βιβλίο μου «Το Υλικό της Σκέψης» υποστηρίζω ότι οι άνθρωποι κατασκευάζουν μια κατανόηση του κόσμου πολύ διαφορετική από την αναλογική ροή των αισθητικών αντιλήψεων που πηγάζουν από τον κόσμο. Συσκευάζουν την εμπειρία τους σε αντικείμενα και γεγονότα. Συναρμολογούν τα αντικείμενα και τα γεγονότα σε λογικές προτάσεις τις οποίες εκλαμβάνουν ως χαρακτηρισμούς πραγματικών και δυνατών κόσμων. Οι χαρακτηρισμοί είναι σχηματικοί. Διαλέγουν μερικές όψεις μιας κατάστασης και αγνοούν κάποιες άλλες κι έτσι επιτρέπουν την ερμηνεία με πολλαπλούς τρόπους. Οι χαρακτηρισμοί της πραγματικότητάς τους συντίθενται με βάση έναν αναγνωρίσιμο κατάλογο σκέψεων, όπως οι βασικές μονάδες γεγονότα-καταστάσεις-αντικείμενα-ουσίες-τόπους-στόχους και τρόπους ενέργειας όπως ενεργώ, πηγαίνω, αλλάζω, είμαι, έχω. Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν μεμονωμένα άτομα και τα κατηγοριοποιούν. Διαθέτουν μια πρωτόγονη αντίληψη του αριθμού, διακρίνουν μόνο το ένα, τα δύο και τα πολλά. Εντοπίζουν πράγματα στον χώρο και τον χρόνο. Όταν βλέπουν τον κόσμο ή τον φαντάζονται με μια νοερή εικόνα τοποθετούν αντικείμενα και γεγονότα σε ένα χωρικό συνεχές μέσο με πλαίσια αναφοράς τις διαστάσεις του πάνω-κάτω κλπ με γεωμετρική σαφήνεια σαν να έχουν έναν νοητικό φακό μεταβλητής εστίασης. Το χωρικό «σκέπτεσθαι» είναι ραμμένο στα μέτρα των απαιτήσεων του χειρισμού αντικειμένων. Ο χρόνος μπορεί να νοείται ως δρόμος στον οποίο βαδίζουμε με γεγονότα διατεταγμένα στη διάσταση αυτή και η φύση της δραστηριότητας τριχοτομείται σε ένα ψυχολογικό παρόν, σε ένα αόριστο παρελθόν και ένα αόριστο μέλλον. Η αιτιότητα των γεγονότων σταθμίζεται με διαλογισμούς και αναζήτηση ενός ισχυρού δράστη. Πολλοί, όπως εσύ ανησυχούν και λένε : «Αυτό είναι όλο; Είμαστε καταδικασμένοι να επιλέγουμε από έναν κατάλογο επιλογών τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας για να νιώσουμε τις δυνατές κινήσεις στη σκακιέρα της ζωής;» Εκεί εισέρχεται ο παράγοντας Γλώσσα, ο οποίος μας δείχνει πώς θα αποτολμήσουμε μια απόδραση. Είναι το διάφανο παράθυρο για να υπερβούμε τους γνωστικούς και συναισθηματικούς προσδιορισμούς. Η συνδυαστική συσκευή της γραμματικής αντανακλά τη συνδυαστική συσκευή της σκέψης και κάθε φράση εκφράζει μια πολύπλοκη ιδέα. Οι μεταφορές και οι αναλογίες που χρησιμοποιούμε είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτής της απόδρασης.
Στο βιβλίο μου «Το γλωσσικό ένστικτο» επισημαίνω ότι η χρήση της γλώσσας είναι έμφυτη ικανότητα. Ένα ένστικτο για την απόκτηση μιας τέχνης (χαίρονται οι λογοτέχνες). Σχηματοποιούμε γεγονότα στον εγκέφαλό μας και τα εκφράζουμε. Όλα υπόκεινται σε γνωστικές δεσμεύσεις, δεν υπάρχει η μεταφυσική εξήγηση που τόσο λαχταράς… Υπάρχει μια καθολική ανθρώπινη φύση το γλωσσικό ένστικτο το οποίο ελέγχεται από τον πολιτισμό συμβόλων και αξιών. Ο όρος «ολοκληρωμένο αιτιακό πρόσωπο» εξηγεί πώς η εξέλιξη οδήγησε στην ανάδυση του εγκεφάλου δλδ στην αντίληψη και στη μάθηση. Η ψυχολογία, η ανθρωπολογία, οι νευροεπιστήμες και η εξελικτική βιολογία συναντώνται γι’ αυτό το φαινόμενο. Το γλωσσικό ένστικτο υποδεικνύει ότι ο νους αποτελείται από προσαρμοσμένους υπολογιστικούς υπομηχανισμούς κάτω από μια ηθική αρχή. Πρώτος ο Δαρβίνος συμπέρανε ότι η γλωσσική ικανότητα είναι η ενστικτώδης τάση για την απόκτηση μιας τέχνης. Ένα σχέδιο όπως π.χ τα πουλιά μαθαίνουν να πετούν. Όχι σαν «αυτόματο» που καθοδηγείται από τη μοίρα διότι υπάρχει και η ελεύθερη βούληση ως αντιστάθμιση στη βιολογική προσαρμογή μετάδοσης πληροφοριών (κληρονομική). Οι σκέψεις και οι λέξεις σου, Ελένη, προέρχονται από εσένα όταν τις συνδυάζεις ενστικτωδώς κατόπιν βιολογικών εξελικτικών διαδικασιών και πολιτιστικών αναγκών. Σε έπεισα;»
Ελένη : Καλέ μου Πίνκερ… Ανήκω στους Βάρδους του Πάθους που υμνεί ο Κητς με τόση χάρη… Σαν κι εκείνους ραγίζω και σχίζομαι σε δυο ψυχές ζώντας συνάμα σε δυο κόσμους. Στα ψηλά και στα γήινα… Ονειρεύομαι την αθανασία των λέξεων σαν νεογέννητο μωρό που αποκοιμιέται το απομεσήμερο… Με την ίδια αθωότητα, ανιδιοτέλεια και σφοδρότητα αγάπης για το μητρικό μου ανεξήγητο… Θα παραμείνω το παιδί των κβαντικών Χορδών συντροφιά με το διαφεύγον σωματίδιο των παράλληλων διαστάσεων. Και τώρα…αν δεν σε πειράζει… αποχώρησε από αυτή τη φανταστική φιλοξενία. Καλή τύχη με τις ορθολογικές σου πεποιθήσεις… Στο καλό…
Ώρα να φεύγω κι εγώ για τα ψηλά… αρκετά με τα γήινα… Μαύρη κουκκίδα-τελεία (.)
Διαφορετικοί άνθρωποι και διαφορετικοί κόσμοι:
Ο Στίβεν Πίνκερ είναι ερευνητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αρθρογραφεί στους New York Times, έχει γράψει δώδεκα βιβλία, πρόσφατα εντάχτηκε στους 100 σπουδαιότερους ερευνητές του κόσμου και χαρακτηρίζεται ως ο σταρ του σύγχρονου Διαφωτισμού.
Ο Τζον Κητς (1795-1821) ήταν Άγγλος λυρικός ποιητής της δεύτερης γενιάς των ρομαντικών μαζί με τον Πέρσυ Σέλλευ και τον Λόρδο Βύρωνα. Τα ποιήματά του δημοσιευτήκαν τέσσερα χρόνια πριν πεθάνει και η φήμη του αυξήθηκε μετά τον θάνατό του. Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από εικόνες, αισθητική έλξη και προσπάθεια έκφρασης μιας φιλοσοφικής τάσης μέσα από τους μύθους της κλασσικής αρχαιότητας. Πέθανε στη Ρώμη στα 25 του χρόνια από φυματίωση.
Θεωρία των Χορδών ή Υπερχορών : Αν μπορούσαμε να εξετάσουμε τα θεμελιώδη σωματίδια π.χ ηλεκτρόνια και κουάρκ με ένα ισχυρότατο μεγεθυντικό φακό, εκατό τρισεκατομμύρια φορές ισχυρότερο της σύγχρονης τεχνολογίας ίσως να ανακαλύπταμε ότι αυτά δεν είναι σφαιρικά αλλά λεπτότατα μικροσκοπικά νημάτια που κινούνται παλμικά σαν τις χορδές έγχορδων οργάνων. Κάθε σωματίδιο πάλλεται διαφορετικά και προκύπτουν διαφορετικές ταλαντώσεις π.χ για το φωτόνιο ή το ηλεκτρόνιο. Αυτό προϋποθέτει ύπαρξη πρόσθετων διαστάσεων και κατ’ επέκταση άλλων κόσμων.
Θερμή παράκληση : Όσοι αναδημοσιεύετε τις αναρτήσεις μου, παρακαλώ πολύ, να βάζετε το όνομά μου ή την ονομασία του blog, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που βίωσα πριν από μερικούς μήνες με την οικειοποίηση των κειμένων μου. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις αυτές είχαν καλή κατάληξη, καθώς αντιμετωπίστηκαν με ευπρέπεια και κατανόηση. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να αναδημοσιεύετε τα κείμενά μου γιατί καταλαβαίνω ότι σας αρέσουν, όμως, κάθε λέξη που γράφω, βγαίνει από την ψυχή μου και ανήκει σε μένα. Δεν εκφραζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο κι αυτό μας καθιστά ξεχωριστούς και μοναδικούς. Τα γραπτά μου και ο τρόπος έκφρασής μου αποτελούν την πνευματική μου ταυτότητα, γι’ αυτό το μόνο που ζητώ, είναι να αναφέρετε την πηγή όσων αναδημοσιεύετε, ως φόρο τιμής για την προσφορά μου στη γραφή. Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για την εκτίμηση και για τον σεβασμό!