Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Διάσωση: Πρόληψη-Πίστη-Γνώση-Ικανότητα


Η διάσωση είναι μια από τις δυσκολότερες και πολύπλευρες ενέργειες που μπορεί να επιχειρήσει ένας άνθρωπος. Ο διασώστης χρειάζεται να διαθέτει γνώσεις και κυρίως μυαλό και ικανότητα για να ενεργήσει σωστά. Μεγάλο ρόλο παίζει η εκπαίδευση και η τεχνική διαχείρισης σοβαρών καταστάσεων ή κρίσεων. Η ενασχόλησή μου με τη διάσωση με έμαθε πως είναι μια σύνθετη επιχείρηση που απαρτίζεται από 4 σημαντικούς παράγοντες.

1. Πρόληψη

Η πρόληψη και η διορατικότητα για την αποφυγή ατυχημάτων αποτελεί ίσως το 100% μιας επιτυχημένης διάσωσης. Όταν αποφεύγεις με προνοητικότητα σοβαρά ατυχήματα ή μειώνεις τον κίνδυνο προβλέποντας τις εξελίξεις και τις ανεπιθύμητες συνέπειές τους, τότε αυτό είναι μια απόλυτα αποτελεσματική διάσωση, εφόσον εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική σου κρίση και δεν παρεμβαίνει κανείς άλλος. Μακάρι πάντοτε να μπορούσαμε να ενεργήσουμε έτσι.

2. Πίστη

Ο ικανός διασώστης είναι συνήθως και ικανός άνθρωπος. Η πίστη στον εαυτό του και στις ικανότητές του είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που θα τον οδηγήσει πρώτα απ' όλα στο να αποφασίσει να ενεργήσει. Όταν πιστεύεις, τότε σκέφτεσαι καθαρά χωρίς αμφιβολίες και δρας δυναμικά, έχοντας στο μυαλό και στην καρδιά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η πίστη στο Θεό βοηθά επίσης παρά πολύ έναν διασώστη, ο οποίος υπηρετεί τον σταυρό και νιώθει ευλογημένος, πολεμώντας τον φόβο, ο οποίος, καμιά φορά, είναι φυσικό να τον κυριεύει.

3. Γνώση

Η γνώση είναι η βάση και των τεσσάρων παραγόντων. Χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και γνώση τεχνικής διάσωσης είναι σαν να πηγαίνεις στον πόλεμο χωρίς όπλο. Η γνώση δίνει πρόληψη, πίστη και ικανότητα. Είναι ο κοινός παρανομαστής και ο απαραίτητος ''εξοπλισμός'' ενός διασώστη. Πώς να σώσεις αν δεν ξέρεις τον τρόπο; 
Γι' αυτό λοιπόν όλοι οι διασώστες αλλά και οι εθελοντές πολίτες πρέπει να εκπαιδεύονται αρκετά και σωστά για να ξέρουν πώς να σώσουν τον συνάνθρωπό τους, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό σε καταστάσεις κρίσεων.

4. Ικανότητα

Η ικανότητα δυστυχώς είναι θέμα χαρακτήρα. Πόσο δυναμικός είσαι για να δράσεις και να αναλάβεις την ευθύνη. Πόσο άνθρωπος είσαι για να ρισκάρεις την ίδια σου τη ζωή και να βοηθήσεις έναν άνθρωπο. Η ικανότητα στη διάσωση είναι η ψυχή και το μυαλό που διαθέτεις. Να μπορείς να αξιολογήσεις σωστά μια κατάσταση και να έχεις την ψυχή να επιχειρήσεις διάσωση. Δεν μπορούν όλοι να γίνουν διασώστες και δυστυχώς αυτό θα φανεί στην πράξη σε πραγματικό χρόνο ενός συμβάντος και όχι μόνο στην εκπαίδευση.

Η διάσωση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, διότι έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή, η οποία είναι το ιερότερο αγαθό και το πολυτιμότερο δώρο που έχει δοθεί στο ανθρώπινο είδος. Η προστασία μιας ζωής είναι η θεόσταλτη βοήθεια, η Θεία Πρόνοια, οι πράξεις που επιχειρούνται για την ασφαλή έκβαση ενός δύσκολου συμβάντος. Μακάρι, να είχαν όλοι οι διασώστες σούπερ δυνάμεις, για να σώνουν εκείνους που κινδυνεύουν.


Θερμή παράκληση : Όσοι αναδημοσιεύετε τις αναρτήσεις μου, παρακαλώ πολύ, να βάζετε το όνομά μου ή την ονομασία του blog, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που βίωσα πριν από μερικούς μήνες με την οικειοποίηση των κειμένων μου. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις αυτές είχαν καλή κατάληξη, καθώς αντιμετωπίστηκαν με ευπρέπεια και κατανόηση. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μου να αναδημοσιεύετε τα κείμενά μου γιατί καταλαβαίνω ότι σας αρέσουν, όμως, κάθε λέξη που γράφω, βγαίνει από την ψυχή μου και ανήκει σε μένα. Δεν εκφραζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο κι αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς. Τα γραπτά μου και ο τρόπος έκφρασής μου αποτελούν την πνευματική μου ταυτότητα, γι’ αυτό το μόνο που ζητώ, είναι να αναφέρετε την πηγή όσων αναδημοσιεύετε, ως φόρο τιμής για την προσφορά μου στη γραφή. Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για την εκτίμηση και για τον σεβασμό!